Briošky
Brioche col tuppo (sicílske briošky)
Autor receptu: redakcia
7 ks porcií |
20 (+ kysnutie) minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup- Múku nasypeme na pracovnú plochu
a v strede vytvoríme jamku. Do stredu dáme vajce, žĺtky a soľ, zmiešame s múkou a potom pridáme mlieko a droždie. Rukami premiešame.
- Pridáme nastrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru, mäkké maslo a cukor. Ešte raz premiešame
a dáme miesiť do robota s hákovým nadstavcom. Miesime, kým nezískame hladké, elastické a homogénne cesto. Cesto vložíme do vymastenej misky, prikryjeme ho a necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Po vykysnutí cesto položíme na čistú pracovnú plochu a rozdelíme približne na sedem bochníčkov s hmotnosťou
100–120 g. Malo by nám zostať zvyšné cesto na „tuppo“, menšie guľôčky. Bochníky ešte raz premiesime a vytvarujeme, kým nebudú mať hladký povrch. Potom ich položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Zo zvyšného cesta teraz vytvarujeme „tuppo“ – teda menšie guľôčky. Povrch briošiek mierne navlhčíme a „tuppo“ umiestnime do ich stredu a jemne pritlačíme. Prikryjeme a necháme opäť kysnúť, kým sa objem nezdvojnásobí.
- Predhrejeme rúru na 180 °C, žĺtok rozšľaháme vidličkou a potrieme ním briošky. Potom pečieme približne
15 minút a necháme vychladnúť.
|