Bryndzové tyčinky s Hokkaido tekvicou fotorecept
Foto: skolavareniapolus
Recept od Silvie Horeckej
príprava
na 180 °C
Suroviny
230 g (najlepšie nepasterizovaná) |
|
170 g |
|
200 g (kvalitná) |
|
130 g |
|
20 g |
|
1 ks (do cesta) |
|
1 ks (na potretie) |
|
1 menšia hlávka |
|
15 g |
|
125 g |
|
štipka |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Tekvicu Hokkaido neošúpeme, len umyjeme, vyberieme semienka, nakrájame na kocky, podlejeme troškou vody, pod pokrievkou udusíme do mäkka a necháme vychladnúť.
-
2
V miske zmiešame múky, prášok do pečiva, soľ, pridáme zmäknuté maslo a bryndzu, ktorú sme vybrali z chladničky trocha skôr. Pracuje sa lepšie s mäkkou.
-
3
Pridáme popučenú tekvicu Hokkaido a pretlačíme strúčiky cesnaku cez lis.
-
4
Pridáme koreniny, vajíčko a všetko vypracujeme rukou na hladké cesto, v ktorom sú však kúsky šupy z tekvice Hokkaido úplne v poriadku.
-
5
Odložíme do chladničky odpočívať na necelú hodinu.
-
6
Plech vyložíme papierom na pečenie. Cesto vyvaľkáme na hrúbku maximálne 5 mm. Ideálne 3 - 5 mm. Radielkom alebo nožíkom vykrajujeme asi široké 2,5 cm tyčinky.
-
7
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom.
-
8
Pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňov asi 15 minút.
-
9
Necháme vychladnúť a nezabudneme na kvalitné vínko k tyčinkám :) Rada na záver: Nepridávame veľa veľkých semienok, ako sú tekvicové alebo slnečnicové, tie sú zdravšie surové.
My sme ich jedli v deň, keď sme ich upiekli. Skúšali sme experimentovať s rôznymi kombináciami múk. Jedno cesto sme zarobili viac z celozrnných múk, druhé cesto z múk hladkých. Oba varianty boli naozaj veľmi chutné.
Upiecť ich deň vopred im zrejme neuškodí, ale myslím, že by mohli trošku zvlhnúť, takže nebudú také chrumkavé.
Budeme sa tešiť.
Dúfam, že Vám nezmiznú v noci tajne zo škatule, tieto tyčinky sú dosť návykové :)