CHLIEB po lopate - inšpirácia 2 fotorecept

jerica - fotkajerica, 19. októbra 2011
CHLIEB  po lopate - inšpirácia  2 (fotorecept)
Foto: jerica

@jerica chcem vyvrátiť mýta že chlebík upiecť je ťažké a je s tým veľa práce,viem že bude aj oponentúra ale tá je vždy potrebná Zobraziť celý popis@jerica chcem vyvrátiť mýta že chlebík upiecť je ťažké a je s tým veľa práce,viem že bude aj oponentúra ale tá je vždy potrebná a ja v tomto recepte že sa to dá rýchlo ale aj chutne možno dokážem presvedčiť aj tie čo majú rešpekt pred kysnutým cestom. K tomu prečo"po lopate"neterka ktorá sa osamostanila začala sa zvŕtať okolo sporáka sa ma spýtala pre mňa samozrejmu vec že ako sa varí hovädzia polievka,keď som je povedala aby si pozrela na internete odpoveď bola že ona to chce polopate.

15
porcií
25 minút
príprava
110 minút
na 200-180 °C

Suroviny

suroviny :
500 g
100 g
100 g
15 g
1 pl
1 pl
do zmesi múky :
500 ml vlažná
2 pl
1 pl
2 kl
1 pl alebo bravčová
1 kl
na posypanie:
  aj čierne




Postup

  1. 1

    hladká múka 500g začiatok prípravy - čas 13.14 h / 18.10.2011

    CHLIEB  po lopate - inšpirácia  2 (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    obrázok sa nepodaril pridať strúhanka 100g

  3. 3

    celozrnná múka rustikál (LIDL) 100g

    CHLIEB  po lopate - inšpirácia  2 (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    sušené droždie

    CHLIEB  po lopate - inšpirácia  2 (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ľanové semiačka 1 pl

    CHLIEB  po lopate - inšpirácia  2 (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    slnečnicové semienka 1pl

    CHLIEB  po lopate - inšpirácia  2 (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zmes dobre premiešame !

    CHLIEB  po lopate - inšpirácia  2 (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    do pripravenej nádoby si nalejeme vlažnú vodu 500ml

    CHLIEB  po lopate - inšpirácia  2 (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    do nádobky s vodou prilejem 2 PL ocot

    CHLIEB  po lopate - inšpirácia  2 (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ďalej do nádobky s vodou prilejeme 1PL olej (RACIOL) NEdoporučuje sa HELIOL !!

    CHLIEB  po lopate - inšpirácia  2 (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    do nádobky s vodou prisypeme 2 KL soľ , ZÁSADNE DÁVAM DO VODY v nádobke to všetko dobre premiešam

    CHLIEB  po lopate - inšpirácia  2 (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    vymiešanú vodu s prísadami vylejem do múkovej zmesi , zatiaľ nepremiešam až po pridaní ....

    CHLIEB  po lopate - inšpirácia  2 (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...pridaní 1 PL masti , ja som dala kačaciu a ..

    CHLIEB  po lopate - inšpirácia  2 (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ... a 1 KL medu

    CHLIEB  po lopate - inšpirácia  2 (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    no a pekne zmiešame aby sa všetky suroviny spojili , žiadne miesenie a miesene !!

    CHLIEB  po lopate - inšpirácia  2 (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    koniec s prácou zarobeného cesta , čas : 13.36 h / 18.10.2011 misu s cestom prikryjem ODLOŽÍM DO CHLADNIČKY , nechám v chladničke kysnúť až cesto nie je po kraj misky , cc. 8 hodín

    CHLIEB  po lopate - inšpirácia  2 (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    pred pečením dám do rúry pekáč , nechám dobre vyhriať , keď je pekáč horúci pekáč vyberiem z rúry

    CHLIEB  po lopate - inšpirácia  2 (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Vyhriaty pekáč : a tu je ten obrad po deviatich hodinách odpočinuté vykysnuté chlebové cesto rovno z misy jemne preložím do vyhriateho pekáča , čas 22.36 h / 18.10.2011 , nie je podmienka kysnutia toľko , záleží v akom prostredí je cesto , u nás nie je tak teplo, kyslo si pomaly ale určite keby som ho urýchlila určite by to bolo za kratší čas,môj urýchlovač , dám do nádoby teplú vodu a na to položím misu s cestom,ale netreba, čím dlhšie kysne tým je cesto lahodnejšie

    CHLIEB  po lopate - inšpirácia  2 (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    surový bochník potriem vodou

    CHLIEB  po lopate - inšpirácia  2 (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    posypem sézamom a zľahka šikmo nožíkom spravím zárezy

    CHLIEB  po lopate - inšpirácia  2 (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    moment keď už je pekáč v rúre , začiatok pečenia čas : 22.36 h pečieme 25 " minút na 200°C, stiahnem teplotu na 180°C pečieme ďalej 25-30"minút stále prikryté po hodine dám teplotu na 160°c a ešte prikryté pečiem desať minút no a po hodine desiatich minútach chlebík dopekám odokrytý pri 180°C pokiaľ nevidím že je kôrka ružová , cc.15" min.

    CHLIEB  po lopate - inšpirácia  2 (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    dopečený chlebík celý postriekam vodou , odložím na mriežku vychladnúť.

    CHLIEB  po lopate - inšpirácia  2 (fotorecept) - obrázok 22
  23. 23

    a raňajky s voňavučkým chlebíkom na stole ,

    CHLIEB  po lopate - inšpirácia  2 (fotorecept) - obrázok 23
  24. 24

    chleby pečené 27 a 28 septembra 2011 , mali možnosť z nich ochutnať @sovka,@julica,@babi a @lucylee

    CHLIEB  po lopate - inšpirácia  2 (fotorecept) - obrázok 24

Diskusia k receptu

jerica
Tak takú tortúru pri nahrávaní receptu na portál som ešte nemala , nebývam zlostná ale pri tom nahrávaní ma chytal amok , najradšej by som počítač vyhodila von oknom , medzi nahrávaním rolovalo overovanie a ešte naskakovalo varecha.sk RSS , potom znovu nabehol recept ale zamrznuté písanie , tak som nechala všetko napospas a vypla počítač išla si porobiť a teraz konečne sa to podarilo,a je TO .
Dúfam že už sa nebudú brániť mladé začínajúce gazdinky si spraviť domáci chlebík ale aj tie ktoré ešte nanabrali odvahu. Pekárničku nepotrebujem , chlebík upečený v pekáči TUPPERWARE je výborný a má formu chleba.
3sandra3
ale stojí to za to,,, krásny chlebík a super fotopostup,,,ďakujeme
dorisa
a je to.... pat a mat. @jerica , ale stojí to za námahu. Len ,ten pekáč mať.
alexola
pekný chlebík @jerica , to je pre mňa najväčšia "výhra" na sobotné raňajky- domáci čerstvo upečený chlieb. Preto som už dve piatkové noci strávila pri pečení chleba :)
sracz
....... zo srdca úprimne blahoželám k nádhernej voňavej práci, @jerica - čučoriedka milá! Poctivo napísaný i nafotený receptík! Presne tak, ako to mám rád i ja a všetci domáci kuchtíci môjho kalibra! Aj ja milujem dobrý chlebík; mám zopár ťreceptov, medzi nimi aj svoje vlasné, osobne zostavené a odskúšané, ale najbližšie rozhodne pečiem podľa Tvojho !!!!!!!
kuchticka
@jerica - velmi pekne, ba krasne foto a ten chlebik! Tiez peciem chlieb doma, ale zda sa mi, ze ten tvoj je viacej porovity, lepsie vykysnuty.
@sracz , kde si sa tak dlho "pozabudol", vsetkym na Vareche si chybal.
gabi58
Krásny chlebík, kde si kúpila tú formu na chlieb? Takú som ešte nikde nevidela. Väčšinou sú len hranaté.
alexdidi
@jerica ,nie som síce mladá,začinajúca,aj odvahu som už nabrala viackrát,ale s výsledkom som nebola až tak spokojná,tak som to zabalila....chcem to skúsiť podľa teba,ale formu na pečenie TUPPERWARE nemám (misu áno),ako mi poradíš piecť? Mohlo by to byť v liatinovom pekáči? A nemám ho vystlať papierom na pečenie alebo fóliou?V rúre máš aj hrnček s vodou,však?Ďakujem...
alexdidi
Tak som sa sústredila na "pečenie" chlebíka,že som zabudla na pochvalu krásneho postupu a hlavne úžasného chlebíka(vonia až tu),prepáč....
jatanika
@jerica , krásne chlebíky a výborne spracovaný recept .... snáď sa niekedy odhodlám aj ja :-))
sylvinka
Tiež nie som ani mladá,ani začínajúca,ale takýto "polopatistický"postup pri výrobe chlebíka je pre mňa veľmi vítaný.Jarmilka ďakujem že si si dala takú námahu a uverejnila tento recept.
jarunka
Velmi pekny, zrozumitelny foto postup aj recept. Ja uz mam nachystane vsetky suroviny na pecenie chleba len zacat. Asi zajtra sa do toho dam. Dufam, ze sa mi podari tak ako tebe. Budem ho piect v liatinovom hrnci ci pekaci.
medovnicek
krásny chlebík, jeho vôňa sa šíri až sem ku mne, vďaka za super postup
vierik
Krásne spracovaný a nafotený receptík,o kvalite a chuti vôbec nepochybujem. Na 1 *** Len jedna veľká diléma čím by bolo dobre nahradiť ten krásny pekáč ?
bibia1
chlebíky sú nádherné.
Chcem sa len spýtať, tých 9 hodín kysnutia je stále v tej miske tuperware? Neutečie to cesto z nej??? :)
babkamt
Profesionálne spracovaný recept.Podľa neho môžeme aj my neskúsené pekárky upiecť chlieb.Len škoda,že nemám ten pekáč.Ukladám do kk.Výsledok stojí za to.Si šikulka.
akeber
môj starký bol pekár (nepoznala som ho už dávno umrel ) mal dobré meno, lebo keď sa ma ľudia spýtali "ty si čija? ááá Tiborova......bol výborný pekár a myslím že ty sa mu pohode vyrovnáš...tvoj recept si ukladám a vyskúšam upiesť môj prví chleba :-)) nádherne spracované a nafotené 1*
jerica
ďakujem za milé komentáre ktoré potešia.Veľmi mi záležalo dať recept zrozumiteľne , aby som niekoho nedostala do zmätočného postupu,len škoda jedno foto sa nedalo stiahnuť a to so strúhankou.
@alexdidi myslím si že môžeš piecť aj v pekáči na mäso,keď si čítam z múdrych kníh je napísané "potrieť olejom" ale keď je taká vymoženosť a dať si pečiaci papier nemala by si mať problém s chlebopečením.
@vierik nemaj dilému , peč v tom čo máš,zistila som že je dôležité mať pekáč počas pečenia prikrytý až pred dopečením odokryť aby sa spravila ružová kôrka,a samozrejme nezabudnúť s vodou každých dvasať minút postriekať , netreba sa báť si odokryť pekáč , nič sa tomu nestane. Tento chlebík včera upečený ma čaká už len konček. Ale už mám vykysnuté cesto a ide sa na pečenie.
No a ten môj Tupperware pekáč má jednu neoceniteľnú výhodu,za prvé,keď je prikrytý neprepúšťa z cesta alebo aj z mäsa vodu tá sa zachytí na prikrývke a ďaľšia výhoda že nemusíš pekáč ničím potierať ani papierom vystielať a keď vyklopíš chlebík pekáč ostane čistý,nič sa tam neprilepí.
@jarunka vyskúšaj , stačí sa len nakopnúť a ide sa do toho!!
jerica
@bibia1 no ja som tuším zabudla na teba,neboj sa nič neutečie , aj teraz mám tesne pred vložením do pekáča pripravené cesto. Určite keď sa podarí tak vám ho sem priblížim.
jerica
@akeber , pekáčik som kupovala od reprezentantky Tupperware ale to je určite desať rokov , v tom čase sa mi ani nesnívalo že budem v pekáčiku piecť taký výborný chlebík,piekavam v ňom mäso a to mäsko nemusím podlievať , pečie sa vo vlastnej šťave čo mäso pustí , momentálne je v kuse odsadený na pečenie chlebíka:-))
vierik
@jerica ďakujem,večer zamiesim a upečiem v takom smaltovanom pekáči s pokrievkou.
aroooo
@vierik , daj vedieť ako sa podaril v smaltovanom pekáči, ja mám také 2 - menšie na pečenie kuraťa, jeden sa zakryje druhým prevráteným, v tom by som chcela tento chlieb piecť, či si vymastila, dala do rúry hrnček s vodou?.......
jerica
@aroooo pozri obrázok , dala som kastrólik s vodou do rúry , netreba sa báť vody treba dať viac , dosť sa odparí:-)) Do pekáča si vystrihni papier , obkresli si pekáč na pečiaci papier vystrihni , tak som si vystrihla pečiaci papier keď som piekla v smaltovanom pekáči nemusíš sa trápiť či potierať určite ho poznáš zvonka čierny a zvnútra fialový,chlebík bol tiež chutný , ale teraz sa mi pečie jedna radosť v tom "zázraku".
babi
Musím povedať, že na čarovanie s chlebíkom ,je naša @jerica skvelý odborník. Mala som to šťastie ochutnať niekoľko jej výtvorov , každý trošku iný ,ale každýveľmi, veľmi dobrý. Takže milé vareškárky, podľa tohto vynikajúco spracovaného receptu- "po lopate" sa do toho môžme pustiť.
Vitaj @sracz kde si sa túlal? chýbal si tu.
hannah22
veľmi pekný recept, fotečky no celé skvelé, ja pečiem chlebík v rímskom hrnci, ten musím namočiť ale potom to už tiež ide.... :)), ... @sracz chýbal si..... :))
ancicka
Ani na jeden chlebík sa nedá povedať,že je zlý,parádne nafotené.
sovka62
Len som čakala, kedy sa tento recept podarí pridať. Ja som Jarkin chlebík chutnala, bol výborný. Ale ja nie som rozhodujúca, ja som chlebová. Chlebom som ale ponúkla moje vnučky- nejedáčky, jedli ho natretý maslom a len čo dojedli, pýtali si druhý krajec. To hovorí za všetko, nikdy v živote som ich nevidela zjesť dva krajce chleba naraz!
cathyc
Nádherný chlebík, až sem voní. Mám však jednu dilemu. My sme nepapkáči mäska, takže tá masť je problém. Môžem ju zameniť za ghí, alebo olej?
babav
Chvalim,chvalim.......recept naozaj " po lopate".....krasne prezentovany!
jerica
@ancicka dúfam že som nikomu nenapísala že chlebík je zlý , ak mal niekto taký pocit nech mi to prepáči,ale nie som si toho vedomá aby som recept hanila.Tvoje rady pri receptoch ma len posúvajú,neskloním hlavu ja to dokážem prijať,ďakujem za pochvalu k foto.
@hannah22 ja tiež som piekla v rímskom ale to sa nedá porovnať s týmto pekáčom , ľutujem že som to toľko otálala a nerobila hneď v tom Tupperware , ten pekáč je naozaj kúzelník,ani z pekárne nemám taký chlieb a u nás je pekáreň pod nosom,"RACIOLA" Dunajská Lužná.
@cathyc žiadna dilema , miesto 1 PL oleja dáš 2 PL oleja a je po dileme , alebo nahradíš čo Tebe vyhovuje. ďakujem že sa zaujímaš a že som hodná Tvojho ocenenia že si si ma prijala medzi svojich.
@babi , @sovka62 to určite nebolo naposledy.
@kata50 teším sa že ich máš odskúšané,dnes sme dojedli ten čo mám v recepte a ráno sa už piekol ďaľší,aj ten pridám,lebo mi nedá aby ste sa to nedozvedeli ale s inými múkami. Je výborný:-)Len nesmiem okolo toho kecať lebo bude okolo toho veľa smradu "samochvála smrdí"
jerica
@sracz " stratený" ďakujem za pochvalu a zároveň Ťa pozdravujem , som zvedavá ako sa ti bude dariť keď ho budeš piecť,ale nanádavaj na mňa keď keď ho pripáliš!?Teším sa žesi sa ohlásil,všetkým si nám chýbal" ta hej! znaš!
palokuchki
Jarmilka dala si si zalezat a napisala si naozaj podrobny postup. Chlebik je urcite vynikajuci.
ancicka
@jerica ,asi si ma zlé pochopila,neviem prečo.Ja ale som myslela na všetky chleby,že každý je dobrý,ktorý sa pridá.Asi som sa zlé vyjadrila,prepáč.
1x seanka
cathyc
ďakujem za rady, ale ja som sa nevedela dočkať, tak som hneď nabehla na miesenie. Namiesto masti som dala to ghí, nemala som sušené kvasnice tak som dala čerstvé a nemala som ani celozrnnú múku z lidla iba biomilu celozrnú pšeničnú. Práve pečiem prvých 25 min. Dám vedieť ako to s tými nutnými zmenami dopadlo. Zabudla som ešte, že nemám ani tú super formu tupperware, tak som večer naplnila rímsky hrniec vodou, aby nasiakol a pred pečením som ho vystlala papierom na pečenie a mierne potrela ten papier olejom.
cathyc
Výsledok pečenia dopadol nad očakávanie. Chlebík je skvelý a kôrka príjemne chrumkavá. Piekla som ho síce o čosi dlhšie, ale to je u rímskeho hrnca normálne. Ja mám veľké množstvo skvelých receptov na chlebíky, hlavne celozrnné s kváskom bez kvasníc. Vždy som však mala chlebík s príšerne tvrdou kôrkou. Vedela som, že je to tým nesprávným pečením: som vďačná za ten skvelý postup pečenia.
jerica
@cathyc tak vieš čo je pre mňa veľká výhra? To že si napísala že ti pomohol môj pridaný foto-recept ale nie ako polotovar ale presne ako si predstavím postup pri pečení a varení,veľmi sa teším keď pomôžem,lebo aj ja sa snažím z ponúknutého receptu postupovať tak ako je napísané a pritom sa mi podarí spraviť "paškvil" niekedy fakt treba si viac domyslieť a improvizovať aby si mala dobrý výsledok .
@ancicka ,to je v poriadku :-) , veď som to tak aj napísala,nebudem sa opakovať.
ajuschka
@ dorisa ja takto chlebik robim tiez, a netreba ti na to mat pekac, staci ti obycajny hniec s pokrievkou ktory mozes vopchat do rury. ale ten je treba but velmi velmi silno pomucit alebo tam supnut papier na pecenie a ide to :)
luliatko
úúúúžasné..robievam chlebíky, mám už aj niekde podobný recept prípravy, ale tiež nemám vhodný pekáč...nemohla by som to dať aj do sklenenej misy?(janske misy)
maartina
krááásne spracovaný recept ...uff, to si si musela dať riadne záležať a už nehovorím o tom čase strávenom pri PC, veľmi oceňujem ...myslím si, že tento receptík a dokonalý fotopostup nakopne všetkých, kt. sa stále len odhodlávali upiecť domáci chlebík ...cez týždeň upečiem podľa tvojho receptíku, už sa teším :)
kata50
@jerica nič tu "nesmrdí" . Tu môže akurát tak voňať tvoj chlebík !! Len píš, rozprávaj a "preháňaj "!!! :-)))))
janger
Jarka, aj ja mam rada taketo polopatisticke recepty, hoci uz som taky starsi junior ;-))) (alebo mladsi senior?). Krasny je ten tvoj chlebik, ma krasnu strukturu a vonu si tiez viem predstavit! Ja tuzim po takom dobrom kminovom chlebiku, tak si ho asi niekedy upeciem na tento sposob. Taky Tupperware pekac nemam, ale vyskusam v liatinovom, pripadne v rimskom. Ahoj!
sracz
....... všetkým Vám, dievčence milé, veľmi pekne ďakujem za milé slová i privítanie! Že prečo som sa na tak dlho odmlčal? To je na dlhé rozprávanie a oddôvodňovanie. Ale potvrdilo sa aj mne jedno zo slovenských prísloví, či porekadiel: Na chudáka aj budar spadne!!!!!!! Sťažovať sa nebudem, o problémoch a ťažkostiach rozprávať nechcem a poukazovať na negatívne fakty nemienim. To radšej z prudka, po hlave začnem s aktivitou na našej každému vzácnej a krásnej "Varušelienočke"! Mám toho kopce, až po pupček! Ale inak ponuka pre @Dorisa , Gabi, Alexdidi, Vierik, Babkamt, Akeber, Cathyc, Luliatko, Janger, ale aj pre ostatné záujemkyne, pošlite mi E-mail_ík na ferry@saske.sk a ja Vám obratom odpíšem kontakt v KE, na ktorom si môžete Tupperware pekáč objednať a veselo ho používať nielen na pečenie výborného chlebíka našej šikovnej @jerica. Mne tento pekáč poslala pani Ľudka až sem za more do Des Moines of Iowa a mám s ním len a iba dobré skúsenosti.
babinka
@jerica - recept uz nebudem chvalit, lebo som ho vcera vyskusala a dnes uz je po chlebikoch - jednicka!!!! Bude sa piect iba podla neho. Kedze neviem celkom piect iba podla receptu a tiez som nemala vsetky suroviny, urobila som taketo zmeny: cas kysnutia som skratila na 7 hodin, lebo bolo v celom dome teplo a cesto pekne vykyslo, v polovici kysnutia som cesto rozdelila na dva bochniky, do jedneho pridala zvysky malickych skvariek a cesnak, cesto bolo bez masti (dala som PL olej naviac), pomlete lanove semienka som dala priamo do cesta a pridala rascu. Piekla som v rimskom hrnci jeden chlebik a bochnik som dala do keramickeho glazovaneho hrnca - oba na spodok peciaci papier - nepripalili, neprilepili sa. Casy pecenia vzhladom na pouzite nadoby som upravila takto: 30 minut na 220 zakryte, 20 minut znizene na 190, potom som odkryla a 50 minut som piekla na 180. Mali velmi tvrdu korku po vybrati z nadob, postriekala som ich vodou este horuce a prikryla utierkou, korky zjemneli. Zat jedol este teply a ked som videla, ze sa k chlebiku vratil a odkrojil si dalsi - vedela som, ze to je pochvala (pre teba). Vdaka :)
cica2
wau to je nádherný chlebík a aj krásne spracovaný recept 1* @jerica si velmi šikovná!:) Ja som piekla chlieb v pekárničke a rada by som sa naučila aj takto...receptík si ukladám, určite sa mi zíde, vďaka:) @sracz konečne ťa vidíme, vitaj:)... a držím palce nech sa všetko čo najlepšie vyrieši!
helca103
je tu tolko chvál na na chlebík že ja sa iba pripájam .... KK
jerica
veľká vďaka za komenty ktoré potešia , najväčšia výhra pre mňa je tá keď napíšete či vám recept pomohol sa naštartovať alebo ako tomu ja hovorím "nakopnúť " a vyskúšať si to. Aj keby sa vám to nepodarilo na sto % nemusí to byť dôvodom že sa vzdáte, pomaly treba prísť na tie finty ako na to prišla naša @babinka , môj recept som sa snažila robiť a pritom fotiť presne s časom aby som vás neuviedla do "falšu" určite sa budem tešiť keď napíšete ako sa vám podaril a ako ste postupovali tak ako napísala @babinka , lebo aj mne príde vhod keď niekto napíše do receptov svoje skúsenosti tak ako napísala @sovka62 ako naložila do pohárov kapustu , pritom komentáre ktoré ste uviedli s vašimi skúsenosťami pomohli aj iným že sa netreba báť sa púšťať do naloženia kapusty doma.
rela
Chlieb som ešte nikdy nepiekla ale všetky tie chvaly ma nažhavili vyskúšať to. Jerica, mám už dlhé roky liatinový pekáč s fialovým vnútrom (zrejme smalt), no nepoužívam ho. Pri pečení mäsa alebo ryžového nákypu sa mi vždy veľmi pripaľovali okraje hoci som ho poriadne vymastila. Preto mám obavy, že by sa mi pripálil aj chlieb. Možno mi poradíš ako nato. Ďakujem
jerica
@rela odpovedám na dotaz,zo začiatku som robila v to istom ako máš Ty , len neviem či ho máš okrúhly alebo oválny , môj je oválny , v ňom som piekla tak že som si vystrihla papier na pečenie aby bol po okraje pekáča, pomastila olejom dala cesto a piekla som ho prikrytý ako aj v Tupperware. Rozdiel bol v tom , že nebol taký vysoký.
rela
Jerica, už som raz poďakovala za Tvoju radu, ale sa to nezobrazilo. Takže ďakujem ešte raz.
maartina
včera som piekla znova chlebík podľa Teba ...krásne sa mi upiekol, vážil úctihodných 1170g :), je výborný ...dnes z neho zostal už len kúsok, zajtra znova zamiesim ...ešte k tej tvojej nádobe "ultra pro", máš ju 3litrovú?
jerica
@maartina áno je trojlitrová, gratulujem a zároveň ďakujem že si si dala čas napísať, som rada že recept je zrozumiteľný pre začiatočníka v pečení chlebíka,keď som začala piecť prelúskala som si recepty na varecha.sk zladila som si suroviny z jedného receptu a technológiu pečenia od @tetrisss nemiesený chleba,od toho času čo si pečiem chlebík , nestalo sa mi že by sa nezjedol alebo že by bol nepodarok.
Včera som okrem chleba piekla sendvič , poviem že som unesená aká dobrota , piekla som ich na plechu , keď tento lenivec bude rýchlejší určite sa dočkáš receptu,dám ho ako to mám rada zverejnené ; po lopate:-))
maartina
ďakujem za odpoveď ...teším sa už na ten sendvič :)
vierik
@jerica ,@aroooo tak dnes som ho konečne piekla v tom smaltovanom pekáči.Podaril sa,chuťovo je veľmi dobrý len mohol byť vyšší. Ale neviem či som sa o to nepričinila ja sama,on už bol beťár večer o 23.00 vykysnutý,a ja šup ho do chladničky,ráno som cesto nechala prehriať 1/2 hodinku a šup do rúry.Tak neviem či som nezlomila kysnutie,človek sa stále učí :-)))))
rela
Keď robia dvaja to isté, nie je to vždy to isté. Včera som piekla chlieb podľa návodu "po lopate" a bez miesenia. Nepodaril sa mi. Je ťažký, akýsi mokrý, má takú kyslú chuť. Pekná je iba kôrka. Dúfam, že usušený bude chutiť aspoň nášmu havinovi. Hlboko sa skláňam pred šikovými varecháčmi, ktorým sa darí piecť dobré chlebíky.
evasik
Postup je perfektne napísaný. Niekedy to skúsim.
evasik
Chlebík je vzdušný, určite aj mäkučký. Len tá pracnosť..... Ale skúsim to. Ďakujem.
jerica
milá @rela & Relka určite máš dnes meniny , prvé Ti k meninám gratulujem,teraz k chlebíku , je pravda čo píšeš : Keď robia dvaja to isté, nie je to vždy to isté. Aj ja mám dve rúry , jedna má dvadsať MORA a druhá má dva roky,každá pečie ináč , tak čo k tomu dodať len toľko že prísť na tie finesy ako ulahodiť a nepokaziť.Je mi to veľmi ľúto že si nebola spokojná,ale aj havino je člen rodiny ako aj môj (bernský salašnícky) len u nás sa našťastie čo robím posledné chleby z rôznej múky neostane pre môjho miláčika ani omrvinka. Keď by si napísala ako a aký postup si zvolila bola by som rada.Ďakujem :-)
jerica
kto chce piecť chlebík , mal by si spraviť malé školenie pri receptoch od našej jedničky na chleby a pečivo DOPORUČUJEM !!! KLIKNI NA NICK milej @tizian1cat , potom jej recepty!!
mariadra
Ten chlebík vyzerá tak krásne, že mi až "zavoňal". Priznám sa, čo sa som vyviedla, pripiekla som jeden miešač v pekárničke a manžel v snahe o opravu mi to rozobral a už to nejde opraviť. Takže som už dlho chlieb nepiekla. Tebe @jerica som veľmi, veľmi vďačná , že si sem dala tento recept, určite ho vyskúšam! A okamžite píšem mail pre sracz aby mi poradil, kde si mám Tupperware pekáč objednať.
rela
Milá Jerica, ďakujem za gratuláciu, je to od Teba veľmi milé.
Čo sa týka chleba piekla som ho podľa Tvojho podborného návodu, doslovne "po lopate." Ale dala som iba chlebovú múku. Piekla som ho v liatinovom hrnci. Keďže všetci varecháči chvália Tvoje recepty a sú veľmi spokojní, chybu som určite urobila ja. Nášmu chlpáčovi chlieb veľmi chutí, takže nevyšiel nazmar. Ešte raz veľmi pekne ďakujem a budem skúšať ďalej - možno sa raz zadarí aj mne.
Nikdy som nevedela urobiť dobré parené buchty ani šišky, teraz sa mi daria perfektne práve vďaka receptom, dobrým radám a finesom od skúsených šikovných varecháčiek.
jerica
@rela Relka, tak to si udrela na strunu , ja som sa vzdala parených buchiet, posledné som mohla hodiť o stenu a určite by sa pekne odrazili od steny a nedaj bože by ma trafili do hlavy , určite by som mala modrý typel, tak som to vzdala,už ma k tomu nikto nenavlečie aby som ich robila , hoci s kysnutým cestom nemám problém, jednoducho k pareným buchtám mám blok ako k rybe menom pangasius.
Šišky som robila čo pridala recept @janger , boli výborné , len nerobím často lebo môj je "diabetes" síce má ich rád ale to by cukor stúpol ako Dunaj po roztopených ľadovcoch z Álp.
anaska
@jerica , si veľmi šikovná. Keď som našla tento Tvoj recept na chlebík, hneď som ho uložila do KK. Donedávna som piekla chlieb v domácej pekárničke, ale už doslúžila. Rcp. je zrozumiteľne napísaný, sfotený, chlieb krásne upečený. Gratulujem.
zuzliak
Mnaaam, toto je nadhera. V Tebe mam uzasneho konkurenta-priatela na pecenie chlebikov, najblizsie sa s Tebou podelim o medovy chlebik s lieskovcami :)
jerica
@zuzuliak žiadny konkurent , keď tak priateľ , je to vidieť pri Tvojich receptoch "zavial k nám vietor do plachát " mladé osvieženie pre nás ostrielané klasikou! Sem s tým medovým chlebíkom !
madlen57
milá pani chlebík mi chutí aj keď zatiaľ len cez obrazovku, určite vyskúšam, mám doma ten istý pekáč, pred rokmi som pôsobila ako poradkyňa Tupperware, preto moja kuchyňa je preplnená výrobkami. Váš recept je krásne spracovaný
jerica
@kovodilo cesto zamiesene podľa postupu dám do chladničky , tam ho mám určite 8 hodín , potom vyberiem z chladničky , cesto je krásne vykysnuté a tak cesto priamo z misy preklopím do vyhriateho pekáča ,
potriem vodou spravím zárezy a šup do vyhriatej rúry .
To znamená , že cesto vykysne počas tých 8 hodín v chladničke.
zuzliak
Nadherny chlebik, dala by som si aj so smalcom a cibulou a fajne posoleny :) Ja som si vsimla, ze v poslednej dobe robim chlebiky coraz mensie- ako chiabaty :) Syn aj manzel ich maju takto najradsej. A mas to nadherne spracovane- klobuk dole :) ukladam a niekedy spravim, aj ked ja peciem v truhliku, lebo tu sa da zohnat vsetko, ale taky "serblicek" na chlieb ako mas ty; to tu ozaj nemaju.
jerica
@zuzliak hahaha , ja si veru dám aj s domácou voňavou masťou aj cibuľou.
Ciabaty zbožňujem , určite pridaj receptík aj ked ich je tu spústa ,každý je v niečom iný, budem sa tešiť:-))
ancicka
jerica,,pripravila som suroviny do pekárničky.Odkedy mám pekárničku,tak som trochu lenivá na hnetenie.
Akurát som miesto kačacej masti dala bravčovu.Myslím si že masť,ako masť.Zatiaľ som ešte masť do chleba nepridávala.
isto sa podarí.Dám vedieť.
jerica
@ancicka nech božia ruka drží tvoju ruku aby sa ti podaril , to si prajem zo srdiečka,čo sa týka masti , je to jedno , bravčovou môžeš potom mastiť aj na chlebík čo upečieš , k tomu s mladou jarnou cibuľkou , trošku posoliť , fajnotka v papuľke.
Ja len malú poznámočku , ja to cesto nehnetiem , ako je to v bode 15. Peknú nôcku.
ancicka
jerica.ja som tiež fanatik na chlebíky.Skúšala som ho preto,že som masť do chleba nikdy nedávala.V pekárničke sa miesil.
Je chuťovo dobrý,ale po upečení mi v strede trocha klesol.
Ešte raz ho urobím,ale bez masti.Podľa mňa,je tam tá masť zbytočne,možno aj preto mi ten stred chleba klesol/no neviem,iba tak uvažujem/.
Každý chlebík,ktorý sa upečie taj je dobrý.Mne sa nestalo ani v mojích začiatkoch,aby sa mi chlieb nepodaril,a aby som musela chlieb vyhodiť/dať zožrať zvieratkam,napr.našej kozičke/.
A čo sa týka čo písala @rela ,tak podľa mňa nemohol byť ten chlebík tvrdý,ked dala doňho masť.Ibaže na tú masť zabudla.
jerica
@ancicka , je mi to ľúto , že sa nepodaril,ja pekárničku nemám a ani mať nebudem,len ten chlebík ochutnala , @julica , @babi , @sovka a @lucylee , nemôžem povedať či im chutil , len viem že sa im páčil. No čo už , teraz k chlebíku , je pravda čo píšeš , že si pochutila kozička,ale je nepísané pravidlo , keď robia dvaja to isté, nemusí a nie je to vždy to isté. Poviem pravdu , že fakt je mi to ľúto.Možno v tom mojom pekáči sa to "asi" ináč prepečie.
ancicka
Ale ja som nepísala že sa nepodaril,práve naopak.Ja som spokojná.Má dobrú chuť a že trocha v strede klesol ,tak to nieje až taká chyba.
Asi si si prečítala ten môj koment nepozorne,lebo ja píšem,že som nikdy chlebík nevyhodila,ani v mojích začiatkoch
Prosím prečítaj si to ešte raz!
jerica
@ancicka ďakujem za vysvetlenie. Som si to zle vysvetlila presp.nepochopila. Určite sa nehnevaj,som rada, že si vôbec to napísala,ja som za, keď dáš vedieť , určite sa vyhneme chybám pri varení. Myslím si , bolo by dobré, keby každý čo vyskúšal recept z varechy, napísa l, čo by vylepšil , alebo ako bol spokojný .Dík,dobrú nôcku.
xanadu1955
Milá Jerica tan Tvoj chlebík vyzerá tak že sa to slovami skoro nedá opísať jednoducho úžasné už dávnejšie uvažujem o kúpe niektorých výrobkov Tupperware a Tvoj chlebík som piekla v liatinovom pekáči ale ten Tvoj sa mi zdá že vychádza lepšie ten je totiž úžasný aj keď aj ten môj nie je na zahodenie chutí vynikajúco možno je to tým pekáčom a tak som sa rozhodla že sa pokúsim kúpiť si pekáč z Tuperware chcela by som s Ťa opýtať aký obsah má Tvoj pekáč ak si ešte pamätáš, tie čo som pozerala na nete tak sa mi totiž zdajú nejak malé oproti tomu Tvojmu a chcela by som sa opýtať či to robím dobre, každých 20 minút chlebík odkryjem a postriekam ho vodou dúfam že to robím dobre. Chlebík nepečiem tak často lebo žijem sama ale keď prídu deti tak sa ho dožadujú tak by som bola rada keby som im raz predložila chlebík taký fantastický ako ten Tvoj.Ďakujem ti za Tvoju odpoveď
tetuska
@jerica
páči sa mi tento postup a aj výsledok, je to výborné pre mladé gazdinky, niekedy mám pocit, že kupujú samé polotovary.... keby si našli troška času naviac, dopadlo by to inak, veď niektoré venujú toľko času cigaretám, kávičkám, kecaním, iste raz za čas treba aj to, veď z toho stereotypu akým je upratovanie, varenie, pranie... a znova dookola by človek zošedivel-všetko ide, len treba chcieť...
jerica
@xanadu1955 prepáč že a teraz odpovedám , mala som problém s internetom ako aj s počítačom. Pekáčiky mám dva , väčší má litráž 5,7
menší čo vňom pekávam aj chlieb je trojlitrový . Som s nimi spokojná , pečie sa v tom perfektne,prikladám foto:







olulik
Idem skúsiť či sa podarí taký krásny a aj chutný. Dám vedieť. Zdravím všetkých ktorí milujú chlieb. Ja som strašne chlebová.
jerica
@olul ík vyskúšaj , aj keby si nebola spokojná , kludne napíš:-) každá dobre mienená rada, ďalej posúva :-)
hanula
Chlebík je krásny, ale chcela by som sa spýtať, či môže ísť do horúceho pekáča Tupperware studené vykysnuté cesto z chladničky.
jerica
@hanula , ďakujem, že si pozrela recept , bude mojim potešením keď si ho upečieš , odpoveď : tak ako píšem:vykysnuté chlebové cesto rovno z misy jemne preložím do vyhriateho pekáča , držím nad tvojim pečením ochrannú ruku , nech si pochutí celá rodinka:-)
Ešte dovetok , nedalo sa skôr odpovedať , pc som otvorila až teraz a tŕpnem , aby nezblbol .
lubkaeck
Krasny chlebik, uz len nabrat guraz a zohnat nieco v com to budem piect :-D
sportak
I keď neskôr je môj príspevok. Jerica, keďže už dávno si doma pečiem chlieb, viem oceniť Tvoj výborný rcp. Ten postup je naozaj polopate. Je úžasný a našiel som tam zopár nových inšpirácií. Gratulujem Ti aj k skvelému fotoreceptu. P.s. A načo je tam ten ocot?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia