Slaný bryndzový koláč

Bryndzový podplamenník so slaninkou

Autor receptu: redakcia

Upečte si doma výborný slaný koláč s bryndzou a chrumkavou slaninkou.

12
porcií
25 (+ kysnutie) minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. V teplom mlieku rozdrobíme droždie, pridáme cukor, poprášime múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vzísť kvások.
  2. Do kvásku prisypeme múku zmiešanú so soľou, pridáme vajcia, roztopené a trochu vychladnuté maslo a vymiesime hladké, lesklé cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Prikryjeme utierkou a necháme 45 minút vykysnúť na teplom mieste. Cesto zdvojnásobí svoj objem.
  3. Plech vymastíme maslom a roztiahneme naň vykysnuté cesto. Smotanu zmiešame s bryndzou, ochutíme mletým čiernym korením, natrieme na cesto. Slaninu nakrájame na kocky a posypeme ňou bryndzovú vrstvu.
  4. Pečieme v rúre vyhriatej na 220 °C asi 20 minút. Upečený podplamenník posypeme nasekanou pažítkou a podávame. Podplamenník výborne chutí so žinčicou, zakysankou alebo acidofilným mliekom.