Čipetky fotorecept

jody - fotkajody, 28. januára 2011
Čipetky (fotorecept)
Foto: jody

Môj Starý Ocko mal veľmi rád čipetky v polievke. Je to vlastne pôvodná tarhoňa, čiže strúhané tuhé cesto. A vyzerajú ako malé haluštičky. Proste, Zobraziť celý popisMôj Starý Ocko mal veľmi rád čipetky v polievke. Je to vlastne pôvodná tarhoňa, čiže strúhané tuhé cesto. A vyzerajú ako malé haluštičky. Proste, čipetky. :-)

30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

 vlažná




Postup

  1. 1

    Nachystáme si obrovské množstvo surovín... :-)

    Čipetky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vajíčko zmiešame s trochou múky, tak za hrsť a patláme, patláme a pridávame múku a vodu a múku a patláme... až kým nemáme tuhé cesto, ktoré necháme chvíľku odstáť a oschnúť.

    Čipetky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom cesto nahrubo nastrúhame. Ale cesto musí byť poriadne tuhé, inak budete mať na prste taký otlak ako ja. :-)

    Čipetky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nastrúhané čipetky necháme ešte poriadne obschnúť. Ak ich idete variť hneď, tak netreba.

    Čipetky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Varíme ich vo vrelej osolenej vode do mäkka.

    Čipetky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A podávame v dobrej maslovej zeleninovej polievočke (alebo v akejkoľvek inej). Dobrú chuť.

    Čipetky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

garanco
Takéto, pekne obschnuté, mi dlho robievala moja mama do zásoby, aby jej vnúčence mali domáce cestoviny v polievky. Ona ich vola mrvenička aj keď ich nemrvila, ale strúhala. Ja som lenivejšia, kupujem si ich v obchode, mám svoju obľúbenú značku. A dobré sú aj trochu popražené na tuku, potom podliať a dusiť ako ryžu a podávať k mäsu.
maartina
s takýmto cestíčkom nám babička pripravovala polievky, hneď mala iný "šmrnc" :) ...ukladám a najbližie aj spravím
zabiatko66
Ja to tiež robievam, ale u nás na Liptove sa to volá mrvenica, je to veľmi chutné v polievočke.
marika1947
tak toto mám rada, robievam to, ale nevarím vo vode, ale priamo do polievky, aj hovädzej to zaváram - hovorím tomu strúhané cestoviny.
Ja toto cesto trochu rozvalkám, pokrájam na štvorčeky a tie potom prstami trhám na malé kúsky a tomu my hovoríme, že sú to čipetky.
Tak to volali moji rodičia i starí rodičia.
1x dandy
morenajea
u nás je to "drobenka" a v hríbkovej polievke jednoducho musí byť
vecnemlada
na vychode je to papcun a nesmie chybat v juskovej polievke na Vianoce, cize v polievke z kyslej kapusty a moja babka ich tiez davala vysusit do teplej rury, kym neboli trosku hnede, potom ich oprazila na cibulke a s vodou podusila ako ryzu a s kralikom na cesnaku...mnam
mariaklara
A u nás sa to volá mrvenička, dávno som ju nerobila. Ďakujem za pripomenutie.
hajni
Len pre rozšírenie obzoru :-) čipetke vychádza zrejme z maďarského názvu "csipedö". A to dostalo názov zo spôsobu prípravy, lebo sa to zvykne pripravovať aj tak, že sa cesto nestrúha, ale štipká (?) - z kúska cesta roztlačeného palcom a ukazovákom ľavej ruky sa pravým palcom a ukazovákom vyštipkávaju drobné kúsky. Efekt je obdobný ako aj celý postup pred a za. :-)
palokuchki
My to volame drobenicka, tiez to casto robim. U nas je to velmi oblubene.
emilly55
Práve som dovarila slepačiu polievočku, takže skúsim čipetky:).Ďakujem za tip.
inge74
...no a u nás sú to zase strúhance, my ich máme najradšej v nedelnej polievočke, aj keď môl trojročný ich má rád aj bez polievky.
edita20
U nás ich voláme drobky. Ja ich robievam len z 1 vajca s detskou krupicou. Spravím si tuhé cesto, ktoré potom nastrúham.
mata3636
moja babka - Košičanka - tomu hovorí "gomboda" a dávame to vianočnej kapustnice.
elekra
My to doma voláme strúhanka alebo rajbanička a môj manžel mi ju vyrába do zásoby. Po obschnutí vydrží v sklenenom pohári celkom pekne. A závarku do rôznych polievok mám hotovú. Taká hubová z kuriatok sa predsa bez rajbaničky nezaobíde.
maryka

Môj manžel to volá drobce, a do mäsovej polievky nemusia byť rezance. Inak používam ich aj do zeleninových polievok, keď neurobím krupicové halušky, ktoré volajú "obláčiky".
babidka
mila @jody - a aby to bolo uplne :-)))) - u nas sa tomu hovori "tarte rezanky" a ked je cesto akurat dobre tvrde / to tiez treba dobre odhadnut / tak sa struha aj na tom jemnejsom struhadle /malke tarte rezanky/ a to je este lepsie:-)
janaja
Koľko názvov to má, na Záhorí sú to drobky. V masovej polievke ich máme radšej ako rezance, ešte lepšie sú tie ako píše babidka, strúhané na jemno. Tiež zaváram priamo do polievky. Veľmi sú dobré ako tarhoňa k masu, hovoríme tomu slovenská ryža.
dogagador
aj ja ich robievam, volam to tarhona, nestruham ;-) a podavam namiesto ryze k hovadziemu dusenemu.
@Jody : ale si dobra, ze si vylovila tento recept...
sovka62
Jody a nepochádzal tvoj starý otec náhodou z Hontu? Lebo práve tam sa toto nazýva čipetke, s e na konci, lebo tam sú aj halušky haluške, topánky topánke, fertušky fertuške a tak ďalej.
gabuna
když se mi nechce dělat do polévky nudle /rezance/, tak udělám toto říkám tomu drobení nebo strouhání. Je to vynikající v hovězí polévce a zároveň rychlé a levné.
jeka
ja ked robím zeleninovú polievku tak do nej zavarám aj "sciránku".Tiež ju máme radi k mäsku ked ho robíme na nejakej šťave.
jeka
Dievčatá spomínate tu mäsové polievočky ,skúste do nej urobiť halušky zo zemiakového cesta: postrúhame surový zemiak,dáme vajíčko,soľ,múku, urobíme cesto, (má byť tuhšie)na tenko vyvaľkáme- ja vaľkám po častiach, a potom lyžičkou to trháme(správne by sa mali trhať rukou),uvaríme v osolenej vode,premyjeme v studenej vode a potom už len dávame do taniera s polievkou.Ak to niektora skúsite tak vám prajem dobrú chuť.
jody
Je super, kolko to ma nazvov a je to to iste a pritom take dobre. :-)))
mamenka
Čipetke je v slovenčine používaný maďarský názov a slovenský názov "stráhanka" je správny, lebo sa cesto strúha. Ak sa z cesta trhá, tak sú to trhance, ak sú drobné, tak drobence. Ja ale nedávam do nich vodu, len múku a vajíčka. Tak cesto veľmi ľahko ztuhne.
@maryka , tie "obláčiky" sú preto, lebo sú pekne našľahané a nadýchané - veď z Tvojej kuchyne je všetko dobré.
jaku
mo voláme túto cestovinu strúhanka... je moc dobrá ešte taká kačička alebo huska k tomu mňam....
tataika
hm... mrvenička tu já ráda !!!!!!!!!! a čipetky ty moja mama taky robívala ,ale těsto dala mezi prsty a odtrhavala kousky přímo do polévky -fazulové a jiných kde se to hodilo -dala bych si !!!!!
jarunka
Toto robievala moja stara mama, moja mama a ja to robim len ked nemam nic ine do polievky. Musim sa k tomu vratit teraz ked mam viacej casu. @sovka62 moji stari rodicia tak rozpravali a preto mi je to velmi mile.
enge149
super,mrvenica alebo mrvenička u nás tiež do polievok a domáce vajíčko je najlepšie..
lianka
Čipetky volala moja mamička fliačky. A tie sme robili buď kapustové alebo granadír a tiež s makom a slivkovým lekvárom tie sme volali babrance. Ako deti sme mali tie posledné najradšej.
evanaaa
Mrvenička, rajbanička, strúhanka, ozaj, všetko jedno. Aj mama robievala do zásoby ako aj iné cestoviny, ale šli rovno do polievky, nie do vody. J asom robila práve predvčerom zeleninovú polievku z vyvarených kuracích chrbtov s touto strúhankou, ale kúpenou, lebo, ako píše Garanco, aj ja kupujem jeden druh, je ako domáca. A tiež ju občas použijem ako prílohu miesto tarhone. Mama takisto do nej vodu nedávala, lepšie sa strúhala.
remcula
Takže vlastně je to strouhání? Vypadá dobře a já ho taky někdy dělám.
marta5t
čipetky sa trhaju rukami.. moja mama ich tiez robieva a vlastne tuto sobotu sme ich spolu trhali :) mnam nie je nad domace rezance, rajbaničky, čipetky a vsetko ostatne :))) skvele
marianne69
......u nas sa volali drobky a struhali sa na velkych slzach,varili v slanej vode....zboznujem ich v kuracej polievke...mile prpomenutie pre mna....
oldlady
U nás, na Hornej Nitre, sa tejto jednoduchej cestovine vraví "melence". Melence sa zavárali do osoleného mlieka a jedlo bolo hotové. Jedávali sa najmä na raňajky.
Snažím sa mať melence v zásobe vždy. Akákoľvek redšia polievka ich zavarením získa na kvalite a chuti, ale ale u nás "letia" najmä hríbové melence = hríbová polievka (najlepšie z plávočiek) so zemiačkami a priamo do nej zavarenými melencami. -
oldlady
Ešte malá pripomienka: ja robím melence iba z hrubej múky a vajca. Vodu nepridávam. Cesto sa ľahšie strúha a dlhšie vydrží. Ani vo vode ich nevyváram, zaváram priamo do polievky. -
radost
u nás sa tento produkt volal -strúhanka- a ked sa cesto odtrhalo v mini kúskoch a zagulatilo medzi palcom a ukazovákom-to boli melence..melence mi chutili-no nebavilo ma robiť ich...strúhané cesto robím často-ako závarku do polievky,aj ako samostatnú prílohu k jedlu...
ckatka
u nas su to tiez melence...aj polievky sa podla toho volaju - hribove melence, bryndzove melence, mliekove melence....aj do vyvaru su super
mijaita
cipetky jsou z madarskeho "scipet" , štipka. Těsto se dvouma prstama uštípává, zmáčkne a zavařuje se bud ve vodě, nebo rovnou v omáčce.
alena45
ja tiež viem, že čipetky sa trhajú, nie strúhajú.
janikbj
a u nás je to sciranka :D zbožňujem hlavne do vianočnej jušky (polievka zo šťavy z kyslej kapusty)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia