Chrumkavé šišky z odpaľovaného cesta

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 26. októbra 2022
Chrumkavé šišky z odpaľovaného cesta
Foto: Kulinární studio MAFRA

K týmto výborným šiškám z odpaľovaného cesta sa výborne hodí citrónový krém s kyslou smotanou.

25 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 ml
90 ml
 štipka
160 g
1/4 ČL
3 ks
Na vyprážanie:
Na posypanie:
Na citrónový krém:
2 ks
4 PL
500 g




Postup

  1. 1

    Najskôr pripravíme krém. Z citrónov dôkladne vytlačíme šťavu, zmiešame ju s cukrom a zvaríme na konzistenciu sirupu. Necháme vychladnúť a potom zmiešame s kyslou smotanou.

  2. 2

    Múku dôkladne preosejeme. Vodu, olej a štipku soli dáme do hrnca a privedieme do varu. Ihneď pridávame múku a za stáleho miešania vareškou varíme dovtedy, kým sa na dne hrnca začne tvoriť biely povlak, cesto musí byť lesklé a hladké. Potom ho odstavíme z ohňa.

  3. 3

    Cesto miešame dovtedy, kým úplne nevychladne. Potom postupne po jednom primiešame vajcia.

  4. 4

    V hrnci rozohrejeme olej. Z cesta vytvoríme lyžicou alebo malou naberačkou na zmrzlinu guľôčky a vyprážame ich pomaly z každej strany, musia mať zlatú farbu.

  5. 5

    Hotové šišky necháme odkvapkať na kuchynských utierkach. Po odkvapkaní servírujeme s citrónovým krémom, môžeme posypať práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

dadenka
My sme ich jedli obalené v kakau s práškovým cukrom:)
lilyre
Budú v nedeľu ako dezert, citrónový krém musí chutiť úžasne