Foto: kucharka
Mäkké a chutné žemle, po ktorých vám bude rozvoniavať celá kuchyňa. K polievke, k šalátu alebo len tak na olovrant.
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
180 g |
|
60 g |
|
175 ml vlažné |
|
2 PL |
|
1 strúčik |
|
15 g čerstvé |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
Poleva: | |
60 g |
|
2 strúčiky |
|
1/4 ČL |
|
1/4 ČL |
|
1/2 ČL |
|
Postup
-
1
Vo vlažnom mlieku rozpustíme štipku cukru a necháme napučať droždie. Zmiešame s múkami, olejom, soľou a rozpučeným cesnakom. Vypracujeme hladké cesto, prikryjeme a odložíme na teplé miesto. Necháme vykysnúť, 1-1a1/2 hodiny.
-
2
Vykysnuté cesto rozdelíme na 20 guľôčok, a znova necháme oddýchnuť na pracovnej doske, asi 20 min.
-
3
Zatiaľ si pripravíme bylinkové maslo: Maslo roztopíme a zmiešame s bylinkami. Bylinky môžeme, samozrejme, obmieňať ... oregano, majoránka...
-
4
Potom každú žemličku namočíme v bylinkovom masle a postupne ukladáme do formy vystlanej papierom na pečenie.
-
5
Pečieme na 175 stupňov, 30-35 min. Tu je žemľa v reze.
@frezia68 , super, aj ja rada skúšam nové veci. Ak si spomenieš, daj vedieť ako to dopadlo :-))
Vyskúšaj. Uvidíš ako dobre budú pasovať aj k escalivade! :-)))