Čipetky fotorecept

jody - fotkajody, 28. januára 2011
Čipetky (fotorecept)
Foto: jody

Môj Starý Ocko mal veľmi rád čipetky v polievke. Je to vlastne pôvodná tarhoňa, čiže strúhané tuhé cesto. A vyzerajú ako malé haluštičky. Proste, čipetky. :-)

30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

 vlažná

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nachystáme si obrovské množstvo surovín... :-)

    Čipetky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vajíčko zmiešame s trochou múky, tak za hrsť a patláme, patláme a pridávame múku a vodu a múku a patláme... až kým nemáme tuhé cesto, ktoré necháme chvíľku odstáť a oschnúť.

    Čipetky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom cesto nahrubo nastrúhame. Ale cesto musí byť poriadne tuhé, inak budete mať na prste taký otlak ako ja. :-)

    Čipetky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nastrúhané čipetky necháme ešte poriadne obschnúť. Ak ich idete variť hneď, tak netreba.

    Čipetky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Varíme ich vo vrelej osolenej vode do mäkka.

    Čipetky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A podávame v dobrej maslovej zeleninovej polievočke (alebo v akejkoľvek inej). Dobrú chuť.

    Čipetky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

45 komentárov k receptu
Takéto, pekne obschnuté, mi dlho robievala moja mama do zásoby, aby jej vnúčence mali domáce cestoviny v polievky. Ona ich vola mrvenička aj keď ich nemrvila, ale strúhala. Ja som lenivejšia, kupujem si ich v obchode, mám svoju obľúbenú značku. A dobré sú aj trochu popražené na tuku, potom podliať a dusiť ako ryžu a podávať k mäsu.
tak toto mám rada, robievam to, ale nevarím vo vode, ale priamo do polievky, aj hovädzej to zaváram - hovorím tomu strúhané cestoviny.
Ja toto cesto trochu rozvalkám, pokrájam na štvorčeky a tie potom prstami trhám na malé kúsky a tomu my hovoríme, že sú to čipetky.
Tak to volali moji rodičia i starí rodičia.
na vychode je to papcun a nesmie chybat v juskovej polievke na Vianoce, cize v polievke z kyslej kapusty a moja babka ich tiez davala vysusit do teplej rury, kym neboli trosku hnede, potom ich oprazila na cibulke a s vodou podusila ako ryzu a s kralikom na cesnaku...mnam
Len pre rozšírenie obzoru :-) čipetke vychádza zrejme z maďarského názvu "csipedö". A to dostalo názov zo spôsobu prípravy, lebo sa to zvykne pripravovať aj tak, že sa cesto nestrúha, ale štipká (?) - z kúska cesta roztlačeného palcom a ukazovákom ľavej ruky sa pravým palcom a ukazovákom vyštipkávaju drobné kúsky. Efekt je obdobný ako aj celý postup pred a za. :-)
...no a u nás sú to zase strúhance, my ich máme najradšej v nedelnej polievočke, aj keď môl trojročný ich má rád aj bez polievky.
My to doma voláme strúhanka alebo rajbanička a môj manžel mi ju vyrába do zásoby. Po obschnutí vydrží v sklenenom pohári celkom pekne. A závarku do rôznych polievok mám hotovú. Taká hubová z kuriatok sa predsa bez rajbaničky nezaobíde.

Môj manžel to volá drobce, a do mäsovej polievky nemusia byť rezance. Inak používam ich aj do zeleninových polievok, keď neurobím krupicové halušky, ktoré volajú "obláčiky".
mila @jody - a aby to bolo uplne :-)))) - u nas sa tomu hovori "tarte rezanky" a ked je cesto akurat dobre tvrde / to tiez treba dobre odhadnut / tak sa struha aj na tom jemnejsom struhadle /malke tarte rezanky/ a to je este lepsie:-)
Koľko názvov to má, na Záhorí sú to drobky. V masovej polievke ich máme radšej ako rezance, ešte lepšie sú tie ako píše babidka, strúhané na jemno. Tiež zaváram priamo do polievky. Veľmi sú dobré ako tarhoňa k masu, hovoríme tomu slovenská ryža.
Jody a nepochádzal tvoj starý otec náhodou z Hontu? Lebo práve tam sa toto nazýva čipetke, s e na konci, lebo tam sú aj halušky haluške, topánky topánke, fertušky fertuške a tak ďalej.
když se mi nechce dělat do polévky nudle /rezance/, tak udělám toto říkám tomu drobení nebo strouhání. Je to vynikající v hovězí polévce a zároveň rychlé a levné.
ja ked robím zeleninovú polievku tak do nej zavarám aj "sciránku".Tiež ju máme radi k mäsku ked ho robíme na nejakej šťave.
Dievčatá spomínate tu mäsové polievočky ,skúste do nej urobiť halušky zo zemiakového cesta: postrúhame surový zemiak,dáme vajíčko,soľ,múku, urobíme cesto, (má byť tuhšie)na tenko vyvaľkáme- ja vaľkám po častiach, a potom lyžičkou to trháme(správne by sa mali trhať rukou),uvaríme v osolenej vode,premyjeme v studenej vode a potom už len dávame do taniera s polievkou.Ak to niektora skúsite tak vám prajem dobrú chuť.
Čipetke je v slovenčine používaný maďarský názov a slovenský názov "stráhanka" je správny, lebo sa cesto strúha. Ak sa z cesta trhá, tak sú to trhance, ak sú drobné, tak drobence. Ja ale nedávam do nich vodu, len múku a vajíčka. Tak cesto veľmi ľahko ztuhne.
@maryka , tie "obláčiky" sú preto, lebo sú pekne našľahané a nadýchané - veď z Tvojej kuchyne je všetko dobré.
hm... mrvenička tu já ráda !!!!!!!!!! a čipetky ty moja mama taky robívala ,ale těsto dala mezi prsty a odtrhavala kousky přímo do polévky -fazulové a jiných kde se to hodilo -dala bych si !!!!!
Toto robievala moja stara mama, moja mama a ja to robim len ked nemam nic ine do polievky. Musim sa k tomu vratit teraz ked mam viacej casu. @sovka62 moji stari rodicia tak rozpravali a preto mi je to velmi mile.
Čipetky volala moja mamička fliačky. A tie sme robili buď kapustové alebo granadír a tiež s makom a slivkovým lekvárom tie sme volali babrance. Ako deti sme mali tie posledné najradšej.
Mrvenička, rajbanička, strúhanka, ozaj, všetko jedno. Aj mama robievala do zásoby ako aj iné cestoviny, ale šli rovno do polievky, nie do vody. J asom robila práve predvčerom zeleninovú polievku z vyvarených kuracích chrbtov s touto strúhankou, ale kúpenou, lebo, ako píše Garanco, aj ja kupujem jeden druh, je ako domáca. A tiež ju občas použijem ako prílohu miesto tarhone. Mama takisto do nej vodu nedávala, lepšie sa strúhala.
čipetky sa trhaju rukami.. moja mama ich tiez robieva a vlastne tuto sobotu sme ich spolu trhali :) mnam nie je nad domace rezance, rajbaničky, čipetky a vsetko ostatne :))) skvele
U nás, na Hornej Nitre, sa tejto jednoduchej cestovine vraví "melence". Melence sa zavárali do osoleného mlieka a jedlo bolo hotové. Jedávali sa najmä na raňajky.
Snažím sa mať melence v zásobe vždy. Akákoľvek redšia polievka ich zavarením získa na kvalite a chuti, ale ale u nás "letia" najmä hríbové melence = hríbová polievka (najlepšie z plávočiek) so zemiačkami a priamo do nej zavarenými melencami. -
Ešte malá pripomienka: ja robím melence iba z hrubej múky a vajca. Vodu nepridávam. Cesto sa ľahšie strúha a dlhšie vydrží. Ani vo vode ich nevyváram, zaváram priamo do polievky. -
u nás sa tento produkt volal -strúhanka- a ked sa cesto odtrhalo v mini kúskoch a zagulatilo medzi palcom a ukazovákom-to boli melence..melence mi chutili-no nebavilo ma robiť ich...strúhané cesto robím často-ako závarku do polievky,aj ako samostatnú prílohu k jedlu...
u nas su to tiez melence...aj polievky sa podla toho volaju - hribove melence, bryndzove melence, mliekove melence....aj do vyvaru su super
cipetky jsou z madarskeho "scipet" , štipka. Těsto se dvouma prstama uštípává, zmáčkne a zavařuje se bud ve vodě, nebo rovnou v omáčce.

Pridaj komentár k receptu: