Chlieb aj pre začiatočníkov
šéfkuchárka zážitkovej reštaurácie Víno a Tapas v Poprade, spoluautorka projektu LadyChef, 24. januára 2021
Foto: Shutterstock.com
na 230 °C
Suroviny
1,5 hrnčeka (1 hrnček = 250 ml) |
|
1 ČL |
|
2 ČL |
|
1 ČL (môže byť aj drvená) |
|
2,5 hrnčeka |
|
1 ks uvarený nastrúhaný (nemusí byť) |
|
Postup
-
1
Všetky suroviny vymiesime a necháme v izbovej teplote prikryté vo väčšej miske kysnúť zhruba 12 hodín. Po vykysnutí dáme cesto na múkou posypanú dosku, cesto roztiahneme asi na 2 cm hrúbku a necháme zhruba 15 minút podkysnúť. Potom preložíme z každej strany, teda celkom štyrikrát smerom dovnútra a ešte necháme 30 minút kysnúť.
- 2
Rúru zohrejeme na 230 °C, vložíme do nej prázdnu zapekaciu misu s pokrievkou. Bochník vložíme do vyhriatej misy, prikryjeme zohriatou pokrievkou a pečieme. Po 35 minútach odstránime pokrievku a pečieme ešte ďalších 10 minút.
- 3
TIP: Odporúčam piecť chlieb v uzatvorenej nádobe – udrží sa v nej stála teplota a tiež vlhkosť, netreba rúru zaparovať. Odokryť ho stačí na konci pečenia a bude mať aj zaručene chrumkavú kôrku.
Tiež domáci chlieb:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Čas kysnutia môže byť až 18 hodín, mám to vyskúšaní.
Wau,sánka mi padla.Krásny chlebík😊😍