CHLIEB po lopate - inšpirácia 2 (fotorecept)
Autor receptu: jerica
@jerica chcem vyvrátiť mýta že chlebík upiecť je ťažké a je s tým veľa práce,viem že bude aj oponentúra ale tá je vždy potrebná a ja v tomto recepte že sa to dá rýchlo ale aj chutne možno dokážem presvedčiť aj tie čo majú rešpekt pred kysnutým cestom.
K tomu prečo"po lopate"neterka ktorá sa osamostanila začala sa zvŕtať okolo sporáka sa ma spýtala pre mňa samozrejmu vec že ako sa varí hovädzia polievka,keď som je povedala aby si pozrela na internete odpoveď bola že ona to chce polopate.
15 porcií |
25 minút príprava |
110 minút na 200-180 °C |
Postup
- hladká múka 500g začiatok prípravy - čas 13.14 h / 18.10.2011
- obrázok sa nepodaril pridať
strúhanka 100g
- celozrnná múka rustikál (LIDL) 100g
- sušené droždie
- ľanové semiačka 1 pl
- slnečnicové semienka 1pl
- zmes dobre premiešame !
- do pripravenej nádoby si nalejeme vlažnú vodu 500ml
- do nádobky s vodou prilejem 2 PL ocot
- ďalej do nádobky s vodou prilejeme 1PL olej (RACIOL) NEdoporučuje sa HELIOL !!
- do nádobky s vodou prisypeme 2 KL soľ , ZÁSADNE DÁVAM DO VODY
v nádobke to všetko dobre premiešam
- vymiešanú vodu s prísadami vylejem do múkovej zmesi , zatiaľ nepremiešam až po pridaní ....
- ...pridaní 1 PL masti , ja som dala kačaciu a ..
- ... a 1 KL medu
- no a pekne zmiešame aby sa všetky suroviny spojili , žiadne miesenie a miesene !!
- koniec s prácou zarobeného cesta , čas : 13.36 h / 18.10.2011
misu s cestom prikryjem ODLOŽÍM DO CHLADNIČKY , nechám v chladničke kysnúť až cesto nie je po kraj misky , cc. 8 hodín
- pred pečením dám do rúry pekáč , nechám dobre vyhriať , keď je pekáč horúci pekáč vyberiem z rúry
- Vyhriaty pekáč : a tu je ten obrad po deviatich hodinách odpočinuté vykysnuté chlebové cesto rovno z misy jemne preložím do vyhriateho pekáča , čas 22.36 h / 18.10.2011 ,
nie je podmienka kysnutia toľko , záleží v akom prostredí je cesto , u nás nie je tak teplo, kyslo si pomaly ale určite keby som ho urýchlila určite by to bolo za kratší čas,môj urýchlovač , dám do nádoby teplú vodu a na to položím misu s cestom,ale netreba, čím dlhšie kysne tým je cesto lahodnejšie
- surový bochník potriem vodou
- posypem sézamom a zľahka šikmo nožíkom spravím zárezy
- moment keď už je pekáč v rúre , začiatok pečenia čas : 22.36 h
pečieme 25 " minút na 200°C,
stiahnem teplotu na 180°C pečieme ďalej 25-30"minút stále prikryté
po hodine dám teplotu na 160°c a ešte prikryté pečiem desať minút
no a po hodine desiatich minútach chlebík dopekám odokrytý pri 180°C pokiaľ nevidím že je kôrka ružová , cc.15" min.
- dopečený chlebík celý postriekam vodou , odložím na mriežku vychladnúť.
- a raňajky s voňavučkým chlebíkom na stole ,
- chleby pečené 27 a 28 septembra 2011 , mali možnosť z nich ochutnať @sovka,@julica,@babi a @lucylee