Cheese Burger

Autor receptu: elmer

Recept o tom, že fast food nemusí byť vždy junk food a že cheese burger neznamená vyprážaný syr vložený do žemle. Aj burger sa dá spraviť sofistikovane, zaujímavo a veľmi chutne. Základ je rovnaký ako pri každom dobrom jedle - čerstvé a kvalitné suroviny. Veď posúďte sami :)

4
porcie
120 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Žemľa. Tú upiekla moja maminka, podľa tohoto receptu : http://parsleysagesweet.com/2010/03/31/possibly-the-best-burger-buns-ever. Je to brioškový typ žemle, no žemle samozrejme nie sú také sladké ako klasická brioche. Posypaná môže ci už bielym a čiernym sezamom, no zaujimavá je aj verzia s makovými semenkami. Žemle boli úplne skvelé. Treba sa s nimi síce trocha vyhrať, no výsledok určite stojí za to.
  2. Mäso. Ja som zvolil hovädzie pliecko, kvôli mramorovaniu tukom. Obsah tuku v mäsa je veľmi dôležitý, pretože dodáva mäsu chuť a šťavnatosť. Mäso sme pomleli na hrubšom nadstavci, vytvarovali jednotlivé fašírky po ca 150 g, zabalili do potravinárskej fólie a dali do chladničky. Treba však dávať pozor a "fašírky" (alebo "patties") urobiť o niečo vačšie ako chcete finálnu veľkosť. Práve obsahom tuhu sa trocha spečú. Ja som v tejto fáze vôbec neochucoval. Ochucoval som až priamo na panvici čiernym korením a soľou. Z každej strany som opekal 3 minuty, aby mäso zostalo pekné medium. Pri otočení mäsa som na každú fašírku položil plátok cheddaru a nechal roztopiť. Práve toto odlišuje cheese burger od hamburgru. Je dobré použiť chuťovo výraznejší syr, aby sa v burgri nestratil.
  3. Dresing. Ja som zvolil jednoduchý mojonézový dresing. Majonéza, hrubozrnná horčica, na drobno nakrájaná cibulľka, čierne korenie, soľ a trocha šťavy z uhoriek. Množstvá neuvádzam, namiešajte si ho podľa svojej chute.
  4. Skladanie burgra. Prekrojenú žemľu som opiekol na suchej panvici (vrch a spodok). Je to dôležité najmä kvôli tomu, aby dresing nerozmočil spodnú časť žemle a aby sa burger nezačal rozpadať. Navyše to dáva burgru taký dobrý "crunch". Na spodnú časť žemle som potom dal dresing, potom šalát. Z listu som odkrojil tvrdšiu časť, list pretrhol na 2 rovnaké kusy a uložil na žemľu aby bol pekne kučeravý po celom obvode. Nasledovalo maso so syrom, rajčiny a 2-3 krúžky uhorky. Na vrchnú časť som dal ešte kečup a prikryl. Ta dá, burger je zložený.
  5. Burger. Bol proste famózny. Žemle ho vykopli o 2 ligy vyššie, mäso bolo šťavnaté, v strede pekne ružové. "Vlhkosť" burgru zabezpečil výborný dresing spolu s kečupom. Nie je to nič zložité a až na prípravu žemlí to vôbec netrvá dlho...
  6. A ešte jedna foto...