Chilli con carne
Chilli con carne

Chilli con carne na britský spôsob fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 9. apríla 2020
Chilli con carne na britský spôsob (fotorecept)
Foto: kimlo

Toto jedlo mám veľmi rád, preto Vám ponúkam osvedčený recept, ktorý ma ešte nesklamal. Prečo na britský spôsob, neviem... tak to bolo prezentované na jednom videu z internetu.

4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g mleté
2 ks stredná
1 ks čerstvá
2 strúčiky
1 KL
1,5 KL
400 g (v konzerve)
400 ml
400 g
2 kúsky (kvalitná)
1 KL
1-2 ks
2 PL
1 KL
podľa potreby
 koriandrová, petržlenová, pažítka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na rozpálenom oleji orestujeme mleté mäso do zlatohnedej farby, aby sa prebytočná tekutina a šťava odparila. Potom mäso preložíme do inej misky.

    Chilli con carne na britský spôsob (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Papriku nakrájame na drobno, taktiež cibuľu, chilli a cesnak a všetko zmiešame.

    Chilli con carne na britský spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do panvice kde sa robilo mäso, pridáme trocha oleja a túto zmes orestujeme, asi 5 minút.

    Chilli con carne na britský spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme 2PL rajčinového pretlaku, oregano, rímsku rascu, údenú papriku a krátko orestujeme.

    Chilli con carne na britský spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme mleté mäso čo sme odložili.

    Chilli con carne na britský spôsob (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zalejeme drvenými rajčinami. Ja som použil konzervu 400 g.

    Chilli con carne na britský spôsob (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme vývar, osolíme a dusíme asi 45-60 minút až do zhustnutia.

    Chilli con carne na britský spôsob (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravíme si horkú čokoládu, mala by byť kvalitnejšia, ja som použil túto čo mi syn priniesol z pobytu na Islande. Ale dá sa kúpiť dobrá aj u nás.

    Chilli con carne na britský spôsob (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nakoniec pridáme fazuľu...

    Chilli con carne na britský spôsob (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...a čokoládu...

    Chilli con carne na britský spôsob (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nakoniec ešte dochutíme soľou, prípadne chilli... tú nezvyčajnú a zaujímavú chuť tam robí práve rímska rasca, presne sa hodí do tohoto receptu.

    Chilli con carne na britský spôsob (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Podávame s ryžou, pečivom, alebo chlebom. Na tanieri posypeme vňaťou, v pôvodnom recepte bol uvedený koriander, ale keďže mne nechutí, použil som čerstvú pažítku.

    Chilli con carne na britský spôsob (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

kucharka
Vyborne. Dobre jedlo a pekne fotky.
Ja robim skoro tak isto, davam ale koriander :-))

Kedysi som citala, ze tradicny mexicky chilli con carne je z hovadzieho ( moze byt aj bravcove ) nakrajaneho na kocky, zelene paradajky ... a chilli.
Briti si to zjednodusili, dali mlete maso a kedze v Europe je tazko zohnat zelene paradajky, tak dali cervene.
Fazulky a kakao, to prislo az casom....
Ci to je ozaj pravda, netusim.... Pekny den prajem.
farbuska
Robievam takmer rovnako, ale zatiaľ bez čokolády (použitie čokolády v mäsových jedlách je veľmi typické pre Mexiko, najmä oblasť Puebla). Rímska rasca je v tomto jedle skutočne skvelá.
Zvyčajne servírujem s ryžou a posýpkami: nadrobno nasekaná jarná cibuľka, nahrubo strúhaný syr, na pásiky nakrájaný ľadový šalát, kyslá smotana, avokádo. Kto chce, posype si niečím z ponuky alebo aj všetkým, ale bez posýpky chutí tiež výborne.
Veľmi rada tvoj recept odporúčam aj ostatným.
kvakac
Ďalší skvelý recept s tvojej kuchyne. Priznám sa s tou čokoládou som to ešte neskúšal. Nabudúce urobím podla teba, už ho mám uložený. Ten koriander ani mne akosi nejde hrdlom.
afataga
Ty si ma spicloval, priznaj farbu :-), robim presne tak isto, len oregano nedavam. Cokoska tomu doda smak.
A ziadna kukurica ako som uz niekde videla.
kimlo
@kucharka (9.4.2020 18:56)
Ďakujem za komentár, takze tradičné mexické jedlo? Ja som bol stále v tom že chilli con carne pochádza z Texasu... ale možno sa mýlim :-)
kimlo
@kvakac (9.4.2020 19:42)
Vyskúšaj kamarát, nebudeš sklamaný, len s tou čokoládou to neprežeň, naozaj stačí len máličko, aby si to nepresladil ale aby bolo na konci chuťovo cítiť taký “malý pikantno-čokoládový ocásek...”
kimlo
Nespicloval, ale mame rovnaké chute. Inak z tých mexických chilli od Teba som zasial další druh a pekne sa im darí... :-)
bembo
Rád by som si dal,ale sú tam paradajky,ktoré ja nemôžem.Ale tí čo ich jedia si určite pochutia.Asi prvý recept od teba čo si neuložím.Aj tak Kimlo,odo mňa pochvala.
afataga
@kimlo (10.4.2020 16:03)

Som zvedava, ake budu mat plody, lebo jedny vobec, ale vobec nestipali.
1x haji
haji
Pěkný receptík, někdy se odhodlám. Tento pokrm miluje poručík Colombo a mně se vždy sbíhají sliny. Kouzelná fota! Nakonec se ti podařilo vložit celé, jsi šikovný!
1x kimlo
tigriske
Podobne varíme aj my - s tym, ze koreninová zmes u nás sa skladá z 2 pol. lyz. rímskeho kmína, 1 pol lyz. oregano a 1 pol. lyz sladkej papriky. R. kmín najprv sa trosku orestuje nasucho, aby sa ovonalo. Potom rozdrbíme v moziari. Na orestovanú cibulu (a papriku a cesnak) nalejeme asi 3-4 dl tmavé pivo, pridáme korenie a zmes varíme asi 15 min. Az potom pridáme orestované maso, tmavú cokoládu, 2 bobkové listy, 2 cl hnedy cukor a rajciny. Zalejeme vyvarom a my dost dlho varíme - asi 2 hodiny, potom fazule a este asi hodinu varíme na malom ohni. Dost dlho, ale vysledok je mnamm! Uplne iné ked tie chute sa pekne spoja. A robíme aj vonku na ohni. Stavu na konci skoro nijakú nemá. Rodina je s kolácom...
1x kimlo
bravcovinka
Dalo by sa aj z bravčového mäsa? Čo by si odporučil? Pliecko? Panenku? S tou čokoládou si to neviem celkom predstaviť, ja koriander milujem, takže dám. :)
kimlo
@bravcovinka (13.4.2020 19:04)
Keď už bravčové tak určite pliecko. S tou čokoládou to netreba prehnať, naozaj stačia 2 malé kúsky.