Briošky

Briošky ako z detstva (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Fantastické pečivko, vhodné ako sladké raňajky. Briošky, natreté maslom a džemom s pohárom teplého kakaa :-)* Tieto sú upravené podľa našej chuti, ako si ich pamätám z detstva :-) Iné už nerobím.

8 ks
porcií
20-25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Do jednej misky dáme múku, kryštálový a vanilkovy cukor, soľ a pomiešame celé lyžicou. Potom pridáme vaječný žĺtok, olej, med, napučaný kvások (1 dl mlieko + 21 g droždie + 1 KL cukor) a 1 dl vlažnej vody, do ktorej sme dali 2 PL čerstvej citrónovej šťavy. Zvyšných cca 75 ml vody pridávame postupne. Vypracujeme od polomäkšieho mäkšie, dosť lepkavé cesto. Následne si do dlane dáme trocha oleja, poťapkáme celý vrch cesta a potom s olejovou rukou cesto niekoľkokrát dookola ponadhadzujeme/vybijeme :-) Ak cesto rýchlo vpije olej, nalejte si ešte troška do dlane. Od tohto "vybitia" bude cesto vzdušné a ľahké :-) Cesto nakoniec zakryjeme a necháme na teplom mieste 1 h nakysnúť.
  2. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a pokrájame ho na 8 rovnakých častí. Každý kúsok cesta ešte raz vymiesime do bochníčka.
  3. S bochníčkami pracujeme hneď ďalej. Každý bochník vyšúľame na dĺžku cca 12 cm a zložíme do tvaru klasickej briošky :-) Briošky kladieme na plech s papierom trocha ďalej od seba. Takto naukladané necháme 20-25 minút na teplejšom mieste podkysnúť.
  4. Keď briošky podkysli, natrieme ich vaječným bielkom a posypeme makom. Nakoniec ich dáme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 20 minút. Treba si ich sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.
  5. Briošky sú výborné čerstvé, ale nám lepšie chutia až o pár hodín, lebo dobre vychladnuté cesto dostane trocha inú konzistenciu a aj chuť. Na druhý deň sú tiež výborné. Samotné chutia veľmi dobre, ale sú fantastické aj s maslom a džemom. Výborne sa hodia na raňajky s pohárom mlieka, kakaa alebo s meltou :-)
  6. Prajem dobrú chuť !