Žemle

Cesnakovo-bylinkové žemle (fotorecept)

Autor receptu: kucharka

Mäkké a chutné žemle, po ktorých vám bude rozvoniavať celá kuchyňa. K polievke, k šalátu alebo len tak na olovrant.

20
porcií
10 minút
príprava
30 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Vo vlažnom mlieku rozpustíme štipku cukru a necháme napučať droždie. Zmiešame s múkami, olejom, soľou a rozpučeným cesnakom. Vypracujeme hladké cesto, prikryjeme a odložíme na teplé miesto. Necháme vykysnúť, 1-1a1/2 hodiny.
  2. Vykysnuté cesto rozdelíme na 20 guľôčok, a znova necháme oddýchnuť na pracovnej doske, asi 20 min.
  3. Zatiaľ si pripravíme bylinkové maslo: Maslo roztopíme a zmiešame s bylinkami. Bylinky môžeme, samozrejme, obmieňať ... oregano, majoránka...
  4. Potom každú žemličku namočíme v bylinkovom masle a postupne ukladáme do formy vystlanej papierom na pečenie.
  5. Pečieme na 175 stupňov, 30-35 min. Tu je žemľa v reze.