Trhanec
Cisársky trhanec (Kaiserschmarrn)
Autor receptu: redakcia
Postup- Hrozienka sparíme horúcou vodou, vodu zlejeme, hrozienka necháme
odkvapkať a vložíme do misy.
Pokvapkáme rumom, zamiešame
a necháme vsiaknuť.
- Múku preosejeme do misy, pridáme štipku soli,
práškový (1 PL) a vanilkový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, žĺtky a mlieko.
Vypracujeme hladké cesto, ktoré
necháme odstáť 30 minút.
- Z bielkov a 1 PL práškového cukru
s niekoľkými kvapkami citrónovej
šťavy vyšľaháme tuhý sneh.
Ten spolu s pomletými mandľami
a s perlivou minerálnou vodou zapracujeme
do pripraveného cesta.
- Vo väčšej panvici necháme roztopiť maslo.
Vlejeme cesto, ktoré posypeme
hrozienkami, prikryjeme a do zlatista opečieme z jednej strany.
Potom cesto otočíme, vidličkou
rozkúskujeme a dopečieme za stáleho miešania. Podávame ešte
horúce, posypané práškovým
cukrom.
- Jablkové pyré: Jablká očistíme,
nakrájame na kusy, dáme do kastrólika. Zalejeme bielym vínom, pridáme cukor, šťavu z polovice
citróna a celú škoricu. Jablká
dusíme pod pokrievkou úplne
domäkka. Potom ich vidličkou roztlačíme na pyré a dáme do misky.
Ozdobiť ho môžeme škoricou
a kúskom jablka potretým citrónovou šťavou, aby nesčernelo.
K cisárskemu trhancu sa však hodí
nielen jablkové pyré, ale aj brusnice alebo slivkový kompót.
|