Trhanec

Cisársky trhanec (Kaiserschmarrn)

Autor receptu: redakcia

4
porcie

Suroviny

Postup

  1. Hrozienka sparíme horúcou vodou, vodu zlejeme, hrozienka necháme odkvapkať a vložíme do misy. Pokvapkáme rumom, zamiešame a necháme vsiaknuť.
  2. Múku preosejeme do misy, pridáme štipku soli, práškový (1 PL) a vanilkový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, žĺtky a mlieko. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme odstáť 30 minút.
  3. Z bielkov a 1 PL práškového cukru s niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy vyšľaháme tuhý sneh. Ten spolu s pomletými mandľami a s perlivou minerálnou vodou zapracujeme do pripraveného cesta.
  4. Vo väčšej panvici necháme roztopiť maslo. Vlejeme cesto, ktoré posypeme hrozienkami, prikryjeme a do zlatista opečieme z jednej strany. Potom cesto otočíme, vidličkou rozkúskujeme a dopečieme za stáleho miešania. Podávame ešte horúce, posypané práškovým cukrom.
  5. Jablkové pyré: Jablká očistíme, nakrájame na kusy, dáme do kastrólika. Zalejeme bielym vínom, pridáme cukor, šťavu z polovice citróna a celú škoricu. Jablká dusíme pod pokrievkou úplne domäkka. Potom ich vidličkou roztlačíme na pyré a dáme do misky. Ozdobiť ho môžeme škoricou a kúskom jablka potretým citrónovou šťavou, aby nesčernelo. K cisárskemu trhancu sa však hodí nielen jablkové pyré, ale aj brusnice alebo slivkový kompót.