Briošky ako z detstva videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 11. februára 2021

Fantastické pečivko, vhodné ako sladké raňajky. Briošky, natreté maslom a džemom s pohárom teplého kakaa :-) Tieto sú upravené podľa našej chuti, ako Zobraziť celý popisFantastické pečivko, vhodné ako sladké raňajky. Briošky, natreté maslom a džemom s pohárom teplého kakaa :-) Tieto sú upravené podľa našej chuti, ako si ich pamätám z detstva :-) Iné už nerobím.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/02/briosky-ako-z-detstva-brioche.html?m=1

8 ks
porcií
20-25 minút
na 190 °C
Briošky ako z detstva (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

Cesto:
500 g
4 PL
1 dl
cca 1,75 dl
0,5 dl
1 ks
2 PL
2 PL
1 bal.
1,5 KL
21 g čerstvé
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:
 (celý)
Okrem toho:




Postup

  1. 1

    Do jednej misky dáme múku, kryštálový a vanilkovy cukor, soľ a pomiešame celé lyžicou. Potom pridáme vaječný žĺtok, olej, med, napučaný kvások (1 dl mlieko + 21 g droždie + 1 KL cukor) a 1 dl vlažnej vody, do ktorej sme dali 2 PL čerstvej citrónovej šťavy. Zvyšných cca 75 ml vody pridávame postupne. Vypracujeme od polomäkšieho mäkšie, dosť lepkavé cesto. Následne si do dlane dáme trocha oleja, poťapkáme celý vrch cesta a potom s olejovou rukou cesto niekoľkokrát dookola ponadhadzujeme/vybijeme :-) Ak cesto rýchlo vpije olej, nalejte si ešte troška do dlane. Od tohto "vybitia" bude cesto vzdušné a ľahké :-) Cesto nakoniec zakryjeme a necháme na teplom mieste 1 h nakysnúť.

  2. 2

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a pokrájame ho na 8 rovnakých častí. Každý kúsok cesta ešte raz vymiesime do bochníčka.

  3. 3

    S bochníčkami pracujeme hneď ďalej. Každý bochník vyšúľame na dĺžku cca 12 cm a zložíme do tvaru klasickej briošky :-) Briošky kladieme na plech s papierom trocha ďalej od seba. Takto naukladané necháme 20-25 minút na teplejšom mieste podkysnúť.

  4. 4

    Keď briošky podkysli, natrieme ich vaječným bielkom a posypeme makom. Nakoniec ich dáme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 20 minút. Treba si ich sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.

  5. 5

    Briošky sú výborné čerstvé, ale nám lepšie chutia až o pár hodín, lebo dobre vychladnuté cesto dostane trocha inú konzistenciu a aj chuť. Na druhý deň sú tiež výborné. Samotné chutia veľmi dobre, ale sú fantastické aj s maslom a džemom. Výborne sa hodia na raňajky s pohárom mlieka, kakaa alebo s meltou :-)

    Briošky ako z detstva (videorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prajem dobrú chuť !

    Briošky ako z detstva (videorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
Povedený recept, briošky miluju, díky za video, je super. Jako vždy recept je uvěřitelný, proveditelný, o chuti nepochybuji. Jsi šikulka, milá Cesmínko!
cesminaz
@farbuska (11.2.2021 13:27)

:-)) dakujem, som rada že ťa tým úsmevom oslovili :-) Verím, že by sa ti pekne podarili, veď sú fakt jednoduché.
cesminaz
@marienka 44 (12.2.2021 15:41)

Máš ich naozaj krásne milá @marienka :-) Mňe to množstvo cukru stačí, nemám rada velmi sladké briošky, lebo väčšinou na ňe ide aj tak ešte maslo a džem :-) Ale kto chce, ten si pravdaže môže cukor ešte pridať. Dakujem ti pekne za odozvu aj s fotkou :-) Prajem pekný deň.
olinecka
Tvoje pečivo mi robí veľké chute. Vždy dôkladná práca, prezentácia, chválim dobrotu.
cesminaz
@violeta (1.3.2021 14:50)

Ahoj :-) Máš ich naozaj krásne! Som rada, že sa ti podarili a že si bola spokojná. Vdaka za odozvu a pozdravujem :-)
cesminaz
@miriamba (3.3.2021 14:54)

Tomu sa velmi teším, že sa briošky podarili :-) Na druhý deň sú podla mňa ešte chutnejšie, lebo cesto sa chuťovo zmení a viac sa vňom budu dať cítiť pridané suroviny :-) Pekný večer prajem.
cuketka111
Tieto briošky som tentokrát skúsila urobiť ako kvaskové a teda fajne mi vyšli -) nabudúce skúsim z droždia, aspoň budem môcť porovnať chute -) vďaka za ďalší paradny recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia