Morské plody

„Brudit“ zo Seliec

Autor receptu: redakcia

Toto jedlo sa pripravuje z niekoľkých druhov rýb a kôrovcov – pri Jadrane z takých, ktoré práve v ten deň vylovili, na Slovensku z tých, ktoré dostanete kúpiť.

6
porcií
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ryby a kôrovce očistíme a nakrájame na menšie kúsky, pokvapkáme citrónovou šťavou. Cibuľu najemno nakrájame a opražíme na olivovom oleji, pridáme na tenké plátky nakrájaný cesnak, najemno nasekanú petržlenovú vňať a paradajkový pretlak, chvíľu povaríme.
  2. Ryby vložíme do hrnca, zalejeme rybacím vývarom a varíme na miernom ohni asi 10 minút. Potom pridáme paradajky, z ktorých sme odstránili semienka a nakrájali ich na kocky, ocot, soľ, korenie a dusíme 15–20 minút.
  3. Odložíme zo sporáka, necháme chvíľu odstáť, posypeme petržlenovou vňaťou a servírujeme s polentou. Tú pripravíme podľa návodu na obale, uvaríme ju vo vode ako kašu, dochutíme soľou a olejom.