Chilli con Carne con Café (fotorecept)

Autor receptu: jody

Dnes sa varí pod heslom - Ingrediencia ako výzva. Keď som rozmýšľala nad prísadou - kávou, takmer som hodila flintu do žita. Pretože kávový nápoj sa mi nechcelo pripravovať a piecť veľmi neviem. Ale! Vŕtalo mi to v hlave, vŕtalo a myšlienkové pochody vyprodukovali toto - káva sa hodí ku sladkému; sladké sa hodí k štipľavému. Ergo, káva sa hodí k štipľavému! :-))) Takže vážení, neviem ako to dopadne, ale zbraň do obilia nehodím. Dosť bolo slov, poďme na to!!! :-)

4 - 6
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Fazuľu namočíme deň vopred. Na druhý deň dáme variť v tej istej vode s vavrínom a guličkami nového korenia. Solíme až tesne pred dovarením. Scedíme, ale vodu nevylievame, dáme ju bokom a udržujeme teplú.
  2. Cibuľku pokrájame na drobno a dáme dusiť. Keď zosklovatie, pridáme pokrájanú chilli papričku (zrniečka som nevyberala) a spolu opekáme.
  3. Po chvíli pridáme kmín a opekáme ďalej.
  4. Vložíme na tenké slížiky nakrájané mäso a opekáme, až sa zatiahne. Posolíme.
  5. Pridáme petržlenovú vňať a obe papriky a necháme ich pustiť farbu.
  6. Podlejeme vrelou vodou, pridáme kúsok zelenej papriky a chilli korenie.
  7. Vložíme cesnak nakrájaný na prúžky a bujónovú kocku.
  8. Prilejeme deci silnej čiernej horúcej kávy (poviem Vám, ohromne sa fotí, keď máte foťák v jednej ruke a druhou chcete liať kávu... :-)))
  9. Pridáme rajčinový pretlak, bobkový list a malú lyžičku mletého koriandra.
  10. Podlejeme vodou z fazule a pridáme med (tmavý cukor nemám a med sa mi zdal vhodnejší ako biely cukor).
  11. Ešte pridáme čerstvú bazalku, trochu citrónovej šťavy a dusíme za občasného podlievania fazuľovou vodou.
  12. Keď je mäso takmer mäkké, pridáme uvarenú fazuľu, oregáno a chvíľku ešte podusíme. Nehustíme ničím.
  13. Podávame s ryžou, ktorú sme varili s pridaním citrónovej šťavy.
  14. A ešte jedna poznámka na koniec. Poznám aj verziu chilli con carne s čokoládou. Milujem chilli a milujem čokoládu. Ale nie spolu. Jednoducho mi to nechutí, tá čokoláda preráža ešte aj to chilli. No ale nemusím mať rada všetko. :-) Avšak táto verzia, s kávou, je pre mňa to pravé orechové, pasuje tam aj vôňou, aj chuťou. Skutočne som rada, že som prijala výzvu, inak by som neprišla na to, že aj neobvyklá ingrediencia môže vylepšiť obľúbené jedlo. Snáď sa inšpirujete aj vy. Dobrú chuť.