Chilli con carne
Chilli con carne

Chilli con carne na britský spôsob fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 9. apríla 2020
Chilli con carne na britský spôsob (fotorecept)
Foto: kimlo

Toto jedlo mám veľmi rád, preto Vám ponúkam osvedčený recept, ktorý ma ešte nesklamal. Prečo na britský spôsob, neviem... tak to bolo prezentované Zobraziť celý popisToto jedlo mám veľmi rád, preto Vám ponúkam osvedčený recept, ktorý ma ešte nesklamal. Prečo na britský spôsob, neviem... tak to bolo prezentované na jednom videu z internetu.

4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g mleté
2 ks stredná
1 ks čerstvá
2 strúčiky
1 KL
1,5 KL
400 g (v konzerve)
400 ml
400 g
2 kúsky (kvalitná)
1 KL
1-2 ks
2 PL
1 KL
podľa potreby
 koriandrová, petržlenová, pažítka

Postup

  1. 1

    Na rozpálenom oleji orestujeme mleté mäso do zlatohnedej farby, aby sa prebytočná tekutina a šťava odparila. Potom mäso preložíme do inej misky.

    Chilli con carne na britský spôsob (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Papriku nakrájame na drobno, taktiež cibuľu, chilli a cesnak a všetko zmiešame.

    Chilli con carne na britský spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do panvice kde sa robilo mäso, pridáme trocha oleja a túto zmes orestujeme, asi 5 minút.

    Chilli con carne na britský spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme 2PL rajčinového pretlaku, oregano, rímsku rascu, údenú papriku a krátko orestujeme.

    Chilli con carne na britský spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme mleté mäso čo sme odložili.

    Chilli con carne na britský spôsob (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zalejeme drvenými rajčinami. Ja som použil konzervu 400 g.

    Chilli con carne na britský spôsob (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme vývar, osolíme a dusíme asi 45-60 minút až do zhustnutia.

    Chilli con carne na britský spôsob (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravíme si horkú čokoládu, mala by byť kvalitnejšia, ja som použil túto čo mi syn priniesol z pobytu na Islande. Ale dá sa kúpiť dobrá aj u nás.

    Chilli con carne na britský spôsob (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nakoniec pridáme fazuľu...

    Chilli con carne na britský spôsob (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...a čokoládu...

    Chilli con carne na britský spôsob (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nakoniec ešte dochutíme soľou, prípadne chilli... tú nezvyčajnú a zaujímavú chuť tam robí práve rímska rasca, presne sa hodí do tohoto receptu.

    Chilli con carne na britský spôsob (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Podávame s ryžou, pečivom, alebo chlebom. Na tanieri posypeme vňaťou, v pôvodnom recepte bol uvedený koriander, ale keďže mne nechutí, použil som čerstvú pažítku.

    Chilli con carne na britský spôsob (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

kucharka
Vyborne. Dobre jedlo a pekne fotky.
Ja robim skoro tak isto, davam ale koriander :-))

Kedysi som citala, ze tradicny mexicky chilli con carne je z hovadzieho ( moze byt aj bravcove ) nakrajaneho na kocky, zelene paradajky ... a chilli.
Briti si to zjednodusili, dali mlete maso a kedze v Europe je tazko zohnat zelene paradajky, tak dali cervene.
Fazulky a kakao, to prislo az casom....
Ci to je ozaj pravda, netusim.... Pekny den prajem.
farbuska
Robievam takmer rovnako, ale zatiaľ bez čokolády (použitie čokolády v mäsových jedlách je veľmi typické pre Mexiko, najmä oblasť Puebla). Rímska rasca je v tomto jedle skutočne skvelá.
Zvyčajne servírujem s ryžou a posýpkami: nadrobno nasekaná jarná cibuľka, nahrubo strúhaný syr, na pásiky nakrájaný ľadový šalát, kyslá smotana, avokádo. Kto chce, posype si niečím z ponuky alebo aj všetkým, ale bez posýpky chutí tiež výborne.
Veľmi rada tvoj recept odporúčam aj ostatným.
kvakac
Ďalší skvelý recept s tvojej kuchyne. Priznám sa s tou čokoládou som to ešte neskúšal. Nabudúce urobím podla teba, už ho mám uložený. Ten koriander ani mne akosi nejde hrdlom.
afataga
Ty si ma spicloval, priznaj farbu :-), robim presne tak isto, len oregano nedavam. Cokoska tomu doda smak.
A ziadna kukurica ako som uz niekde videla.
kimlo
@kucharka (9.4.2020 18:56)
Ďakujem za komentár, takze tradičné mexické jedlo? Ja som bol stále v tom že chilli con carne pochádza z Texasu... ale možno sa mýlim :-)
kimlo
@kvakac (9.4.2020 19:42)
Vyskúšaj kamarát, nebudeš sklamaný, len s tou čokoládou to neprežeň, naozaj stačí len máličko, aby si to nepresladil ale aby bolo na konci chuťovo cítiť taký “malý pikantno-čokoládový ocásek...”
kimlo
Nespicloval, ale mame rovnaké chute. Inak z tých mexických chilli od Teba som zasial další druh a pekne sa im darí... :-)
bembo
Rád by som si dal,ale sú tam paradajky,ktoré ja nemôžem.Ale tí čo ich jedia si určite pochutia.Asi prvý recept od teba čo si neuložím.Aj tak Kimlo,odo mňa pochvala.
afataga
@kimlo (10.4.2020 16:03)

Som zvedava, ake budu mat plody, lebo jedny vobec, ale vobec nestipali.
1x haji
haji
Pěkný receptík, někdy se odhodlám. Tento pokrm miluje poručík Colombo a mně se vždy sbíhají sliny. Kouzelná fota! Nakonec se ti podařilo vložit celé, jsi šikovný!
1x kimlo
tigriske
Podobne varíme aj my - s tym, ze koreninová zmes u nás sa skladá z 2 pol. lyz. rímskeho kmína, 1 pol lyz. oregano a 1 pol. lyz sladkej papriky. R. kmín najprv sa trosku orestuje nasucho, aby sa ovonalo. Potom rozdrbíme v moziari. Na orestovanú cibulu (a papriku a cesnak) nalejeme asi 3-4 dl tmavé pivo, pridáme korenie a zmes varíme asi 15 min. Az potom pridáme orestované maso, tmavú cokoládu, 2 bobkové listy, 2 cl hnedy cukor a rajciny. Zalejeme vyvarom a my dost dlho varíme - asi 2 hodiny, potom fazule a este asi hodinu varíme na malom ohni. Dost dlho, ale vysledok je mnamm! Uplne iné ked tie chute sa pekne spoja. A robíme aj vonku na ohni. Stavu na konci skoro nijakú nemá. Rodina je s kolácom...
1x kimlo
bravcovinka
Dalo by sa aj z bravčového mäsa? Čo by si odporučil? Pliecko? Panenku? S tou čokoládou si to neviem celkom predstaviť, ja koriander milujem, takže dám. :)
kimlo
@bravcovinka (13.4.2020 19:04)
Keď už bravčové tak určite pliecko. S tou čokoládou to netreba prehnať, naozaj stačia 2 malé kúsky.