Chana masala fotorecept

stanci11 - fotkastanci11, 14. februára 2016
Chana masala (fotorecept)
Foto: stanci11

Nedávno pri obede som si povedala páni toto je šupa :D tak hneď čo čas dovolil som si spravila repete a nafotila postup nech ho môžem posunúť ďalej ;) ide o indickú cizrnu v červenej omáčke s čerstvým koriandrom...no idem sa zblázniť aké je to dobré :D recept som vykutrala na blogu karizona a už som aj do práce musela doniesť načarbaný postup :D

1
porcia
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

100 g
1 ks
2 strúčiky
70 g
1,5 cm
50 ml
2 ks
1/2 ČL
1/2 ČL
1/2 PL
1 hrsť
1/2 ČL
1/2 PL
Chapati:
60 g
1/2 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Neľakajte sa toho šialeného počtu surovín :) S indickými koreninami sa treba vyhrať ... a je to rozhodne lepšie a zdravšie ako soliť do nemoty :)

  2. 2

    Začala som tým že som do tlakového hrnca šupla cícer (namočený cez noc). Od získania správneho tlaku som ho varila presne 15 minút. Takto je uvarený takpovediac al dente a dá sa s ním ešte ďalej pracovať bez rozvarenia. Po uvarení som ho scedila a vodu v ktorej savaril som si odložila bokom.

  3. 3

    V medzičase som si nasekala strúčiky cesnaku, kúsok zázvoru a sušené chilli papričky na drobno. Strčila som ich do mixéra a zasypala štedro čerstvým koriandrom. Prikvapla som málinko oleja a mixovala kým sa to trochu nepodobalo takej hrubšej paste :)

    Chana masala (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vo woku som si rozohriala oheň a vsypala pol lyžičky rímskeho kmínu (ako na potvoru mi došiel celý, tak som to riskla s mletým a účel splnilo ) ...restujete kým nerozvonia,,,ten mletý teda rozvonia samozrejme hneď :D Na kmín som prihodila nadrobno nakrájanú cibuľku a restovala do zlata.

    Chana masala (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Následne som ku cibuľke pridala vytvorenú pastu a restovala spolu tak 2-3 minútky. Dôležité je stále miešať aby sa neprichytila.

    Chana masala (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom nasledovali: 1/2ČL kurkumy a pol lyžice mletého koriandru. A opäť 1-2 minútky restovania.

    Chana masala (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na vytvorený základ putoval odcedený cícer. Spolu som to premiešala a podliala vodou v ktorej sa varil. Vzápätí som vmiešala aj jeden malý paradajkový pretlak...Táto zmes potrebuje takých 10-15 minút spolu pomaličky prebublávať...samozrejme, keď sa mi odparila voda priliala som zase vývar z cíceru...

    Chana masala (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Popri tomto všetkom som si zarobila cesto na chapati - jednoducho špaldovú múku som vymiešala s málinko olejom, soľou, mletým čierným korením a garam masalou. Vodu som prilievala opatrne za miešania, tak aby bolo cesto skôr tuhšieho charakteru. Najlepšie je, keď sa cesto pripraví na začiatku a nechá postáť, ale ja som zabudla že chcem placku :D tak som piekla hneď po miesení ale teda spolupracovala krásne. Inak, vyvaľkala som ju na troške múky na veľkosť mojej platničky..hrúbka tak 3 mm odhadujem.

    Chana masala (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Placku som preniesla na rozpálenú platničku, ale predtým som ju pár krát prehodila v rukách, aby som otriasla múku a nehorela mi tam ...

    Chana masala (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A pečenie chapati? No čo vám poviem, zabublala si, ponadúvala sa, a keď začala byť z jednej strany chrumkavá prehodila som ju na druhý bok... vybublance som vždy jemne utierkou zatlačila nazad... Po upečení som ju nachvílu zabalila do utierky, aby sa "uvoľnila" :D

    Chana masala (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pri pečení placky som do masaly pridala ešte 50 ml ryžovej smotany na zjemnenie (ale nemusí byť) a prevarila som to ešte tak minútku.

    Chana masala (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Celú zmes som odstavila zo sporáka, a vmiešala citrónovú šťavu, garam masalu a zľahka aj štipku soli...mne sa to zdalo už dosť pikantné, ale dá sa ešte pritvrdiť a použiť mleté chilli takto na záver ;) Nuž, a po dôkladnom premiešaní bolo dielo dokonané :)

    Chana masala (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ja som teda servírovala s chapati, ale určite by bola super aj ryža. V každom prípade preveľmi odporúčam vyskúšať, fakt to stojí zato ;) Ja som rada že som uvarila len jednu porciu, lebo inak by som sa asi nezastavila a vyjedla celý hrniec :D

    Chana masala (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
@Methi Ďakujem za pochvalu, veľmi si ju vážim :) predsalen ty si odborník na indiu. Ďakujem za tip ku prílohe, ale oboje tie placky sú vyprážané však? to by mi už asi neprešlo :D

Hej hej, oboje vyprazane :) Indovia radi nezdrave. Samo, ze si mozes prilohu dat po svojom. Len ak by si si pytala v Indii chole, tak ti ich daju prave s tymito plackami (to len tak pre zaujimavost, ak by niekoho zaujimalo). Cicer je taky zdravy, ze to treba trocha "pokazit" tymi prazenymi plackami :D
no Indické jedlá sú veru rôznorodé a kombinované všeličím aj koreninami, ktoré by som bežne nekombinovala...ale to je ich kuchyňa...recepty od Methy sa mi vždy páčia.-)toto by mi iste chutilo...
@Methi ;) diky za informácie, ja sa vždy rada priučím! Kebyže sa ocitnem v Indii tak tomu ver že neváham a dám si to strčiť pod nos od domácich,,,a nech je to aj dvakrát vyprážané :D

@Neposed - veru to bolo voňavé a zohrialo celkom s tými chilli papričkami :D

@Izabella929 súhlasím, ja tiež u Methi vyhladnem pri každom recepte ;)

@Merlinja - ten počet surovín klame, veď sú to hlavne koreniny ... stavím sa žeby si sa nestratila...a tá odmena keď to dovaríš stojí zato :)
Koriandrova vnat sa tiez vola v azii cinsky petrzlen. Vela ludi nahradza koriandrovu vnat petrzlenovou, jednoducho su alergicky na chut. Ja ho davam vsade aj kde sa nedava ( asi ako Vegetu ).
Tu predavaju vnat aj s korenom, ten ma este vyraznejsiu chut.

Pridaj komentár k receptu: