Čipetky fotorecept

jody - fotkajody, 28. januára 2011
Čipetky (fotorecept)
Foto: jody

Môj Starý Ocko mal veľmi rád čipetky v polievke. Je to vlastne pôvodná tarhoňa, čiže strúhané tuhé cesto. A vyzerajú ako malé haluštičky. Proste, čipetky. :-)

30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

 vlažná

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nachystáme si obrovské množstvo surovín... :-)

    Čipetky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vajíčko zmiešame s trochou múky, tak za hrsť a patláme, patláme a pridávame múku a vodu a múku a patláme... až kým nemáme tuhé cesto, ktoré necháme chvíľku odstáť a oschnúť.

    Čipetky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom cesto nahrubo nastrúhame. Ale cesto musí byť poriadne tuhé, inak budete mať na prste taký otlak ako ja. :-)

    Čipetky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nastrúhané čipetky necháme ešte poriadne obschnúť. Ak ich idete variť hneď, tak netreba.

    Čipetky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Varíme ich vo vrelej osolenej vode do mäkka.

    Čipetky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A podávame v dobrej maslovej zeleninovej polievočke (alebo v akejkoľvek inej). Dobrú chuť.

    Čipetky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
tak toto mám rada, robievam to, ale nevarím vo vode, ale priamo do polievky, aj hovädzej to zaváram - hovorím tomu strúhané cestoviny.
Ja toto cesto trochu rozvalkám, pokrájam na štvorčeky a tie potom prstami trhám na malé kúsky a tomu my hovoríme, že sú to čipetky.
Tak to volali moji rodičia i starí rodičia.
1x dandy
Čipetky volala moja mamička fliačky. A tie sme robili buď kapustové alebo granadír a tiež s makom a slivkovým lekvárom tie sme volali babrance. Ako deti sme mali tie posledné najradšej.
ja ked robím zeleninovú polievku tak do nej zavarám aj "sciránku".Tiež ju máme radi k mäsku ked ho robíme na nejakej šťave.