Briošky

Brioche col tuppo (sicílske briošky)

Autor receptu: redakcia

7 ks
porcií
20 (+ kysnutie) minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku nasypeme na pracovnú plochu a v strede vytvoríme jamku. Do stredu dáme vajce, žĺtky a soľ, zmiešame s múkou a potom pridáme mlieko a droždie. Rukami premiešame.
  2. Pridáme nastrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru, mäkké maslo a cukor. Ešte raz premiešame a dáme miesiť do robota s hákovým nadstavcom. Miesime, kým nezískame hladké, elastické a homogénne cesto. Cesto vložíme do vymastenej misky, prikryjeme ho a necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  3. Po vykysnutí cesto položíme na čistú pracovnú plochu a rozdelíme približne na sedem bochníčkov s hmotnosťou 100–120 g. Malo by nám zostať zvyšné cesto na „tuppo“, menšie guľôčky. Bochníky ešte raz premiesime a vytvarujeme, kým nebudú mať hladký povrch. Potom ich položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  4. Zo zvyšného cesta teraz vytvarujeme „tuppo“ – teda menšie guľôčky. Povrch briošiek mierne navlhčíme a „tuppo“ umiestnime do ich stredu a jemne pritlačíme. Prikryjeme a necháme opäť kysnúť, kým sa objem nezdvojnásobí.
  5. Predhrejeme rúru na 180 °C, žĺtok rozšľaháme vidličkou a potrieme ním briošky. Potom pečieme približne 15 minút a necháme vychladnúť.