Šišky

Chrumkavé šišky z odpaľovaného cesta

Autor receptu: redakcia

K týmto výborným šiškám z odpaľovaného cesta sa výborne hodí citrónový krém s kyslou smotanou.

25 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najskôr pripravíme krém. Z citrónov dôkladne vytlačíme šťavu, zmiešame ju s cukrom a zvaríme na konzistenciu sirupu. Necháme vychladnúť a potom zmiešame s kyslou smotanou.
  2. Múku dôkladne preosejeme. Vodu, olej a štipku soli dáme do hrnca a privedieme do varu. Ihneď pridávame múku a za stáleho miešania vareškou varíme dovtedy, kým sa na dne hrnca začne tvoriť biely povlak, cesto musí byť lesklé a hladké. Potom ho odstavíme z ohňa.
  3. Cesto miešame dovtedy, kým úplne nevychladne. Potom postupne po jednom primiešame vajcia.
  4. V hrnci rozohrejeme olej. Z cesta vytvoríme lyžicou alebo malou naberačkou na zmrzlinu guľôčky a vyprážame ich pomaly z každej strany, musia mať zlatú farbu.
  5. Hotové šišky necháme odkvapkať na kuchynských utierkach. Po odkvapkaní servírujeme s citrónovým krémom, môžeme posypať práškovým cukrom.