Domáci chlieb

Chlieb aj pre začiatočníkov

Autor receptu: redakcia

45 minút
na 230 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky suroviny vymiesime a necháme v izbovej teplote prikryté vo väčšej miske kysnúť zhruba 12 hodín. Po vykysnutí dáme cesto na múkou posypanú dosku, cesto roztiahneme asi na 2 cm hrúbku a necháme zhruba 15 minút podkysnúť. Potom preložíme z každej strany, teda celkom štyrikrát smerom dovnútra a ešte necháme 30 minút kysnúť.
  2. Rúru zohrejeme na 230 °C, vložíme do nej prázdnu zapekaciu misu s pokrievkou. Bochník vložíme do vyhriatej misy, prikryjeme zohriatou pokrievkou a pečieme. Po 35 minútach odstránime pokrievku a pečieme ešte ďalších 10 minút.
  3. TIP: Odporúčam piecť chlieb v uzatvorenej nádobe – udrží sa v nej stála teplota a tiež vlhkosť, netreba rúru zaparovať. Odokryť ho stačí na konci pečenia a bude mať aj zaručene chrumkavú kôrku.