Chilli con carne
@chef_from_thewoods, 7. novembra 2023
Foto: Ľubomír Šmindák
Kto by nepoznal túto mexickú špecialitu? Keď ju pripravujem v kempe, nálada stúpne úplne každému. Či už ho naložím do tortily, zasypem čedarom a Zobraziť celý popisKto by nepoznal túto mexickú špecialitu? Keď ju pripravujem v kempe, nálada stúpne úplne každému. Či už ho naložím do tortily, zasypem čedarom a zapečiem ako quesadillu, alebo ho podávam s ryžou udusenou na tlejúcich uhlíkoch, každý si príde na svoje.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
600 g mleté |
|
1 konzerva |
|
1 konzerva |
|
1 ks (väčšia) |
|
1 konzerva (150 g) |
|
1 ks (väčšia) |
|
5 strúčikov |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Vo woku rozpálime olej, na ktorom speníme najemno nakrájanú cibuľu. Po dvoch minútach pridáme najemno nakrájaný cesnak, premiešame a pridáme mleté mäso. Mäso opekáme a miešame, kým sa nerozpadne na malé kúsky. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením, ale až vtedy, keď je dobre orestované, inak by začalo púšťať vodu a nebolo by také šťavnaté. Zmes zaprášime mletou paprikou, pridáme najemno nasekané čili papričky, spolu s paprikou nakrájanou na malé kocky. Všetko spolu restujeme asi 3–4 minúty.
- 2
Pridáme drvené paradajky, fazuľu v paradajkovej omáčke a kukuricu. Opäť premiešame a podusíme asi 10 minút, aby sa prepojili chute.
- 3
Ochutíme soľou, mletým čiernym korením, hnedým cukrom a podávame. Ideálnou prílohou sú kukuričné čipsy nachos.
- 4
Lyžica kyslej smotany na tanieri spôsobí skutočnú radosť. Aj vtedy, ak to s čili papričkami náhodou trochu preženieme, smotana chuť zmierni. A tri kocky horkej čokolády pridané do takmer hotového chilli con carne odpália váš mexický klobúk až do stratosféry :)
Tiež con carne:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu