Kuracie karí
Kuracie karí

Chicken Tikka Masala - národné jedlo Veľkej Británie videorecept

slobodaasolidarita - fotkaSloboda a Solidarita, 22. mája 2019. Komerčný recept.

Počas typickej glasgowskej upršanej noci dostal šofér autobusu Ali Ahmed Aslam chuť na indické karí. Objednal si ho v reštaurácii, ale bolo príliš suché, tak ho čašníkovi vrátil. Čašník nevedel, čo má s jedlom robiť, aby malo viac šťavy, tak spravil prvé, čo mu napadlo - vylial do neho za tanier paradajkovej polievky, dokorenil a zobral späť Alimu, ktorý sa do jedla okamžite zamiloval.

5
porcií

Videopostup

Suroviny

500 g
100 g
300 g (z konzervy)
100 g
3 strúčiky
1 PL strúhaný
 čerstvá
1 bal.
250 g
3 PL (prepustené)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zmiešame nastrúhaný cesnak, zázvor a všetky koreniny. Vo väčšej miske vymiešame jogurt a polovičku koreniacej zmesi a pridáme nakrájané kuracie mäso. Necháme zakryté 4 hodiny v chladničke.

  2. 2

    Na prepustenom masle opražíme pokrájanú cibuľu, pridáme paradajkový pretlak a chvíľu povaríme.

  3. 3

    Do tejto zmesi pridáme marinované mäso, premiešame ho so zmesou a chvíľu povaríme.

  4. 4

    Pridáme zvyšok koreniacej zmesi, paradajky z konzervy a za občasného miešania varíme na miernom ohni cca 30 minút.

  5. 5

    Na záver pridáme smotanu a nasekaný koriander. Servírujeme s uvarenou ryžou Basmati.

  6. 6

    TIP majstra Ihnačáka: Do ryže primiešajte čerstvý koriander, krásne ju prevonia.

Diskusia k receptu

25 komentárov k receptu
Ono je to asi brane trochu s humorom... ono sa ozaj hovori, ze curry je narodnym jedlom Anglicka.
Kedysi sa v piatok vecer chodilo na fish and chips ( ryba s hranolkami ) teraz prevlada curry... Niekedy sme si z kamaratov v Anglicku strielali, ze zjedia viac curry ako v Indii.
@Kucharka Žiadne teraz. Angličania si na ňom pochutnávajú už celkom dlho. Pre milovníkov nudnej papierovačky odporúčam Agathu Christie a Vlak z Paddingtonu. Radšej curry ako kombinácia 50:50 v podobe hranolky/ryža.
@kucharka
mam knizku "moderna azijska kucharka" ,kde je velmi podobny recept (Bombajske kari )ako je chicken tikka masala.je zaradeny v receptoch "India a Pakistan".robievam ho velmi casto.
(maslo ghi,cibula,cesnak,zelene cili papricky,zazvor,kurkuma,rimsky kmin,mlety koriander,mlete cili,hovadzie alebo jahnacie maso,drvene rajciny,kokosove mlieko)...
nepoznaju ako nepoznaju...minule na fetivale bol indicky stanok,varil tam ind a cosi podobne tam ponukal...
kazdopadne si myslim,ze prinajmensom sa anglicani kolonizaciou Indie inspirovali...
a tak som trosku googlil...
"Existuje viacero nárokov na miesto pôvodu, ako je indický subkontinent a Spojené kráľovstvo ."
takze asi to cosi bude mat spolocne s tou anglickou kolonizaciou Indie...
Vraj žiadny recept na kurča tikka masala nie je štandardom; prieskum zistil, že zo 48 rôznych receptov, jedinou spoločnou zložkou bolo kurča ☺☺☺.V tomto prípade by som bola opatrná nazvať to národným jedlom,skôr obľúbeným...Pod národným jedlom si predstavujem niečo,čo má históriu v danej oblasti a nie jedlo,ktoré vzniklo pred 40. rokmi.
Je to velmi populárne jedlo tam, ale nazvať národným je priodvážne. Jedia ho s fish and chips na kilá, ale v nedeľu väčšinou tradiční Briti či ako ich nazvať varia Sunday roast s opekanými zemiakmi gravy a s ružičkovou kapustou..nehovorím, že všade, ale na JZ - UK určite. English breakfest dokažu jesť celý život do odpadnutia alebo jacket potatoe..keďže je to tam multi kulti, rôznorodé, tak je jasné, že každý si tam priniesol to svoje a prihodil svoje chute..
@Ferno , suhlasim, ma to nieco spolocne s anglickou kolonizaciou Indie. Ved to vymyslel Ind zijuci v Anglicku... Vraj....
Darmo sa tu budeme dohadovat, ani odbornici sa nedohodli... :-)))
Najlepsie na tom je, ze je to velmi chutne!
Veru ja by som si hned dala za tanier.
@Kimlo (23.5.2019 19:54)

sú to ľudia ako všade na svete, sme všade všelijakí, ja som mala šťastie... Tiež som si myslela, že sú to studení čumáci, ale poopravila som názor...vášnivý záhradkari..v práci vždy ochotne poradili a pomohli, sme sa kolegovcami nagrilovali, keď môžem, vždy sa rada do tých končín vrátim aspoň na týždeň, doteraz som s niektorými v kontakte, v pohode
Suhlasim s Marianne, je mi to luto @Kimlo , ze mas ine skusenosti.

Nemyslim si, ze farba cestovneho pasu alebo kilometre hranic nam urcuju charakter a inteligenciu.....

Briti maju nahodou vybornu kuchynu...
@Marianne (22.5.2019 10:15)

tak keď šéfkuchár James Martin (angličan) považuje túto úpravu za typické anglické jedlo z Birminghamu, tak to tak bude. nezabúdajme, že Indovia ovplyvňujú Britániu cez 250 rokov. táto úprava je modifikáciou Indickej kuchyne a nevznikla pred 20 rokmi. naše halušky s bryndzou sem vraj tiež relatívne nedávno priniesli Valasi..

Pridaj komentár k receptu: