Cheese Burger

elmer - bez fotkyelmer, 10. marca 2013
Cheese Burger
Foto: elmer

Recept o tom, že fast food nemusí byť vždy junk food a že cheese burger neznamená vyprážaný syr vložený do žemle. Aj burger sa Zobraziť celý popisRecept o tom, že fast food nemusí byť vždy junk food a že cheese burger neznamená vyprážaný syr vložený do žemle. Aj burger sa dá spraviť sofistikovane, zaujímavo a veľmi chutne. Základ je rovnaký ako pri každom dobrom jedle - čerstvé a kvalitné suroviny. Veď posúďte sami :)

4
porcie
120 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
2 ks
4 plátky
 (lollo biondo)
4 ks




Postup

  1. 1

    Žemľa. Tú upiekla moja maminka, podľa tohoto receptu : http://parsleysagesweet.com/2010/03/31/possibly-the-best-burger-buns-ever. Je to brioškový typ žemle, no žemle samozrejme nie sú také sladké ako klasická brioche. Posypaná môže ci už bielym a čiernym sezamom, no zaujimavá je aj verzia s makovými semenkami. Žemle boli úplne skvelé. Treba sa s nimi síce trocha vyhrať, no výsledok určite stojí za to.

    Cheese Burger - obrázok 1
  2. 2

    Mäso. Ja som zvolil hovädzie pliecko, kvôli mramorovaniu tukom. Obsah tuku v mäsa je veľmi dôležitý, pretože dodáva mäsu chuť a šťavnatosť. Mäso sme pomleli na hrubšom nadstavci, vytvarovali jednotlivé fašírky po ca 150 g, zabalili do potravinárskej fólie a dali do chladničky. Treba však dávať pozor a "fašírky" (alebo "patties") urobiť o niečo vačšie ako chcete finálnu veľkosť. Práve obsahom tuhu sa trocha spečú. Ja som v tejto fáze vôbec neochucoval. Ochucoval som až priamo na panvici čiernym korením a soľou. Z každej strany som opekal 3 minuty, aby mäso zostalo pekné medium. Pri otočení mäsa som na každú fašírku položil plátok cheddaru a nechal roztopiť. Práve toto odlišuje cheese burger od hamburgru. Je dobré použiť chuťovo výraznejší syr, aby sa v burgri nestratil.

    Cheese Burger - obrázok 2
  3. 3

    Dresing. Ja som zvolil jednoduchý mojonézový dresing. Majonéza, hrubozrnná horčica, na drobno nakrájaná cibulľka, čierne korenie, soľ a trocha šťavy z uhoriek. Množstvá neuvádzam, namiešajte si ho podľa svojej chute.

  4. 4

    Skladanie burgra. Prekrojenú žemľu som opiekol na suchej panvici (vrch a spodok). Je to dôležité najmä kvôli tomu, aby dresing nerozmočil spodnú časť žemle a aby sa burger nezačal rozpadať. Navyše to dáva burgru taký dobrý "crunch". Na spodnú časť žemle som potom dal dresing, potom šalát. Z listu som odkrojil tvrdšiu časť, list pretrhol na 2 rovnaké kusy a uložil na žemľu aby bol pekne kučeravý po celom obvode. Nasledovalo maso so syrom, rajčiny a 2-3 krúžky uhorky. Na vrchnú časť som dal ešte kečup a prikryl. Ta dá, burger je zložený.

    Cheese Burger - obrázok 4
  5. 5

    Burger. Bol proste famózny. Žemle ho vykopli o 2 ligy vyššie, mäso bolo šťavnaté, v strede pekne ružové. "Vlhkosť" burgru zabezpečil výborný dresing spolu s kečupom. Nie je to nič zložité a až na prípravu žemlí to vôbec netrvá dlho...

    Cheese Burger - obrázok 5
  6. 6

    A ešte jedna foto...

    Cheese Burger - obrázok 6

Diskusia k receptu

radost
@elmer
nuž..či by sme si to dali??
jasné!!!!
len keby sme takú maminu a syna doma mali...:-))))
violeta
Super recept, aj ja by som si dala, ale az na obed, dakujem :-D
pusta
veľmi pekný a názorný i chutný recept s krásnymi fotkami.
tinca
nádhera,skvelý rcp aj krásne foto.
janger
No tak takyto cheese burger by som si veru dala. Aj tie zemle sa mi pacia.
afataga
nooo tak tymto by som veru nepohrdla :-) vyzera fakt zravo
tiginko
parádny je...mäso pripravujem rovnako, len tie žemle sa mi nechce robiť. Považujem to za "rýchlovku" a preto treba rýchlo kúpiť dobré žemle v obchode :-) Závidím maminu...
tatranka
Tou úvodnou fotografiou,si ma dostal.Pečivo si pečiem,takže chutné žemle,by nemali byť problém.A nie som veľmi za burgre,no ráz za čas sa takto zhrešiť dá.Pekný recept.
mineo
Proti gustu žiaden dišputát, niekto ochucuje maso, a niekto nie, ja dávam dijon worchester a trošku tabasca, to by som neriešil. Rád by som ale upozornil Vážených na baktérie E.coli, ktoré sa tvoria na povrchu práve hovadzieho masa a likvidujú sa tepelným spracovaním. to znamená ked steak na povrchu poriadne prepečiete všetko je OK. Kvoli nim sa neodporúča surové hovadzie maso neprepichovať, aby sa baktérie nedostali dovnútra, potom je možné medium, aj rare.Kvoli tomu zakázali aj tatárske bifteky. V prípade pomletia je potrebné zmes riadne prepiecť. takže hamburger, aj ked mám v prípade steaku medium rád, by som určite poriadne prepiekol, ja to pečiem 4 a 3 minúty a všetko ok.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia