Bravčové stehno
Bravčové stehno

Bravčové stehno s hubami a so špaldovými krúpami

Jaroslav Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 19. januára 2021
Bravčové stehno s hubami a so špaldovými krúpami
Foto: Nebíčko v papuľke
4
porcie
80 minút
príprava

Suroviny

Krúpy:
2 hrnčeky
1 ks
1 PL
3 ks
Mäso:
1 PL
600 g
2 ks
6 strúčikov
1 PL
300 g čerstvé (alebo za hrsť sušených)
 čerstvé (tymian, majorán, oregano)
Na podávanie:
 (alebo pecorino)




Postup

  1. 1

    Krúpy: Krúpy najskôr prepláchneme, necháme asi 10 minút namočené. Medzitým nakrájame cibuľu a roztopíme masť v hrnci. Do rozpálenej masti pridáme cibuľu, klinčeky a restujeme. Vodu z krúp zlejeme a krúpy pridáme k cibuli. Osolíme, okoreníme a zalejeme teplou vodou v pomere 2:1 (voda : krúpy). Ďalej varíme ako ryžu, privedieme k varu, zakryjeme pokrievkou a na veľmi miernom ohni varíme asi 20 až 25 minút. Pokiaľ chceme mäkšie krúpy, varíme 30 až 50 minút. Keď sa voda z krúpov vyvarí, necháme pod pokrievkou ešte dôjsť.

  2. 2

    Mäso: V hrnci rozpálime masť, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, necháme ju speniť. Potom pridáme na plátky nakrájaný cesnak. Mäso nakrájame na pásiky, pridáme k orestovanej cibuli a opečieme zo všetkých strán. Okoreníme rascou, čiernym korením a osolíme. Pridáme nakrájané huby (dubáky, kuriatka, hliva) a dusíme s mäsom zhruba 20 minút.

  3. 3

    K mäsu potom pridáme uvarené špaldové krúpy, čerstvé bylinky, vypneme oheň, premiešame. K hotovému jedlu nastrúhame ešte syr parmezán alebo pecorino.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia