Bravčové mäso
Bravčový guláš s batatami a hubami (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Budem rád a šťastný, pokiaľ niekto z Vás, priatelia na Varecha.sk, použije moju technológiu na podobný guláš, ale so
súčasnými dostupnými hubami u nás doma na Slovensku.* Ja už roky „parafrázujem“ s japonskými či čínskymi, prípadne v
kombinácii so sušenými, darovanými mojou dcérkou a prof. Víťom Krúpom, DrSc, z Košíc. Tento rok Des Moines_občanov
prekvapili hniezda bedle jedlej v trávnikoch pozdĺž chodníkov. Pripravil som z nich praženicu a pár, len osolených s čiernym
korením, upiekol na oleji.
4-6 porcie |
30 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Než som odfotil vstupný obrázok, namočil som do vlažnej vody 2 hrste sušených hríbov z okolia Košíc.
- Na slnečnicovom oleji som „zatiahol“ kúsky bravčového „karé“ a medzičas využil
- na pokrájanie celého póru, ktorým som následne
- posypal mäso, zmiešal a zo 5 minút podusil.
- Pridal 2 PL masla, pokrájané paradajky a po premiešaní dusil,
- než som pokrájal veľkú hrubostennú zelenú papriku a olúpané bataty.
- Medzitým paradajky „pustili“ šťavu, tak nasledovali koreniny
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie, paprika mletá sladká a čerstvo mletá borievka, korenie na mäso Nahrin a napokon pikantný krém Harissa, zmiešal a dobrých 5 minút nechal prejsť varom.
- Teraz nasledovali namočené hríby aj s vodou a 5 minútové „zosnúbenie s domácimi“.
- Konečne došlo aj na hlivu kotúčovú Pleurotus eryngii, známu aj ako kráľovská fanfára (trúba), či stepná hliva ustricová alias kráľovská kotúčová,
- huby shimeji biele a hliva ustricová.
- Dolial som asi liter horúcej vody a
- dovaril so zredukovaním zbytočnej tekutiny.
- Podával som s ryžou.
- Prekvapenie jedno ráno pri pohľade z balkóna na náprotivný trávnik vedľa chodníka,
- bedľa jedlá, u domácich známa ako parasol mashroom a
- takýto „rozsev“ v tohtoročnom júli a auguste naozaj nebol výnimočný. Tunajší hubám z prírodných zdrojov „wild mushrooms“ však neveria a v kuchyniach ich nepoužívajú. Keď videli, ako ich zbieram ja, nechali si vysvetliť, čo s nimi budem robiť a po popísaní receptúr iba neveriacky krútili hlavami. Naši susedia nás aj niekoľko razy cez deň chodili skontrolovať, či ešte žijeme. Výnimku tvoria iba smrže (február - máj), tu známe ako morel mushrooms.