Bravčové mäso

Bravčový guláš s batatami a hubami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Budem rád a šťastný, pokiaľ niekto z Vás, priatelia na Varecha.sk, použije moju technológiu na podobný guláš, ale so súčasnými dostupnými hubami u nás doma na Slovensku.* Ja už roky „parafrázujem“ s japonskými či čínskymi, prípadne v kombinácii so sušenými, darovanými mojou dcérkou a prof. Víťom Krúpom, DrSc, z Košíc. Tento rok Des Moines_občanov prekvapili hniezda bedle jedlej v trávnikoch pozdĺž chodníkov. Pripravil som z nich praženicu a pár, len osolených s čiernym korením, upiekol na oleji.

4-6
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Než som odfotil vstupný obrázok, namočil som do vlažnej vody 2 hrste sušených hríbov z okolia Košíc.
  2. Na slnečnicovom oleji som „zatiahol“ kúsky bravčového „karé“ a medzičas využil
  3. na pokrájanie celého póru, ktorým som následne
  4. posypal mäso, zmiešal a zo 5 minút podusil.
  5. Pridal 2 PL masla, pokrájané paradajky a po premiešaní dusil,
  6. než som pokrájal veľkú hrubostennú zelenú papriku a olúpané bataty.
  7. Medzitým paradajky „pustili“ šťavu, tak nasledovali koreniny
  8. soľ, čerstvo mleté čierne korenie, paprika mletá sladká a čerstvo mletá borievka, korenie na mäso Nahrin a napokon pikantný krém Harissa, zmiešal a dobrých 5 minút nechal prejsť varom.
  9. Teraz nasledovali namočené hríby aj s vodou a 5 minútové „zosnúbenie s domácimi“.
  10. Konečne došlo aj na hlivu kotúčovú Pleurotus eryngii, známu aj ako kráľovská fanfára (trúba), či stepná hliva ustricová alias kráľovská kotúčová,
  11. huby shimeji biele a hliva ustricová.
  12. Dolial som asi liter horúcej vody a
  13. dovaril so zredukovaním zbytočnej tekutiny.
  14. Podával som s ryžou.
  15. Prekvapenie jedno ráno pri pohľade z balkóna na náprotivný trávnik vedľa chodníka,
  16. bedľa jedlá, u domácich známa ako parasol mashroom a
  17. takýto „rozsev“ v tohtoročnom júli a auguste naozaj nebol výnimočný. Tunajší hubám z prírodných zdrojov „wild mushrooms“ však neveria a v kuchyniach ich nepoužívajú. Keď videli, ako ich zbieram ja, nechali si vysvetliť, čo s nimi budem robiť a po popísaní receptúr iba neveriacky krútili hlavami. Naši susedia nás aj niekoľko razy cez deň chodili skontrolovať, či ešte žijeme. Výnimku tvoria iba smrže (február - máj), tu známe ako morel mushrooms.