Bravčové so zeleninou a zemiakové rösti fotorecept

evusik - fotkaevusik, 12. mája 2014
Bravčové so zeleninou a zemiakové rösti (fotorecept)
Foto: evusik

Počas tejto upršanej nedele som mala v pláne rýchly obed a potom zaliezť pod deku a konečne dočítať rozčítanú knižku... manžel si ale rozkázal Zobraziť celý popisPočas tejto upršanej nedele som mala v pláne rýchly obed a potom zaliezť pod deku a konečne dočítať rozčítanú knižku... manžel si ale rozkázal zemiakové placky a mäsové soté... predstava, že budem hodinu stáť pri šporáku a smažiť placky ma nelákala ani trochu tak vznikol tento kompromis... ani soté, ani placky, ale pochutili sme si obaja...

2
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
Marináda:
3 PL
1 ČL
100 ml
Zemiakové rösti:




Postup

  1. 1

    mäso nakrájame na tenké rezance a pridáme olej, sójovú omáčku, feferónku, za malú lyžičku nastrúhaného zázvoru a cesnak nakrájaný na drobno, dobre zamiešame, dáme do uzatvárateľnej nádoby a šupneme do chladničky

    Bravčové so zeleninou a zemiakové rösti (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mrkvu, pór a zázvor nakrájame na tenučké pásiky, šampiňóny na plátky.

    Bravčové so zeleninou a zemiakové rösti (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Panvicu alebo wok necháme prudko rozpáliť, pridáme mäso a dobre ho poopekáme zo všetkých strán, ale iba krátko, tak päť minút až zbelie, pridáme sezamové semienka, opečieme a mäso odložíme bokom.

    Bravčové so zeleninou a zemiakové rösti (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na rozpálenej panvici opražíme zeleninu pekne do chrumkava, zase len nejakých päť minút, vrátime naspäť mäso, dobre premiešame, ochutnáme a ak treba dochutíme korením a máme hotovo.

    Bravčové so zeleninou a zemiakové rösti (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zemiakové rösti - je to taká jednoduchšia verzia našich zemiakových placiek, pre mňa ale oveľa ľahšie stráviteľnejšia. Očistené zemiaky nastrúhame na najväčšom strúhadle, alebo julien... osolíme, okoreníme rascou, drvenou alebo celou ako kto má rád a môžeme vysmážať...

    Bravčové so zeleninou a zemiakové rösti (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na rozpálenú panvicu s trochou oleja kladieme kôpky, lyžicou ich roztlačíme a opražíme z oboch strán... kto chce môže pridať do zemiakov aj pretlačený cesnak, ja som teraz nedávala, pretože mäso bolo celkom dosť ostré...

    Bravčové so zeleninou a zemiakové rösti (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    vypražené rosty kladieme na papierové obrúsky aby sme odsali prebytočný tuk

    Bravčové so zeleninou a zemiakové rösti (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    mäso môžeme podávať aj s ryžou, varenými alebo pečenými zemiakmi, ako má kto rád... ja napríklad mám rada toto jedlo len tak samotné, bez prílohy... stačí mi mäso a zelenina

    Bravčové so zeleninou a zemiakové rösti (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    na rösti existuje veľké množstvo receptov, robia sa zo surových ale aj uvarených zemiakov, alebo zo zemiakov ktoré vám zostali od včera... s vajíčkom, bez vajíčka, s cesnakom, bez cesnaku... pečú sa malé a tenké placky, alebo veľké, na celú panvicu a aj patrične hrubé až niekoľko centimetrov, tie sa potom krájajú na trojuholníčky, do týchto veľkých sa pridáva aj klobása na drobno pokrájaná a je to skôr taký koláč... podávajú sa ako príloha k mäsu, ale aj na raňajky s volským okom... mne ale najviac chutia takéto celkom jednoduché rösti len so soľou a kmínom...

    Bravčové so zeleninou a zemiakové rösti (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

alex37
@evusik , zázvor, feferónka, zelenina dobre si to skombinovala s mäskom. Príloha je tiež fajnovučká. Ukladám :-)
katka78
Aj ja som robila rosti pred pár dňami, z uvarených. Teraz keď vidím tieto, zase by som si dala :-)
pusta
@evusik , jednoduché, vynikajúce, perfekzne na "juliennne" pokrájaná zelena, krásne naservírované a nádherné foto.
len oprav "rösty " na "rösti", chybička sa vlúdila iste nedopatrním.
baobab
pusta, 1. novembra 2013 o 09:05
@evusik , veru, veľkú pravdu máš :D
inak nie je mi známe, že by som tebe čokoľvek pod tvojimi receptami komentovala, ja ich neotváram, komentáre k nim nečítam :-)
paploska
naozaj chutné evusik, len toho času si pri to asi strávila aj tak dosť :-) (teda už čítam, že 50 min. :-) )
pusta
@baobab , ty svoju hlúpsť nezaprieš, keby si si radšej všimol pri svojej dôslednosti chybičku v názve a taktne na to upozornil. :-)
pusta
a nemusím si od teba pýtať dovolenie, či?
evusik
tak som si sadla konečne dnes k PC a tu ho máš - hádka !!! a to som sem tento recept pridala len ako inšpiráciu...
@pusta fakt sa čudujem, že sa montuješ, veď čítať moje recepty je pod tvoju úroveň ako si sama už mnohokrát povedala, ale nech, ďakujem za pravopisnú vsuvku a tým končím a k tomuto sa už vyjadrovať nebudem.
evusik
ďakujem všetkým za priazeň a za nahliadnutie... toto nie je ničím vynímočný recept, len taká inšpirácia, ale ak nepoznáte rosty-rosti vyskúšajte je to fakt dobrota...
@paploska čo sa týka doby varenia dala som 30 minút... občas fakt neviem čo tam mám napísať pretože mala som dilemu napísať len čas prípravy mäsa alebo aj prílohy? tak som to dala všetko aj keď mäso sa robilo 10 minút a placky som vyprážala asi 20 minút, ale robila som to samozrejme naraz takže čistý čas 20 minút... niekedy mám s odhadom času problém, lebo aj keď popri varení fotím tak mi to trvá dlhšie, určite sa to dá stihnúť aj rýchlejšie, ale každý sa v kuchyni ináč zvŕta :)
eviana
@evusik , fajné rösty - presne také ako majú byť a aké ich milujem... chrumkavé len zemiakové, žiadna múka. Mäsko so zeleninou vyzerá tiež prudko jedlo a spolu to muselo fajne ladiť, mne by teda chutilo u Teba veľmi... chválim jedlo i krásne fotky :)
julica
Mnam. Aj ja by som rosty napisala uz s ypsilonom, uz je to celkom udomacnene, preto sa javi do vzoru dub. Pusta by sa mala radsej zamerat na kontrolu pridavnych mien odvodenych od mien alebo miest - pisu sa s malym. Som rada, evusik, ze si po case volaco pridala, asi ta zamestnava zahrada. Akurat dnes som zbierala spenat, normalne som si tam na teba spomenula :)
1x martau
pusta
@julica , no nevrav :-) odkedy si nedôsledná? máš pocit, že som nesprávne podotkla a netaktne ako má byť rosti? ty tká úžasný jazykovedec...:-))), ked hľadáš chyby len u mňa-
@evusik , nepáči sa, že oceňujem dobré? ok.
pusta
*..ty taký úžasný jauykovedec....
julica
Ked uz, tak jazykovedkyna. Nuz, veru nespravne, kedy maju slovenske podstatne mena v plurale koncovku i? To s tou tvojou typickou chybou som si chvilu predtym vsimla pri tvojej pecienke, nevytahovala by som to (nezvyknem to robievat), keby som nenasla tvoju vycitku k peknemu receptu od mojej oblubenej varechacky. Nuz takto.
pusta
@julica , zabudla som "ň", prepáč.
nemám tu žiaden recept na pečienku a ked už, tak "pečeň, nie?zase slovíškárenie? ako chceš v názve receptu mám malé "b" a v ingredienciách je názov slaniny s veľkým "B"
pusta
@julica , zabudla som "ň", prepáč. teda správne: jazykovedkyňa, že?
nemám tu žiaden recept na pečienku a ked už, tak "pečeň, nie?zase slovííčkárenie? ako chceš v názve receptu mám malé "b" a v ingredienciách je názov slaniny s veľkým "B"
julica
Ja som si to vsimla v texte receptu, mas to tam stale, to je jedno, rob si, ako chces. K pecienke len tolko:  slovniky.juls.savba.sk/?w=pe...
čienka&s=exact&c=cfcc&d=kssj4&d=psp&d=scs&d=sss&d=peciar&d=hssjV&d=bernolak&d=obce&d=priezviska&d=un&ie=utf-8&oe=utf-8 . nemienim zneuzivat svoje znalosti ako zbran, pochybila som uz pri tejto obhajobe evusik, nemala som. Ale mozno ta moja zmienka na cas zamestna, mas to vsade.
julica
Link je na hesla z KSSJ a PSP. pečeň -e, hovor. pečienka2 -y -nok ž. veľká žľaza uložená v tele živočíchov a človeka blízo bránice: teľacia, hovädzia, tresčia p.;
p. na slaninke;
pečeňový, pečienkový príd.: p-ňová paštéta;
pečienočka2 -y -čiek ž. zdrob.
pusta
@julica , "rosti" nie je slovenské podstatné meno a ty to veľmi dobre vieš.
pusta
@julica , ty sa so mnou nebavíš o hovorovej reči, ale o spisovnej @julica
okrem toho u mňa si všimneš vždy, u iných blahosklonne prehliadaš, je tak?
evusik
@julica no musím sa priznať, že záhrada je momentálne v úzadí aj keď samozrejme posadené a porobené je :-) teraz som skôr pracovne vyťažená a na nejaké vymýšľanie v kuchyni nie je moc času aj keď mi to celkom chýba... a ináč potešilo ma, že si si na mňa zmyslela :-)
julica
Ja o chybach ani tebe nehovorim, pokial nezacnes rypat ako tu. Rosty nie je kodifikovane, ale sprava sa ako PM muzskeho rodu, nie zenskeho (kosť), postupne sa adaptuje do nasej slovnej zasoby, hoci je cudzieho povodu ako mnoho inych. Ani teba som neupozornila na podobu rosti, lebo aj tu by som vedela chapat. stacilo
pusta
@julica , ja som nerýpala, slušne som upozornila. nemám dôvod rýpať.
vôbec mi nešlo o tvoju obľúbenú varecháčku, nič zlé som nepovedala, to hádam uznáš. no, ale pokiaľ ešte nie je kodifikované, zatiaľ to nové ešte neplatí, neboj viem aj ja, že vzor dub je jeden zo vzorov pre mužský rod a kosť zase pre ženský rod. nemaj ma za hlúpu.
tiež si myslm, že stačilo. nič v zlom.
safran
mne pomenovanie rösty tiež klalo oči, ale keď som sa pozrela, v koľkých českých aj slovenských receptoch použité, mávla som rukou - napriek tomu sa mi páči, že bolo opravené: pripravené ako má byť, takže mu aj pasuje originálny a správny tvar slova :-) podľa mňa nesklonné, ale už som dávno zo školy...
pusta
veľmi oceňujem nielen celý recept, ale najmä precízne ručné krájanie zeleniny na "Julienne", čo vôbec nie je ľahké :-)
brambora
krasne... ked budem mat cas a nervy tak jednotne nakrajat zeleninku, tak tento receptik pripravim. vyzera fantasticky.
salinka
Perfektne vymyslené, pripravené, aj naaranžované:-)
evusik
chybu som opravila, tak dúfam, že sa už nebudete hádať :-)
... a až taká dobrá zase nie som :-) zeleninu na julienne som krájala na stroji je odfotený na obr.č.5 tiež som s ním strúhala zemiaky... je to výborná pomôcka s rôznymi nádstavcami... ináč je zaujímavé, že keď nakrájate zeleninu na tenučké pásiky a druhý krát nakrájate trebárs na kolieska, získate dve rozdielne jedlá, dokonca aj chuťovo... možno je to tým, že čím na tenšie je zelenina nakrájaná tým kratšie sa pripravuje a zvýrazní sa tak jej prirodzená chuť...
ďakujem všetkým za nakuknutie :-)
majkahra
Veľmi sa mi páči tvoj recept, škoda že upršaná nedeľa neprišla skôr. Syn ma bombardoval s prípravou rosti a nevedela som ako nato tak som tiež pátrala po internete. Tvoj recept je skvelá inšpiracia. Ďakujem
zitar
parádny obedík, páči sa mi veľmi
julica
Ja ta nemam za hlupu, kazdy mame svoje profesionalne sfery… Inac kodifikacia nic nezoficialnuje, jazyk nie je pravo. Kodifikacia sa dokonca nekryje ani so spisovnostou… "Chyba" evusik nebola chybou, len prejavom jazykoveho citu.
pusta
@julica , v pohode. ja som už pekne dlho von zo školy, ale dám si povedať. odvtedy sa toho veľa zmenilo, samozrejme ako živý jazyk sa to stále mení a vyvíja,:-)
som rada, že si mi to vysvetlila.
dakujem.-
safran
@evusik , keď bol v BA na prednáške a následnej prezentácii makrobiotický guru Roy Littlesun, okrem veľkej pozornosti, ktorú venoval podložke na krájanie a svojmu japonskému nožu (čo si prirodzene nosí so sebou) upozornil a predviedol aké spôsoby krájania ako ovplyvňujú energiu výsledného jedla :-) stačila mu na to mrkva ;-) julienne "na zápalky", kolieska, klátiky, elipsy, štvrťky hranolov, hranolky, skosené kužele... ani si všetky nespomeniem :-))) máš veľkú pravdu! a jemné vnímanie...
evusik
@safran úplne súhlasím... a tiež s tým, že treba mať v kuchyni kvalitný veľký nôž... je to jedna z vecí na ktorej netreba šetriť :-)
frezia68
Ale aké chutné jedlo :-) a rýchle...aj úprava krásna,ako vždy :-)))
sandraviglasova
@evus :-) dnes sme tvoj recept vyskúšali :-) síce bez röstov, ale stačilo nám :-) je to výborné jedlo a určite sa k nemu neraz vrátim :-) díky :-)
brambora
Evi, vyuzila som konecne "zazracny stroj". sice to bolo mierne pracne, ale bolo to chutne. spravila som rosti a aj zemiakove pyre, aby sa to synovi lepsie smykalo dolu krkom. dakujem vam za recept. ;)






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia