Bylinková omáčka

Bylinková pochúťka - chimichurri verde (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Dlho mi chute dráždili a dráždia pojmy, o ktorých som ani nechyroval.* Ceviche, feijoado, dulce de leche, chivito, churrasco, cazuela de llamae, …, chimichurri. Priateľ Talian kuchár, mi prezradil recept práve na posledne menovaný. Tak som „zmajstroval“, pre nás s mojou, úžasnú omáčku z južnej Ameriky. Upravil som ju výmenou octu z bieleho vína za šampanský a „hranu som zvýšil“ troškou krému z kalábrijských papričiek. Môže sa podávať k pečeným i grilovaným mäsám a rybám. My sme ju mali s lososom.

2-4
porcie
90 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Vstupná zostava vyzerá bohato, ale výsledné dielo predstavuje len necelých 300 ml.
  2. Pokrájal som lístočkovú časť čerstvej petržlenovej vňate a preložil ju do pomocnej misy.
  3. Z čerstvého koriandra (cilantro) som pokrájal lístočky, ich oberanie mi zabralo najviac času a pridal ich do misy k petržlenu.
  4. Nasledovali ocot zo šampanského (originál biely ocot), extra panenský olivový olej (omáčka sa nevarí) a
  5. zarovnaná kávová lyžička Chopped Calabrien Peppers krému (!Pozor - veľmi štipľavý!).
  6. Pripravil som si suché prísady: po KL sušené oregano, zrnká feferónky, údená sladká paprika, morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie a
  7. pridal ich do misy; posledné boli pretlačené strúčiky cesnaku.
  8. Po premiešaní sa nám táto pochúťková chimichurri „omáčka“ skoncentrovala na slabých 300 ml. Ochutnali sme ju ako topping na krajcoch chleba natretých s guacamole.
  9. Boli sme zvedaví, ako bude chutiť s pečenou filetou z aljašského lososa. Filetu som po umytí a osušení posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením, pokrájal ju na štyri časti.
  10. Po 2-3 minútach obojstranne opiekol na 3 PL oleja a 3 PL masla.
  11. Medzi dvomi taniermi ich odložil.
  12. Vo výpeku som podusil pokrájanú červenú cibuľu,
  13. pridal „céčka“ žltej hrubostennej papriky (na farbe nezáleží) a zmiešal.
  14. Po krátkom dusení vsypal 200 g konzervu sterilizovaných šampiňónov bez nálevu a tak pripravil chutný podklad pre
  15. pečeného lososa na pestrej palete s chimichurri toppingom.