Bulgur mámený Marokom

Autor receptu: julica

Letné obdobie so sebou okrem čerstvých surovín spravidla prináša aj zmenu chuti, viac ako zapražené jedlá nám idú na chuť sviežejšie, kyslejšie, prípadne také, čo sa konzumujú aj nastudeno. Presne z týchto dôvodov často varievam tento prevoňaný bulgur - zdá sa mi, že vonia podobne, ako v mojich predstavách cítim Maroko.

4
porcie
3O minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Začnime bulgurom, táto surovina sa v našich kuchyniach ešte úplne neudomácnila, hoci ide vlastne o pšenicu - predvarenú a polámanú. Má veľmi príjemnú chuť, u nás sa teší veľkej obľube a úplne vytlačila z našej špajze kuskus. Bulgur je udomácnený aj v kuchyniach severnej Afriky či Stredného východu. No tak toto "čudo" stačí vsypať do misy a štedro zaliať horúcou vodou, aby sa sparil (asi 10 minút). Samozrejme, ak máme k dispozícii tajine, stačí ho opláchnuť a uvarí sa s ostatnými ingredienciami bez prvotnej prípravy.
  2. Vo vyššej panvici či vo woku si zohrejeme dve lyžice oleja, pridáme pokrájanú šalotku, premiešame. K cibuľke pridáme všetky koreniny okrem citrónovej kôry, nebojme sa čili ani škorice, chuťové prekvapenie sa naisto dostaví. Chvíľu prehrejeme, ovoniame a pridáme na kocky pokrájanú papriku, nie však veľa, radšej menej, aby nebola príliš výrazná. Teraz je čas na paradajky, použila som drvené v konzerve, na tie dobré letné sa už teraz s očakávaním teším.
  3. K nádherne voňajúcej zmesi pridáme cícer, tentoraz som dala naklíčený, ale lepšie je použiť klasický - uvarený. V tomto kroku som pridala aj prúžky citrónovej kôry, tiež s ňou opatrne, chceme zachovať všetky vône rovnako dominantné.
  4. Cícer krátko povaríme a až teraz príde rad na našu hviezdu - bulgur. Pridáme ho do zmesi a miešaním si krátime čas, počas ktorého bulgur nasáva tú nádhernú arómu. Netreba sa báť, že zmes bude mazľavá, naopak, len počkáme, až sa začne rozsýpať.
  5. Počas toho, ako nám bulgur pije celú tú nádheru, jedlo dosolíme prípadne dokyslíme, ja som pridala aj krehký hrášok. Po odstavení zo sporáka ešte prisypeme poriadnu hrsť petržlenovej vňate, tak ako sa na poriadne marocké jedlo patrí :).
  6. Pripravený bulgur veľmi dobre chutí s poriadnou lyžicou hustého bieleho jogurtu. Jednoduché je pripraviť aj mäsovú verziu, stačilo by so šalotkou popražiť napríklad na pásiky pokrájané kuracie stehno. Prajem vám dobrú chuť.