Bulgur mámený Marokom

julica - fotkajulica, 21. júna 2011
Bulgur mámený Marokom
Foto: julica

Letné obdobie so sebou okrem čerstvých surovín spravidla prináša aj zmenu chuti, viac ako zapražené jedlá nám idú na chuť sviežejšie, kyslejšie, prípadne také, Zobraziť celý popisLetné obdobie so sebou okrem čerstvých surovín spravidla prináša aj zmenu chuti, viac ako zapražené jedlá nám idú na chuť sviežejšie, kyslejšie, prípadne také, čo sa konzumujú aj nastudeno. Presne z týchto dôvodov často varievam tento prevoňaný bulgur - zdá sa mi, že vonia podobne, ako v mojich predstavách cítim Maroko.

4
porcie
3O minút
príprava

Suroviny

150 g
1 ks
400 g
pol
2 šálky uvarený alebo naklíčený
2 hrste (nemusí byť)
koreniny:
pol ČL
3 pásiky
2 guľôčky
väčšia hrsť




Postup

  1. 1

    Začnime bulgurom, táto surovina sa v našich kuchyniach ešte úplne neudomácnila, hoci ide vlastne o pšenicu - predvarenú a polámanú. Má veľmi príjemnú chuť, u nás sa teší veľkej obľube a úplne vytlačila z našej špajze kuskus. Bulgur je udomácnený aj v kuchyniach severnej Afriky či Stredného východu. No tak toto "čudo" stačí vsypať do misy a štedro zaliať horúcou vodou, aby sa sparil (asi 10 minút). Samozrejme, ak máme k dispozícii tajine, stačí ho opláchnuť a uvarí sa s ostatnými ingredienciami bez prvotnej prípravy.

  2. 2

    Vo vyššej panvici či vo woku si zohrejeme dve lyžice oleja, pridáme pokrájanú šalotku, premiešame. K cibuľke pridáme všetky koreniny okrem citrónovej kôry, nebojme sa čili ani škorice, chuťové prekvapenie sa naisto dostaví. Chvíľu prehrejeme, ovoniame a pridáme na kocky pokrájanú papriku, nie však veľa, radšej menej, aby nebola príliš výrazná. Teraz je čas na paradajky, použila som drvené v konzerve, na tie dobré letné sa už teraz s očakávaním teším.

    Bulgur mámený Marokom - obrázok 2
  3. 3

    K nádherne voňajúcej zmesi pridáme cícer, tentoraz som dala naklíčený, ale lepšie je použiť klasický - uvarený. V tomto kroku som pridala aj prúžky citrónovej kôry, tiež s ňou opatrne, chceme zachovať všetky vône rovnako dominantné.

    Bulgur mámený Marokom - obrázok 3
  4. 4

    Cícer krátko povaríme a až teraz príde rad na našu hviezdu - bulgur. Pridáme ho do zmesi a miešaním si krátime čas, počas ktorého bulgur nasáva tú nádhernú arómu. Netreba sa báť, že zmes bude mazľavá, naopak, len počkáme, až sa začne rozsýpať.

    Bulgur mámený Marokom - obrázok 4
  5. 5

    Počas toho, ako nám bulgur pije celú tú nádheru, jedlo dosolíme prípadne dokyslíme, ja som pridala aj krehký hrášok. Po odstavení zo sporáka ešte prisypeme poriadnu hrsť petržlenovej vňate, tak ako sa na poriadne marocké jedlo patrí :).

    Bulgur mámený Marokom - obrázok 5
  6. 6

    Pripravený bulgur veľmi dobre chutí s poriadnou lyžicou hustého bieleho jogurtu. Jednoduché je pripraviť aj mäsovú verziu, stačilo by so šalotkou popražiť napríklad na pásiky pokrájané kuracie stehno. Prajem vám dobrú chuť.

Diskusia k receptu

julica
Ďakujem za komenty, fakt vyskúšajte, ja to varievam veľmi často, je to voňavé, sýte, svieže. Škoda len, že nemám vydarenejšie fotky, najčastejšie varievam neskoro večer a s bleskom to nie je vončo :)
jerica
to môžem aj k rezníku (chacha) výborný receptík:-)) Nie je to tak dávno čo som si robila pšeničnú kúru (divertikle) pšenicu som vo vode nechala napučať cc.dva dni a potom som si ju varila a tlačila do (hlavy) žalúdka s medom , dalo sa ale po čase som začala kotkodákať tak som s tým prestala. Ahoj:-))
betka11
@julica prosím ťa pomer vody a bulguru je 1:2 alebo dávaš vtomto prípade menej keď má ešte vypiť šťavičku,ďakujem
julica
@betka , dávam menej, ani nie 1,5 dávky vody na 1 dávku bulguru. Presne ako píšeš, vypije šťavu a ak by náhodou ostal tvrdý, vodu či vývar môžeš doliať ako do rizota.
marianne69
...akurat som nasla, co som hladala,mam zajtra bulgur v plane,velmi pekny recept....
babi
Perfektný recept- ukladám, KK
Mám rada takéto exotické jedlá
kuchticka
@julica - "Bulgur mameny Marokom" - az dnes som natrafila na tento skvely recept. Mam bulgur rada, robievam trochu podobne, ale nikdy som neskusala po marocku, takze teraz mam dalsiu obmenu bulgurovej dobroty. Vdaka za recept.
becky
Vyskusala som, teda alternativnu verziu s brokolicou a mrkvou. Taktiez som trochu improvizovala s koreninami, drvena rasca a drvene cili, kedze som recept nemala pri sebe. Musim povedat, ze to dopadlo naozaj chutne. :)
frezia
Velmi sa mi tvoj recept paci,uz je naplanovany.
piskotharry
veľmi dobrý recept a hlavne si ním pripomíname našu dovolenku s manželkou v Maroccu....ďakujem za inšpiráciu......




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia