Foto: jerica
@jerica chcem vyvrátiť mýta že chlebík upiecť je ťažké a je s tým veľa práce,viem že bude aj oponentúra ale tá je vždy potrebná Zobraziť celý popis@jerica chcem vyvrátiť mýta že chlebík upiecť je ťažké a je s tým veľa práce,viem že bude aj oponentúra ale tá je vždy potrebná a ja v tomto recepte že sa to dá rýchlo ale aj chutne možno dokážem presvedčiť aj tie čo majú rešpekt pred kysnutým cestom. K tomu prečo"po lopate"neterka ktorá sa osamostanila začala sa zvŕtať okolo sporáka sa ma spýtala pre mňa samozrejmu vec že ako sa varí hovädzia polievka,keď som je povedala aby si pozrela na internete odpoveď bola že ona to chce polopate.
porcií
príprava
na 200-180 °C
Suroviny
suroviny : | |
500 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
15 g |
|
1 pl |
|
1 pl |
|
do zmesi múky : | |
500 ml vlažná |
|
2 pl |
|
1 pl |
|
2 kl |
|
1 pl alebo bravčová |
|
1 kl |
|
na posypanie: | |
aj čierne |
|
Postup
-
1
hladká múka 500g začiatok prípravy - čas 13.14 h / 18.10.2011
-
2
obrázok sa nepodaril pridať strúhanka 100g
- 3
celozrnná múka rustikál (LIDL) 100g
- 4
sušené droždie
- 5
ľanové semiačka 1 pl
- 6
slnečnicové semienka 1pl
- 7
zmes dobre premiešame !
- 8
do pripravenej nádoby si nalejeme vlažnú vodu 500ml
- 9
do nádobky s vodou prilejem 2 PL ocot
- 10
ďalej do nádobky s vodou prilejeme 1PL olej (RACIOL) NEdoporučuje sa HELIOL !!
- 11
do nádobky s vodou prisypeme 2 KL soľ , ZÁSADNE DÁVAM DO VODY v nádobke to všetko dobre premiešam
- 12
vymiešanú vodu s prísadami vylejem do múkovej zmesi , zatiaľ nepremiešam až po pridaní ....
- 13
...pridaní 1 PL masti , ja som dala kačaciu a ..
- 14
... a 1 KL medu
- 15
no a pekne zmiešame aby sa všetky suroviny spojili , žiadne miesenie a miesene !!
- 16
koniec s prácou zarobeného cesta , čas : 13.36 h / 18.10.2011 misu s cestom prikryjem ODLOŽÍM DO CHLADNIČKY , nechám v chladničke kysnúť až cesto nie je po kraj misky , cc. 8 hodín
- 17
pred pečením dám do rúry pekáč , nechám dobre vyhriať , keď je pekáč horúci pekáč vyberiem z rúry
- 18
Vyhriaty pekáč : a tu je ten obrad po deviatich hodinách odpočinuté vykysnuté chlebové cesto rovno z misy jemne preložím do vyhriateho pekáča , čas 22.36 h / 18.10.2011 , nie je podmienka kysnutia toľko , záleží v akom prostredí je cesto , u nás nie je tak teplo, kyslo si pomaly ale určite keby som ho urýchlila určite by to bolo za kratší čas,môj urýchlovač , dám do nádoby teplú vodu a na to položím misu s cestom,ale netreba, čím dlhšie kysne tým je cesto lahodnejšie
- 19
surový bochník potriem vodou
- 20
posypem sézamom a zľahka šikmo nožíkom spravím zárezy
- 21
moment keď už je pekáč v rúre , začiatok pečenia čas : 22.36 h pečieme 25 " minút na 200°C, stiahnem teplotu na 180°C pečieme ďalej 25-30"minút stále prikryté po hodine dám teplotu na 160°c a ešte prikryté pečiem desať minút no a po hodine desiatich minútach chlebík dopekám odokrytý pri 180°C pokiaľ nevidím že je kôrka ružová , cc.15" min.
- 22
dopečený chlebík celý postriekam vodou , odložím na mriežku vychladnúť.
- 23
a raňajky s voňavučkým chlebíkom na stole ,
- 24
chleby pečené 27 a 28 septembra 2011 , mali možnosť z nich ochutnať @sovka,@julica,@babi a @lucylee
- 3
Dúfam že už sa nebudú brániť mladé začínajúce gazdinky si spraviť domáci chlebík ale aj tie ktoré ešte nanabrali odvahu. Pekárničku nepotrebujem , chlebík upečený v pekáči TUPPERWARE je výborný a má formu chleba.
@sracz , kde si sa tak dlho "pozabudol", vsetkym na Vareche si chybal.
Chcem sa len spýtať, tých 9 hodín kysnutia je stále v tej miske tuperware? Neutečie to cesto z nej??? :)
@alexdidi myslím si že môžeš piecť aj v pekáči na mäso,keď si čítam z múdrych kníh je napísané "potrieť olejom" ale keď je taká vymoženosť a dať si pečiaci papier nemala by si mať problém s chlebopečením.
@vierik nemaj dilému , peč v tom čo máš,zistila som že je dôležité mať pekáč počas pečenia prikrytý až pred dopečením odokryť aby sa spravila ružová kôrka,a samozrejme nezabudnúť s vodou každých dvasať minút postriekať , netreba sa báť si odokryť pekáč , nič sa tomu nestane. Tento chlebík včera upečený ma čaká už len konček. Ale už mám vykysnuté cesto a ide sa na pečenie.
No a ten môj Tupperware pekáč má jednu neoceniteľnú výhodu,za prvé,keď je prikrytý neprepúšťa z cesta alebo aj z mäsa vodu tá sa zachytí na prikrývke a ďaľšia výhoda že nemusíš pekáč ničím potierať ani papierom vystielať a keď vyklopíš chlebík pekáč ostane čistý,nič sa tam neprilepí.
@jarunka vyskúšaj , stačí sa len nakopnúť a ide sa do toho!!
Vitaj @sracz kde si sa túlal? chýbal si tu.
@hannah22 ja tiež som piekla v rímskom ale to sa nedá porovnať s týmto pekáčom , ľutujem že som to toľko otálala a nerobila hneď v tom Tupperware , ten pekáč je naozaj kúzelník,ani z pekárne nemám taký chlieb a u nás je pekáreň pod nosom,"RACIOLA" Dunajská Lužná.
@cathyc žiadna dilema , miesto 1 PL oleja dáš 2 PL oleja a je po dileme , alebo nahradíš čo Tebe vyhovuje. ďakujem že sa zaujímaš a že som hodná Tvojho ocenenia že si si ma prijala medzi svojich.
@babi , @sovka62 to určite nebolo naposledy.
@kata50 teším sa že ich máš odskúšané,dnes sme dojedli ten čo mám v recepte a ráno sa už piekol ďaľší,aj ten pridám,lebo mi nedá aby ste sa to nedozvedeli ale s inými múkami. Je výborný:-)Len nesmiem okolo toho kecať lebo bude okolo toho veľa smradu "samochvála smrdí"
@ancicka ,to je v poriadku :-) , veď som to tak aj napísala,nebudem sa opakovať.
Včera som okrem chleba piekla sendvič , poviem že som unesená aká dobrota , piekla som ich na plechu , keď tento lenivec bude rýchlejší určite sa dočkáš receptu,dám ho ako to mám rada zverejnené ; po lopate:-))
Čo sa týka chleba piekla som ho podľa Tvojho podborného návodu, doslovne "po lopate." Ale dala som iba chlebovú múku. Piekla som ho v liatinovom hrnci. Keďže všetci varecháči chvália Tvoje recepty a sú veľmi spokojní, chybu som určite urobila ja. Nášmu chlpáčovi chlieb veľmi chutí, takže nevyšiel nazmar. Ešte raz veľmi pekne ďakujem a budem skúšať ďalej - možno sa raz zadarí aj mne.
Nikdy som nevedela urobiť dobré parené buchty ani šišky, teraz sa mi daria perfektne práve vďaka receptom, dobrým radám a finesom od skúsených šikovných varecháčiek.
Šišky som robila čo pridala recept @janger , boli výborné , len nerobím často lebo môj je "diabetes" síce má ich rád ale to by cukor stúpol ako Dunaj po roztopených ľadovcoch z Álp.
potriem vodou spravím zárezy a šup do vyhriatej rúry .
To znamená , že cesto vykysne počas tých 8 hodín v chladničke.
Ciabaty zbožňujem , určite pridaj receptík aj ked ich je tu spústa ,každý je v niečom iný, budem sa tešiť:-))
Akurát som miesto kačacej masti dala bravčovu.Myslím si že masť,ako masť.Zatiaľ som ešte masť do chleba nepridávala.
isto sa podarí.Dám vedieť.
Ja len malú poznámočku , ja to cesto nehnetiem , ako je to v bode 15. Peknú nôcku.
Je chuťovo dobrý,ale po upečení mi v strede trocha klesol.
Ešte raz ho urobím,ale bez masti.Podľa mňa,je tam tá masť zbytočne,možno aj preto mi ten stred chleba klesol/no neviem,iba tak uvažujem/.
Každý chlebík,ktorý sa upečie taj je dobrý.Mne sa nestalo ani v mojích začiatkoch,aby sa mi chlieb nepodaril,a aby som musela chlieb vyhodiť/dať zožrať zvieratkam,napr.našej kozičke/.
A čo sa týka čo písala @rela ,tak podľa mňa nemohol byť ten chlebík tvrdý,ked dala doňho masť.Ibaže na tú masť zabudla.
Asi si si prečítala ten môj koment nepozorne,lebo ja píšem,že som nikdy chlebík nevyhodila,ani v mojích začiatkoch
Prosím prečítaj si to ešte raz!
páči sa mi tento postup a aj výsledok, je to výborné pre mladé gazdinky, niekedy mám pocit, že kupujú samé polotovary.... keby si našli troška času naviac, dopadlo by to inak, veď niektoré venujú toľko času cigaretám, kávičkám, kecaním, iste raz za čas treba aj to, veď z toho stereotypu akým je upratovanie, varenie, pranie... a znova dookola by človek zošedivel-všetko ide, len treba chcieť...
menší čo vňom pekávam aj chlieb je trojlitrový . Som s nimi spokojná , pečie sa v tom perfektne,prikladám foto:
Ešte dovetok , nedalo sa skôr odpovedať , pc som otvorila až teraz a tŕpnem , aby nezblbol .