Žemle
Cesnakovo-bylinkové žemle (fotorecept)
Autor receptu: kucharka
Mäkké a chutné žemle, po ktorých vám bude rozvoniavať celá kuchyňa. K polievke, k šalátu alebo len tak na olovrant.
20 porcií |
10 minút príprava |
30 minút na 175 °C |
Postup
- Vo vlažnom mlieku rozpustíme štipku cukru a necháme napučať droždie. Zmiešame s múkami, olejom, soľou a rozpučeným cesnakom. Vypracujeme hladké cesto, prikryjeme a odložíme na teplé miesto. Necháme vykysnúť, 1-1a1/2 hodiny.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 20 guľôčok, a znova necháme oddýchnuť na pracovnej doske, asi 20 min.
- Zatiaľ si pripravíme bylinkové maslo: Maslo roztopíme a zmiešame s bylinkami. Bylinky môžeme, samozrejme, obmieňať ... oregano, majoránka...
- Potom každú žemličku namočíme v bylinkovom masle a postupne ukladáme do formy vystlanej papierom na pečenie.
- Pečieme na 175 stupňov, 30-35 min.
Tu je žemľa v reze.