Šišky
Chrumkavé šišky z odpaľovaného cesta
Autor receptu: redakcia
K týmto výborným šiškám z odpaľovaného cesta sa výborne hodí citrónový krém s kyslou smotanou.
25 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Najskôr pripravíme krém. Z citrónov dôkladne vytlačíme šťavu, zmiešame ju
s cukrom a zvaríme na konzistenciu sirupu. Necháme vychladnúť a potom zmiešame s kyslou smotanou.
- Múku dôkladne preosejeme. Vodu, olej a štipku soli dáme do hrnca a privedieme do varu. Ihneď pridávame múku a za stáleho miešania vareškou varíme dovtedy,
kým sa na dne hrnca začne tvoriť biely povlak, cesto musí byť lesklé a hladké. Potom ho odstavíme z ohňa.
- Cesto miešame dovtedy, kým úplne nevychladne. Potom postupne po jednom primiešame vajcia.
- V hrnci rozohrejeme olej. Z cesta vytvoríme lyžicou alebo malou naberačkou na zmrzlinu guľôčky a vyprážame ich pomaly z každej strany, musia mať zlatú farbu.
- Hotové šišky necháme odkvapkať na kuchynských utierkach. Po odkvapkaní servírujeme s citrónovým krémom, môžeme posypať práškovým cukrom.