Chilli con carne na britský spôsob fotorecept
Foto: kimlo
Toto jedlo mám veľmi rád, preto Vám ponúkam osvedčený recept, ktorý ma ešte nesklamal. Prečo na britský spôsob, neviem... tak to bolo prezentované Zobraziť celý popisToto jedlo mám veľmi rád, preto Vám ponúkam osvedčený recept, ktorý ma ešte nesklamal. Prečo na britský spôsob, neviem... tak to bolo prezentované na jednom videu z internetu.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g mleté |
|
2 ks stredná |
|
1 ks čerstvá |
|
2 strúčiky |
|
1 KL |
|
1,5 KL |
|
400 g (v konzerve) |
|
400 ml |
|
400 g |
|
2 kúsky (kvalitná) |
|
1 KL |
|
1-2 ks |
|
2 PL |
|
1 KL |
|
podľa potreby |
|
koriandrová, petržlenová, pažítka |
|
Postup
-
1
Na rozpálenom oleji orestujeme mleté mäso do zlatohnedej farby, aby sa prebytočná tekutina a šťava odparila. Potom mäso preložíme do inej misky.
-
2
Papriku nakrájame na drobno, taktiež cibuľu, chilli a cesnak a všetko zmiešame.
-
3
Do panvice kde sa robilo mäso, pridáme trocha oleja a túto zmes orestujeme, asi 5 minút.
-
4
Pridáme 2PL rajčinového pretlaku, oregano, rímsku rascu, údenú papriku a krátko orestujeme.
-
5
Pridáme mleté mäso čo sme odložili.
-
6
Zalejeme drvenými rajčinami. Ja som použil konzervu 400 g.
-
7
Pridáme vývar, osolíme a dusíme asi 45-60 minút až do zhustnutia.
-
8
Pripravíme si horkú čokoládu, mala by byť kvalitnejšia, ja som použil túto čo mi syn priniesol z pobytu na Islande. Ale dá sa kúpiť dobrá aj u nás.
-
9
Nakoniec pridáme fazuľu...
-
10
...a čokoládu...
-
11
Nakoniec ešte dochutíme soľou, prípadne chilli... tú nezvyčajnú a zaujímavú chuť tam robí práve rímska rasca, presne sa hodí do tohoto receptu.
-
12
Podávame s ryžou, pečivom, alebo chlebom. Na tanieri posypeme vňaťou, v pôvodnom recepte bol uvedený koriander, ale keďže mne nechutí, použil som čerstvú pažítku.
O chuti nepochybujem.
Ja robim skoro tak isto, davam ale koriander :-))
Kedysi som citala, ze tradicny mexicky chilli con carne je z hovadzieho ( moze byt aj bravcove ) nakrajaneho na kocky, zelene paradajky ... a chilli.
Briti si to zjednodusili, dali mlete maso a kedze v Europe je tazko zohnat zelene paradajky, tak dali cervene.
Fazulky a kakao, to prislo az casom....
Ci to je ozaj pravda, netusim.... Pekny den prajem.
Zvyčajne servírujem s ryžou a posýpkami: nadrobno nasekaná jarná cibuľka, nahrubo strúhaný syr, na pásiky nakrájaný ľadový šalát, kyslá smotana, avokádo. Kto chce, posype si niečím z ponuky alebo aj všetkým, ale bez posýpky chutí tiež výborne.
Veľmi rada tvoj recept odporúčam aj ostatným.
A ziadna kukurica ako som uz niekde videla.
Ďakujem za komentár, takze tradičné mexické jedlo? Ja som bol stále v tom že chilli con carne pochádza z Texasu... ale možno sa mýlim :-)
Ďakujem za tipy, tiež to skúsim s tým syrom alebo smotanou.
Vyskúšaj kamarát, nebudeš sklamaný, len s tou čokoládou to neprežeň, naozaj stačí len máličko, aby si to nepresladil ale aby bolo na konci chuťovo cítiť taký “malý pikantno-čokoládový ocásek...”
Casom posli fotku, som zvedava, ktore to su.
Zatiaľ sú takéto, prevyšujú ďalšie moje odrody..
Som zvedava, ake budu mat plody, lebo jedny vobec, ale vobec nestipali.
Sklamem vas, takze ziadne mlete maso ani fazula ani cokolada atd. atd.
cooking.nytimes.com/recipes/1016037-classic-chili-con-carne...
Keď už bravčové tak určite pliecko. S tou čokoládou to netreba prehnať, naozaj stačia 2 malé kúsky.