Domáci kváskový chlieb
Domáci kváskový chlieb

Chlieb rýchlo a lenivo fotorecept

fvoros - fotkafvoros, 14. apríla 2020
Chlieb rýchlo a lenivo (fotorecept)
Foto: fvoros

Tento recept zámerne preskočil niekoľko postupov, ktoré sa v rôznych návodoch uvádzajú ako nesmierne dôležité. Práca s cestom je príjemná činnosť ale niekedy na Zobraziť celý popisTento recept zámerne preskočil niekoľko postupov, ktoré sa v rôznych návodoch uvádzajú ako nesmierne dôležité. Práca s cestom je príjemná činnosť ale niekedy na to nie je čas a vtedy sa hodí takýto jednoduchý recept. Práca a pozornosť zaberú len pár minút. Ostatné robí čas a kvások sám. Žiadne zložité naťahovanie a obracanie cesta. Nevyžaduje to ani špeciálne vybavenie. Náročnosťou je to na úrovni bábovky.

5 minút
príprava
80 minút
na 200-250 °C

Suroviny

2-3 PL
 (alebo nejaká polohrubá)
trocha (na vymastenie formy)
trocha (na vysypanie formy)




Postup

  1. 1

    Rozmnožíme si kvások: Nádobu s kváskom z chladničky doplním teplou/vlažnou vodou (nie vriacou), uzavriem a dobre zatrasiem, nech sa premieša s kváskom. Ak to uzáver dovolí, nádobu aj otočím dole hlavou. Nádoba sa tak nemusí vyškrabovať a aj ľahšie sa umyje. Kvások sa dosť lepí. Kvások zriedený vodou vylejem do dostatočne veľkej nádoby, v ktorej budem zarábať cesto.

    Chlieb rýchlo a lenivo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zoberiem odmerku ražnej múky a prisypem a pomiešam. Malo by to byť mierne tekuté. Nevážim to, všetko odhadom. Ražná múka má vplyv aj na chuť chleba a aj dlhšie vydrží kvások na uskladnenie. Ak sa pečie často, je to asi jedno. Ak nie je ražná múka, dobrá bude aj iná. Do obchodu kvôli tomu nepobežím. Cieľom tohto cvičenia je rozmnožiť si kvások. Ten sa lepšie rozrastá v tekutejšej konzistencii.

    Chlieb rýchlo a lenivo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prikryjem (používam dekel z hrnca, nie je nutné produkovať plastový odpad) a nechám pri izbovej teplote niekoľko hodín, až kým tam nebudú bublinky. Ak sa to spraví večer, ráno to už určite bude. V tejto fáze nie je čo pokaziť. Chce to len čas, preto je dobré plánovať dopredu na kedy chlieb potrebujem.

    Chlieb rýchlo a lenivo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z nabublaného kvásku odoberiem asi 2-3 polievkové lyžice do čistej fľašky a odložím do chladničky (ten budem nabudúce potrebovať pre bod. 1.). Na toto nezabudnúť. Inak si môžete zháňať nový kvások. Samozrejme, všetko musí byť čisté, inak to nebude kvasiť ale plesnivieť. Lyžicu ešte použijem neskôr, tá môže ostať. (Nie menej dôležité - odpijem si z piva ak mám.)

    Chlieb rýchlo a lenivo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do litrovej odmerky dám zmes múky akú chcem asi po 600-700 ml. Ak je špaldová dám asi 1/4 a ostatné dosypem čo doma nájdem. Dá sa experimentovať s pomerom. Je to kompromis medzi chuťou a cenou a ak niekto musí bezlepkové. Ten kvások niečo s tou múkou robí, že to menej vadí citlivým na lepok. Neviem posúdiť, či to je pravda, som všežravý. Odmerku celú vysypem ku kvásku.

    Chlieb rýchlo a lenivo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridám asi čajovú lyžičku morskej soli, kamenná bude asi viac slaná. Prisypem aditíva ak zrovna niečo doma mám. Slnečnicové semienka sú pomerne cenovo dostupné, najmä veľké balenie z Metra a podobne. Ale dajú sa dať aj olivy alebo čokoľvek. Treba primerane, aby to nebolo preplácané a cesto to unieslo. A aby to zbytočne neznižovalo trvanlivosť a nemuselo sa to skladovať v chlade. Trochu zamiešam lyžicou kým tam nie je voda. Aby sa aditíva a soľ nezalepili na jednu kopu.

    Chlieb rýchlo a lenivo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vodu prilejem teplú/vlažnú asi o trochu viac ako 1/2 toho objemu čo som dával múky v odmerke. Nevyliať všetko naraz, len asi polovicu vody. (Pivo do toho nelejem ale dám si.) Neoplatí sa špiniť mixér. Miešam lyžicou a po pár sekundách postupne pridávam ďalšiu vodu. Keďže cesto nedávam do ošatky, nemusí byť moc husté a nevadí ak by sa aj trochu lepilo na lyžicu. Nech si to je gumové, vlhké a lepkavé, to vôbec nevadí. Nebudem to vaľkať ani nijako chytať. Nemusí to byť tuhé ako cesto na pizzu alebo šúľance, nebudem to nijako tvarovať. - Popisovať konzistenciu je vôbec problém. Tak len toľko, že nemalo by sa to dať kloktať :) ale zas by to nemalo byť ani moc husté ale ani tekuté ako napr. bublanina. Radšej hustejšie ako redšie aby sa to nemuselo zbytočne dlho piecť. Do chleba dovnútra nevidieť tak by sa ťažko odhadovalo kedy už je hotový. Ak to bude moc tuhé, zle sa to mieša a je to rýchly a lenivý recept. Takže si to netreba robiť ťažšie. Cieľom cvičenia je aby sa vlhké a suché spojilo. Netreba to miešať nejako extra dlho. Ja šibrinkujem s lyžicou asi minútu. Dám pauzu pár minúť aby múka stihla absorbovať vlhkosť a podľa potreby ešte dolejem trochu vody. Tu už s vodou opatrne. Preto je dobré vodu pridávať postupne každá múka znesie iné množstvo vody. Nádoba nás limituje na množstvo cesta tak sa netreba moc rozšupnúť dosypaním múky.

    Chlieb rýchlo a lenivo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vymastím nádobu olejom a vysypem hladkou múkou. Zvyšnú múku nasypem do cesta. Nádoba môže byť sklenená alebo kovová. Radšej niečo vyššie, aby nepretieklo cesto a nebola to len placka s kôrkou. Ja som použil nádobu v tvare zlatej tehly 1,4 l. (Ako to odmerať? Na vynulovanej váhe som prilieval vodu až po okraj 1,4 kg = 1,4 l) 1,4 l je porcia, ktorú na 2x vieme traja zjesť a radšej si potom spravíme čerstvý.

    Chlieb rýchlo a lenivo (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ešte posledné zamiešanie cesta a už sa to len opatrne vyklopí do nádoby. Trochu vyškrabať čo ostalo v mise. Moc s cestom vo forme už nemanipulovať, aby to nezotrelo múku a olej z okrajov. Opatrne dorovnám vrch, aby nebol nikde kopec. Nie je dobré hrkať, ale skôr zahladiť lyžicou. Necháme zakryté pracovať niekoľko hodín. Ak by to malo byť cez noc, radšej to dať do chladničky, inak to pretečie. Na začiatku je dobré mať cesto mierne nad 1/2 výšky nádoby. Inak keď sa to dvihne lepí sa to na pokrievku, utierku alebo čo tam dáte. Podľa teploty a sily kvásku to môže trvať pár hodín kým to narastie na takmer dvojnásobok. Štartujem rúru. Kým sa vyhreje ešte to trochu narastie a potom aj v rúre. Ak už teraz to preteká, dosť možné, že to bude v rúre aj kvapkať. Aby to neskončilo ako veľké upratovanie. (Prebytok cesta nevyhadzovať. Odobrať z vrchu a pridať trochu surovín a sú z toho lievance, placky a podobne. ) Preto radšej vysokú ako širokú nádobu. Nádoba modeluje tvar tohto výtvoru. Takže ak chce mať niekto chlieb v tvare srdca, barančeka alebo aj niečo zvrhlejšie. Na trhu je možné zohnať rôzne tvary.

    Chlieb rýchlo a lenivo (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ide sa piecť. Odokryté na 250 °C na 15 minút. Rúru vyhrievam už s kovovým rendlíkom na spodku, do ktorého po vložení chleba dolejem za pol odmerky vody. Keď to je horúce začne to hneď robiť paru a to práve potrebujeme. Nádobu na pečenie umiestnim do nižšej polohy. Vrch nádoby mám cca v polovici rúry. Hrniec s vodou dávam na jednu stranu a chlieb nie úplne do stredu. Potom viem ľahko doliať vodu aj cez mriežku. Má to 250 °C a nechcem tam nič chytať ani dlho vetrať. Jednou rukou položím chlieb a druhou už dolievam vodu. Radšej bezpečne ako rýchlo. Za 15 minút sa spraví kôrka, na ktorú sa už nebude pokrievka lepiť. Môžeme to zakryť napr. grilovacou táckou (lepšie ako minúť metre alobalu jedna tácka vydržala už desiatky pečení. Dostane sa pod to aj para. Nemusí to presne sedieť. Stačí to mať len voľne položené. Ide o to, aby sa už nerobila moc hrubá kôrka. (Keď sa aj zabudne prikriť je to jedlé, ale už citeľne tvrdšie.) Znížim teplotu na 220 °C nechám ďalších 15 minút. Potom už len znížiť na 200 °C a nechať ešte 50 minút. Ak má rúra časovač a rúra sa sama vypne, tak nevadí ak by tam po 50 minútach ostalo chvíľu dlhšie tu už to netreba moc strážiť, hlavne aby sa ohrev vypol. To pre prípad, že niekto nemá čas na to hodinu pozerať.

    Chlieb rýchlo a lenivo (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Takto to je prikryté. Len zopakujem: 250 °C - 15 minút, 220 °C - 15 minút, 200 °C - 50 minút. Program na pečenie úplne obyčajný ohrev z hora aj zdola (symbol dvoch vodorovných čiar).

    Chlieb rýchlo a lenivo (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vyberiem nádobu z rúry ale horúce ešte nekrájať a nevyklápať. A až keď nebude nádoba na dotyk páliť sa pokúsiť to vyklopiť. Ak bola nádoba dobre vymastená, malo by ísť bez problémov. Inak s menšou pomocou s pružným náradím prebehnúť po obvode by to malo povoliť. Pri sklenenej nádobe môže byť výhoda, že je vidieť kde to drží a povrch sa nepoškriabe. Vyslobodený chlieb je dobré položiť na nejaký rošt, čínske paličky lebo niečo, aby sa dostal vzduch aj odspodu. Lepšie to vychladne. Za pár minúť je to pripravené na zjedenie. Teraz je najchutnejší a škoda by bolo neochutnať. Druhý deň a tretí bude dobrý. Je síce pekné to mať v plátenom vrecúšku ale po úplnom vychladnutí som sa nakoniec vrátil ku igelitu. Dôvod je, že to vydrží dlhšie mäkké. Po pár dňoch to už chce tuning. Pár kvapiek olivového oleja na krajec chleba a na rozpálenej panvici nasucho opiecť len na chvíľu z oboch strán. A je znovu späť v hre. Ak by bol už úplne tvrdý a tak kone alebo iné zvieratá v okolí určite nepohrdnú. Samozrejme nie plesnivý.

    Chlieb rýchlo a lenivo (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Energia - Aj keď sa to pečie dlhšie ako hodinu cez 200 °C na spotrebu elektriny to výrazný vplyv nemá. V priemere platím 24 EUR vrátane 5 EUR za odberné miesto. To, či rúru používam často alebo nie je +-5 EUR mesačne. Rúra sa zahreje a kým sa neotvára pomerne dobre drží teplo, takže hreje len malý zlomok toho celého času. Takže o výhovorku menej prečo si neupiecť.

Diskusia k receptu

tiginko
nechcem podceňovať nové postupy, takže určite obetujem časť môjho kvásku na tento zvláštny postup výroby chleba. Výsledok vyzerá dosť netradične, ale OK, keď bude chuťovo vyhovovať, dám veľký palec hore. Ozvem sa
viera1
Zaujímavé...klikla som na to kvôli komentáru (dnes o 06:02) ,ktorý je na súhrne Komentáre a reakcie a ten komentár tu nie je...je to možné?
jabaletka
Ja tiež, ak nemám čas, tak robím systémom 1-2-3, len to spojím, ani nemusím, vykydnem do Janského skla na pečiaci papier. Počas noci v chladničke vykvasi, ráno pečiem priamo v nádobe, kde chlebík fermentoval. Chuť je výborná a niekedy si dovolím urobiť aj hydratovanjsi chlebík, keďže tvar drží nádoba, potom je viac okaty.
evanaaa
Chlebík sa vydaril, ale i rýchlo a lenivo, pochybujem, veď len čítanie postupu dlho trvá :) To nie je pre mňa....
jabaletka
Tiež keď nemám čas, robím kvaskovy systémom 1-2-3, len premiešam, nemiesim, vykydnem do formy, v ktorej sa aj bude piect, nechám cez noc vykvasit v chladničke a ráno pečiem. Chuťovo je výborný aj keď sa nehrám s cestom




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia