Pečené bravčové mäso
Pečené bravčové mäso

Bravčové výpečky s červenou kapustou fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 14. apríla 2020
Bravčové výpečky s červenou kapustou (fotorecept)
Foto: kimlo

Moje obľúbené jedlo, vyskúšal som viacero receptov, tento na pomalo je zatiaľ najlepší.

5
porcií
30 minút
príprava
240 minút
na 120 °C

Suroviny

500 g (bez kože a kosti)
500 g
1 ks väčšia
6 strúčikov
2 KL
1 KL
1 KL
podľa potreby
Červená kapusta:
1  ks menšia
2 ks
1 ks
100 g
50 ml (8 %)
200 ml
podľa chuti
1 KL
50 g




Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na kúsky asi 3-4 cm veľké, cibuľu na hrubo a cesnak na plátky.

    Bravčové výpečky s červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pekáč vymastíme masťou, vložíme mäso, cibuľu, cesnak, soľ, rascu, korenie a všetko dobre premiešame.

    Bravčové výpečky s červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pekáč zakryjeme alobalom a dáme do rúry ktorú zapneme na 120 °C. NEPODLIEVAME! Pečieme asi 3,5 až 4 hodiny.

    Bravčové výpečky s červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým si pripravíme kapustu: Kapustu nastrúhame, cibuľu pokrájame nadrobno. Jablká očistíme a nakrájame na malé kocky. Na masti speníme cibuľu, pridáme rascu a cukor, ktorý za stáleho miešania necháme skaramelizovať. Pridáme kapustu, osolíme, orestujeme a zalejeme octom. Premiešame a dusíme do polomäkka. Potom pridáme jablká a červené víno, dusíme do mäkka.

    Bravčové výpečky s červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pekáč s upečeným mäsom odokryjeme, teplotu zvýšime na 200 °C a pečieme dozlatista asi 30 minút. Každých 10 minút premiešame.

    Bravčové výpečky s červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dávame pozor, aby sa mäso nevysušilo. Tento pokrm je samozrejme možné robiť aj v pomalom hrnci a potom dať zapiecť do rúry.

    Bravčové výpečky s červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame s kapustou a knedľou....

    Bravčové výpečky s červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...alebo len tak s chlebom...

    Bravčové výpečky s červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

kvakac
To hádam ani nie je pravda, si bosorák a čí čo? Ako vieš, že som kúpil bôčik a krkovičku pred hodinou? Idem pozrieť na zajtra, čo z toho ukuchtím a tu ho máš. Recept ako na zavolanie. Je to paráda a rozhodnuté, už nemusím ďalej hľadať. Takéto aj mi ľúbime. Dobrota to veliká.
afataga
Zabudla som pochvalit.
Minule som ti dala foto k treske, urobila som to ako salat, neviem, ci si videl.
2x kimlo a haji
sracz
... nádherná práca Kimlo kamarát! Nielen v chuti, jednoduchej technológii a vo vysoko gramotnom podaní, ale aj v nápaditosti a v okamžitej reakcii mňa a mne podobných, ez rozdielu pohlavia, veku a náboženského vyznania, kopírovať Ťa a zároveň si pochutnať, ako ja Ty. Ďakujem a želám krásne, pohodové a ničím, ani nikým, nerušené dni!
kimlo
@kvakac (14.4.2020 12:28)
No kamarát, dúfam že už máš mäso nakrájané... neobanuješ, je to pochúťka ako za tepla tak aj za studena..
kimlo
@afataga (14.4.2020 16:12)
Neviem či mi chodia upozornenia, ak áno tak na starú mailovú adresu na post.sk, ktorú som už zrušil, ale som rád že si sa inšpirovala...
kimlo
@sracz (15.4.2020 03:14)
Ďakujem Feri, budem rád ak vyskúšaš aj tam za veľkou mlákou...
kvakac
@kimlo (15.4.2020 07:10)

Veru už sa to pečie. A pretože som mal toho moc, tak som dal polovicu piecť na jedenie a druhu do pomalého hrnca do pohárov, až by zavreli obchody. Jeden nikdy nevie a istota je guľomet. Čo je doma to sa počíta.
2x kimlo a haji
bembo
V KK je už uložený,komentovať ani nebudem,ale už sa teším až budem tento recept realizovať.Píšeš,že dá sa aj v pomalom hrnci,tak to skúsim najprv v PH,a potom zapečiem v rúre,a ako vždy,okomentujem ako sa mi podaril.
bembo
@kvakac (15.4.2020 08:56)

Môžeš trochu priblížiť čo sa týka ,že dáš do pohárov,rád by som tiež vyskúšal aj túto variantu,nech by som mal "pohotovostný balíček".Sme len dvaja na to množstvo.Čerstvé by sme si dali hneď,a to ostatné do pohárov,na neskôr.Ďakujem.
jankov
Kimlo, Kimlo, recept sa mi páči, veľmi vďačné, sýte a nenáročné jedlo, ktoré sme si veľmi často robievali na kamarátovej chate, samo, že bez kapusty a knedle, len tak s chlebíkom, uhorkou či čalamádou...
...len si zabudol na veľmi podstatnú vec, na pusúvač jedla cez črevá do žalúdka, na pivko či dve či tri...:-)...a pravidelne býval "boj" konzumentov o vyčistenie pekáča chlebom...veď načo s babrať s jeho úmývaním, keď máme chlebové "špongie"...:-)))
sovka62
No parádne si navaril, až sa sliny zbiehajú. My sme mali minulý týždeň. Do kapusty som pridala aj ríbezľový džem, získa výbornú sladkokyslú chuť. Ak chceš, skús.
kimlo
@kvakac (15.4.2020 10:20)
Som rád že si vyskúšal, neboj sa to je chlapské jedlo, žlčník s tým počíta... ;-)
2x kvakac a haji
kimlo
@jankov (15.4.2020 14:49)
Jasne že pivko bolo, bez toho to ani nejde :-) ... a najlepšie je k tomuto tmavé... a to vytieranie plechu som si nechal pre seba... :-)
kvakac
@bembo (15.4.2020 14:26)

Kilo bôčiku, kilo pliecka, pol kila surovej slaniny. Slaninu som krájal asi 1cm kocky ostatne 3 cm. Dal som to do hrnca a na to nasypal sušenú cibuľu 30 g a sušený cesnak 30 g a 40 g soli dobré premiešal a podlial 100 ml vody a nechal v pomalom hrnci na LOW sedem hodín. Potom som to naložil do čistých suchých pohárov. Po naložení som vrch pohára ešte utrel do sucha a zavrel suché čisté viečko. Nechal vychladnúť. Potom buď jeme s pohára vychladnuté, alebo pred použitím dáme ešte pripiecť do rúry. Eto vsio. Ešte foto ochladené viečka pekne sadli a ja to mám niekedy aj mesiac. Čerstvú cibuľu a cesnak som nedával, lebo zvyknú kvasiť, preto sušené.


lubo54
Kimlo, vidim pri svojom komente len "bez komentu" chybaju tam tri palce. Takze slovne... super prezentacia
1x kimlo
bravcovinka
Bravčové milujem aj s kapustou, raz dávno som si však takéto podobné výpečky objednal v Zohore a doniesla mi ich taká zachmúrená čašníčka, veľmi mi nechutili - asi na ne pôsobila zlou energiou. Musím spraviť doma.
2x kimlo a haji
bembo
Včera som sa k týmto výpečkom dostal.Jedny som urobil v pekáči s kapustou a knedľou.No súčasne som si urobil ďalšie do pohárikov ako mi poradil @Kvakac.Dnes som sa nevedel dočkať aké budú tie z pohárika,tak som ráno otvoril jeden.Dal som si na chlebík s uhorkou.A na záver,boli vynikajúce jedni aj druhé.


bembo
@kvakac (15.4.2020 21:41)

Včera som ich urobil,len som nikde nezohnal sušenú cibuľu,tak som na masti vypražil čerstvú,a tú som dal medzi ostatné do PH.vyšlo mi 9 pohárikov od paštík.Ráno som hneď jeden otvoril,dal na chlebík,a k tomu pikantnú uhorku z vlastnej výroby.fotku som dal do komentárov @kimlovi.e šte fotka pohárikov ak som ich naplnil.som rád,že som vyskúšal aj tvoju variantu,boli veľmi chutné


2x kvakac a haji
kvakac
@bembo (12.5.2020 14:53)

Som rád že aj tebe to chutí. Možno v blízkej dobe to pridám, ako recept. Aj hovädzia nožína je takto urobená súper. To si mi pripomenul príhodu pred týždňom. Švagor bol u mňa ako sme sedeli na dvore sa opýtal, že nemáš to mäso v pohári? Áno je v komore choď si zobrať. Išiel a nič sa nevracal späť. Tak sme išli pozrieť, kde je. On tam sedel na stoličke v komore a jedol mäso lyžicou a otvoril si k tomu čalamádu a zapíjal repákom, aby mu ťažko nebolo. Ja som sa skoro popučil od smiechu. Hneď som na sestru vidíš ako to dopadne, keď mu nedáš najesť ty ho týraš. To je tak, keď vlastná žena presviedča muža jedáka, že mu nechutí.
kimlo
@bembo (12.5.2020 14:40)
Krásna pochúťka, hneď by som si dal. Ale odporúčam čo najskôr zjesť lebo ta cibuľa je tam zradná, môže skvasit...
2x kvakac a haji
haji
@kvakac Dočetla jsem se v některé z chytrých statí, že aj rasca v pohári s masem može vo flaši zkvasit. Vyber si. Sušená cibula a cesnak jsou bezpečnější, o tom žádná!
1x kvakac
kvakac
@haji (13.5.2020 10:34)

Nenapísal to ujo Google? Ja dávam rascu a ešte sa mi to nestalo. No ja ju dávam hneď na začiatku. Tak ja neviem Karle.
1x haji
haji
@kvakac (13.5.2020 10:44)
Jediná jistota je včas produkt spotřebovat. To vím jistě, Karle!!
P.S. Jsem šla na jistotu, zavařila jsem jen syrové masové kostky, jemně osolené, s trochou převařené vody. Zavařila 2x. I po víc než dvou letech mamince vydržely. Ale mně to moc nechutnalo. Na chlebík jen tak, takové masko není to pravé ořechové. Dáli pánbůh, příště na to půjdu jinak. Mezitím tady nachytám inspiraci, mezi chlapama, ju?!
1x kvakac
bembo
@kvakac (12.5.2020 19:37)

Ďakujem za radu.Objednám si ju aj ja.Táto várka dlho nevydrží,lebo dal som z nej aj synovi,tak dúfam,že cibuľa v nej nevykysne.Nabudúce už budem robiť so sušenou cibuľou.Sušený cesnak mám,tne som videl aj v Kauflande.
bembo
@kimlo (12.5.2020 18:27)

Táto várka dlho nevydrží,lebo dal som z nej aj synovi.Dúfam,že ju zjeme skôr akoby mala cibuľa v nej skysnúť.Kvakac mi dal stránku kde si sušenú cibuľu objednám.
1x kimlo
zolik
@kimlo
Ďakujem za výborný recept. Výpečky som podliala bielym vínom a do kapusty som pridala ríbezľový džem podľa @sovka62.
Maj sa pekne


smejkad
Kúpila som pomalý hrniec, toto je prvé jedlo z neho. Skvelé,ďakujeme.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia