Bylinková omáčka
Bylinková pochúťka - chimichurri verde (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Dlho mi chute dráždili a dráždia pojmy, o ktorých som ani nechyroval.* Ceviche, feijoado, dulce de leche, chivito, churrasco,
cazuela de llamae, …, chimichurri. Priateľ Talian kuchár, mi prezradil recept práve na posledne menovaný. Tak som „zmajstroval“,
pre nás s mojou, úžasnú omáčku z južnej Ameriky. Upravil som ju výmenou octu z bieleho vína za šampanský a „hranu som
zvýšil“ troškou krému z kalábrijských papričiek. Môže sa podávať k pečeným i grilovaným mäsám a rybám. My sme ju mali s
lososom.
2-4 porcie |
90 minút príprava |
Postup
- Vstupná zostava vyzerá bohato, ale výsledné dielo predstavuje len necelých 300 ml.
- Pokrájal som lístočkovú časť čerstvej petržlenovej vňate a preložil ju do pomocnej misy.
- Z čerstvého koriandra (cilantro) som pokrájal lístočky, ich oberanie mi zabralo najviac času a pridal ich do misy k petržlenu.
- Nasledovali ocot zo šampanského (originál biely ocot), extra panenský olivový olej (omáčka sa nevarí) a
- zarovnaná kávová lyžička Chopped Calabrien Peppers krému (!Pozor - veľmi štipľavý!).
- Pripravil som si suché prísady: po KL sušené oregano, zrnká feferónky, údená sladká paprika, morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie a
- pridal ich do misy; posledné boli pretlačené strúčiky cesnaku.
- Po premiešaní sa nám táto pochúťková chimichurri „omáčka“ skoncentrovala na slabých 300 ml. Ochutnali sme ju ako topping na krajcoch chleba natretých s guacamole.
- Boli sme zvedaví, ako bude chutiť s pečenou filetou z aljašského lososa. Filetu som po umytí a osušení posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením, pokrájal ju na štyri časti.
- Po 2-3 minútach obojstranne opiekol na 3 PL oleja a 3 PL masla.
- Medzi dvomi taniermi ich odložil.
- Vo výpeku som podusil pokrájanú červenú cibuľu,
- pridal „céčka“ žltej hrubostennej papriky (na farbe nezáleží) a zmiešal.
- Po krátkom dusení vsypal 200 g konzervu sterilizovaných šampiňónov bez nálevu a tak pripravil chutný podklad pre
- pečeného lososa na pestrej palete s chimichurri toppingom.