Domáci chlieb
Domáci chlieb

Chlieb aj pre začiatočníkov

Zuzana Sisáková
šéfkuchárka zážitkovej reštaurácie Víno a Tapas v Poprade, spoluautorka projektu LadyChef, 24. januára 2021
Chlieb aj pre začiatočníkov
Foto: Shutterstock.com
45 minút
na 230 °C

Suroviny

1,5 hrnčeka (1 hrnček = 250 ml)
1 ČL
2 ČL
1 ČL (môže byť aj drvená)
2,5 hrnčeka
1 ks uvarený nastrúhaný (nemusí byť)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetky suroviny vymiesime a necháme v izbovej teplote prikryté vo väčšej miske kysnúť zhruba 12 hodín. Po vykysnutí dáme cesto na múkou posypanú dosku, cesto roztiahneme asi na 2 cm hrúbku a necháme zhruba 15 minút podkysnúť. Potom preložíme z každej strany, teda celkom štyrikrát smerom dovnútra a ešte necháme 30 minút kysnúť.

  2. 2

    Rúru zohrejeme na 230 °C, vložíme do nej prázdnu zapekaciu misu s pokrievkou. Bochník vložíme do vyhriatej misy, prikryjeme zohriatou pokrievkou a pečieme. Po 35 minútach odstránime pokrievku a pečieme ešte ďalších 10 minút.

  3. 3

    TIP: Odporúčam piecť chlieb v uzatvorenej nádobe – udrží sa v nej stála teplota a tiež vlhkosť, netreba rúru zaparovať. Odokryť ho stačí na konci pečenia a bude mať aj zaručene chrumkavú kôrku.

Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Chlieb a pečivo

Diskusia k receptu

marienka44
Dnes som upiekla uz tretí chlieb, čas pečenia podľa tohto receptu. Zmes som si namiešala sama podľa seba aj s postrúhaným zemiakom


1x dr