Chimichurri - argentínska korenená bylinková omáčka fotorecept

pusta - fotkapusta, 27. júla 2013
Chimichurri - argentínska korenená bylinková omáčka (fotorecept)
Foto: pusta

Chimichurri je korenená bylinková omáčka doplnená kápiou, limetkovou šťavou a olivovým olejom, podáva sa najmä ku grilovanému hovädziemu mäsu. Je mimoriadne obľúbená v Argentíne, Zobraziť celý popisChimichurri je korenená bylinková omáčka doplnená kápiou, limetkovou šťavou a olivovým olejom, podáva sa najmä ku grilovanému hovädziemu mäsu. Je mimoriadne obľúbená v Argentíne, kde je jej pôvod,ale aj v Uruguaji a známa aj inde. Má viac variantov, vybrala som argentínsku verziu z videa. Pôvod názvu je sporný, prvá zmienka je v r. 1783, argentínsky gurmán Miguel Brasso ju prisudzuje Britom, ked väzni pomiešali žiadosť o korenie s anglickým a španielskym slovom, tiež baskickým osadníkom v 19.st.

4
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

1/2 ks stredne veľká
3 strúčiky
1 - 2 ks
1/2 ks
1/2 zväzku
1 ks - menšia vetvička
1 ks
1/2 ČL
podľa chuti
1 ČL
1/2 ČL
z 1/2 ks alebo /citrónová alebo balsamikový ocot
2 - 3 PL




Postup

  1. 1

    Červenú cibuľu som pokrájala na mesiačiky, potom na jemné kocky a...

    Chimichurri - argentínska korenená bylinková omáčka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...dala do misy.

    Chimichurri - argentínska korenená bylinková omáčka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesnak som pokrájala na plátky a potom som ho posekala na drobmno a...

    Chimichurri - argentínska korenená bylinková omáčka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...pridala k cibuli.

    Chimichurri - argentínska korenená bylinková omáčka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pokrájala som jarnú cibuľku na kolieska aj s vňaťou,...

    Chimichurri - argentínska korenená bylinková omáčka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...rozmarín na jemno..

    Chimichurri - argentínska korenená bylinková omáčka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...a pridala do misy.

    Chimichurri - argentínska korenená bylinková omáčka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridala som na jemno pokrájanú petržlenovú vňať.

    Chimichurri - argentínska korenená bylinková omáčka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kápiu som pokrájala na prúžky, potom na malé kocky a ...

    Chimichurri - argentínska korenená bylinková omáčka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...pridala k zmesi.

    Chimichurri - argentínska korenená bylinková omáčka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Okorrenila som čerstvo mletým čiernym korením.

    Chimichurri - argentínska korenená bylinková omáčka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pripravila som si bobkový list, pokrájaný na jemno...

    Chimichurri - argentínska korenená bylinková omáčka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    som ho pridala k zmesi, tiež soľ.

    Chimichurri - argentínska korenená bylinková omáčka (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pridala som aj oregano a sladkú červenú mletú papriku.

    Chimichurri - argentínska korenená bylinková omáčka (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Limetu som prekrojila na polovice a vytlačila som z nej šťavu.

    Chimichurri - argentínska korenená bylinková omáčka (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    K pripravenej zmesi som pridala limetovú šťavu, olivový olej a všetko som spolu dobre premiešala, odložila som na 1 hodinu do chladničky, aby sa dobre prepojili chute.

    Chimichurri - argentínska korenená bylinková omáčka (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Argentínska omáčka Chimichurri je zložená z jemne pokrájaných byliniek a zeleniny, doplnená korením, kápiou, soľou, zmiešaná s limetovou alebo citrónovou šťavou a olivovým olejom. Kápia sa považuje zaa ovocie. Chimichurri omáčka má príjemnú sviežu, jemne nasládlu a vyvážene korenistú chuť použitého korenia a ostatných prísad, je vynikajúcim doplnkom grilovaného hovädzieho mäsa a steakov, krásne zvýrazní ich chuť. Úžasne zvýrazní chuť aj iného grilovaného alebo na rýchlo opečeného mäsa, hydiny i rýb, nielen hovädzieho. Odporúčam vyskúšať túto delikatessu ako skvelú prílohu.

    Chimichurri - argentínska korenená bylinková omáčka (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

eviana
Veľmi sa mi páči táto omáčka... krásne farebná, svieža, ideálna na leto. Len ma zaujalo... ten bobkový list je sušený a krája sa do toho? Raz som sa skoro zadusila kúskom bobkového listu v kapustnici, tak tento krok by som asi radšej vynechala, prípadne ho tam pridala celý, možno aj dva, aby dal omáčke arómu... ale inak preveľmi chválim, aj jedlo, aj perfektne rozpísaný a nafotený pracovný postup :)
tatranka
Krásne spracovaný recept.Tvoje dielka,ktoré sú pre mňa novinkou,obdivujem za každým.Páčia sa mi recepty od teba.
Ja mám klasickú kuchyňu,na ktorej už málokedy niečo zmením.A ak to aj urobím,vidím,že manžel máva sem tam trochu problém.Nevyčíta,ale je zvyknutý na to staré a pravidelne naservírované.Si šikovná.
ebaka
Fotopostup receptu je dokonalý a omáčka musí v ústach spievať,ale.....ten bobkový list,nakrájaný na jemno mňa tam vyrušuje,presne ako@eviana...nem á tam byť čerstvý,zelený.....mám v kvetináči
pusta
@eviana , ja som ten bobkový list sušený pokrájala na jemno, nerobil mi žiadne problémy. aj v kapustnici ho ponechávam, aj zjem. sú jedlá, do ktorých ho pridávam rozdrvený v mažiari. v paštétach ho ponechávam a rozmixujem, jeho chuť je úžasná v nich a patrí tam.
ked máš ťažkosti, tak ho z Chimichurri kľudne vyber alebo pred krájaním odstráň tuhú stonku z prostriedku a potom na jemno pokrájaj.
veľmi pekne dakujem za úžasné uznanie, ktorého sa mi od teba dostalo.
pusta
@tatranka - Martuška milá, jasne, každý má ríád svoju domácu a doma servírovanú kuchyňu. vôbec sa tvojmu pínovi manželovi nedivím.
alepoviem ti, že tá chuť Chimichurri je taká báječná a sú tam prevažne také suroviny, ktoré sú obľúbené aj u nás doma, že si myslím, že biude chutiť aj manželovi a nielen jemu.
tiež varím u nás klasickú kuchyňu, ale milujem špeciality z celého sveta, mám dobrú chuťovú predstavivosť a podľa nej vyberám, čo by nám šmakovalo a veru šmakuje. :-)
som rada, ak sa ti páčia moje dielka a ešte radšej, ak ti niečo dajú a obohatia ťa :-)
dakujem ti za uznanie.
vážim si to a teší ma to.
pusta
@ebaka , nie, nemá tam byť čerstvý bobkový list. na videu je sušený bobkový list. ale ak ťa vyrušuje, tak sprav to, čo som napísala pre @eviana :-) iste pomôže.
tá chuť naozaj spieva :-))))
dakujem za uznanie.
sracz
... úžasná symfónia farieb, vôní a chutí, milá @pusta lákajúca každého gurmána v pravom slova zmysle! Odkedy som tu, je častým "hosťom" aj na našom jedálničku. Je uložená v chladničke 24/7 a spravidla si do toho "zobneme" iba tak, za lyžičku, alebo aj k maslovému chlebíku či naberaní kukuričnými lupienkami. Samozrejme, tak ako uvádzaš, k pečeným mäsám je zvlášť "perfiš"!!! Zaujal ma aj pôvod názvu, škoda len, že si ho viac nerozšírila, nepoznal som ho! Bobkový list používam, tak ako aj Ty, čerstvý i sušený, krájaný aj mrvený, drvený, či iba tak "roztentočkovaný" v dlani, mletý, ...! Každý si príde na svoje a určite si ho obľúbi, tak ako aj my!
pusta
milý@sracz , presne ako vravíš, Chimichurri omáčka je symfónia farieb a chutí, každý si príde na svoje.
aj my si často len tak zobneme lyžičkou, aj na ten chlebík sa ujde.
viac poznatkov sa mi tam nezmestilo, v podstate veľmi viac som ani nezistila, ale ešte niečo tam je. snád lenešte toto: po britskej invázii do Rio de la Plata dali väzni dohromady anglické a španielske slovo ako " che mi kari" je skratka pre "che mi salsa" = "Daj mi kari" =voľný preklad: Daj mi korenie, skomolene Chimichurri.
iný zdroj uvádza, že vzniklo z mena "Jimmy Curry" alebo "Jimmy McCurry".
s bobkovým listom narábam presne tak, ako ty :-)))
verím,že aj iní si obľúbia túto vynikajúcu omáčku, ako napr. ty a ja a očakávam, že sa možno ozvú alebo vyskúšajú aj tí, čo grilujú.naozaj láka každého gurmána :-)))
dakujem za tvoje krásne zhodnotenie.
honestka
Ozaj vyborny salat a tiez papame ako prilohy ale v lete staci niekedy aj len hruby cesnakovy toust na masle /ako sa podava k talianskej pasta/ a mame "navarene". * a KK.
pusta
@honestka , vitaj späť, dúfam, že všetko je u tam u vás doma /záplavy/ už ok a som rada., že ťa opäť vidím.
Chimichurri omáčka veľmi chutila ku steakom, ale tak, ako si aj ty skúsila, bola vynikajúca a bohate stačila aj len s chlebíkom sama o sebe a ľahký obed bol hotovo.
dakujem za pochvalu.
jana321
zaujimavý recept, všade kam idem hľadám aj korenie chimichouri, len ho už nemôžem nikde zohnať. Tak skúsim tento recept.Ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia