Frankfurtská zelená (studená) omáčka

miskammMiskamm, 36 ročná žena, Frankfurt nad Mohanom, Nemecko, 16. marca 2017 14:42
Ďalšie jej recepty »

Frankfurtská zelená (studená) omáčkaFoto: miskamm

V tomto recepte ide o studenú, bylinkovo-kyslosmotanovú omáčku a ako pravý Frankfurtčan povie: grie Soß (čítaj: Grí zós), ktorá sa podáva k vareným zemiakom, ale i ku grilovanému mäsu, rezňom, vyprážaným rybám alebo jednoducho ku všetkému. Táto omáčka má veľa obmien. Preslávil ju aj Johann Wolfgang von Goethe... :-)

4
porcie
15-20 min
príprava
10-15 min
tepelná úprava

Suroviny

300 g (petržlenová vňať, pažítka,Šťavel, borák, žerucha, trebuľka, krvavec menší)
2 ks (na tvrdo uvarené)
500 g (crème fraîche)
1 PL (alebo olej a ocot)
10 - 15 ks
8 ks

Postup prípravy

  1. 1

    Bylinky umyjeme, vysušíme a pokrájame (rozmixujeme) na jemno. Zmiešame s kyslou smotanou (poprípade pol na pol smotanu a jogurt), horčicou, soľou a korením. Uvarené vajíčka (2) ošúpeme a nakrájame na malé kocky (alebo pretlačíme cez sitko na zemiaky-zemiakový šalát). Pridáme k omáčke, premiešame a dochutíme.

  2. 2

    Zemiaky (2 - 3 stredne velké na osobu) umyjeme a v šupke uvaríme. Vajíčka (2 na osobu) uvaríme na tvrdo, ošúpeme a prekrojíme na polovice.

  3. 3

    Originálna frankfurtská zelená omáčka sa podáva s čerstvými, v šupke uvarenými , uvarenými (v slanej vode) alebo grilovanými zemiakmi a s natvrdo uvarenými vajíčkami. Toto je v Hessensku typické jedlo na „Zelený štvrtok“. Poznámka od kolegyne: "Toto nie je len jedlo, je to životná filozofia (Franfkurtčanov)!"

Recept je zaradený do tagov:


TOPlist