Bravčové so zeleninou a zemiakové rösti (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Počas tejto upršanej nedele som mala v pláne rýchly obed a potom zaliezť pod deku a konečne dočítať rozčítanú knižku... manžel si ale rozkázal zemiakové placky a mäsové soté... predstava, že budem hodinu stáť pri šporáku a smažiť placky ma nelákala ani trochu tak vznikol tento kompromis... ani soté, ani placky, ale pochutili sme si obaja...

2
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. mäso nakrájame na tenké rezance a pridáme olej, sójovú omáčku, feferónku, za malú lyžičku nastrúhaného zázvoru a cesnak nakrájaný na drobno, dobre zamiešame, dáme do uzatvárateľnej nádoby a šupneme do chladničky
  2. Mrkvu, pór a zázvor nakrájame na tenučké pásiky, šampiňóny na plátky.
  3. Panvicu alebo wok necháme prudko rozpáliť, pridáme mäso a dobre ho poopekáme zo všetkých strán, ale iba krátko, tak päť minút až zbelie, pridáme sezamové semienka, opečieme a mäso odložíme bokom.
  4. Na rozpálenej panvici opražíme zeleninu pekne do chrumkava, zase len nejakých päť minút, vrátime naspäť mäso, dobre premiešame, ochutnáme a ak treba dochutíme korením a máme hotovo.
  5. Zemiakové rösti - je to taká jednoduchšia verzia našich zemiakových placiek, pre mňa ale oveľa ľahšie stráviteľnejšia. Očistené zemiaky nastrúhame na najväčšom strúhadle, alebo julien... osolíme, okoreníme rascou, drvenou alebo celou ako kto má rád a môžeme vysmážať...
  6. na rozpálenú panvicu s trochou oleja kladieme kôpky, lyžicou ich roztlačíme a opražíme z oboch strán... kto chce môže pridať do zemiakov aj pretlačený cesnak, ja som teraz nedávala, pretože mäso bolo celkom dosť ostré...
  7. vypražené rosty kladieme na papierové obrúsky aby sme odsali prebytočný tuk
  8. mäso môžeme podávať aj s ryžou, varenými alebo pečenými zemiakmi, ako má kto rád... ja napríklad mám rada toto jedlo len tak samotné, bez prílohy... stačí mi mäso a zelenina
  9. na rösti existuje veľké množstvo receptov, robia sa zo surových ale aj uvarených zemiakov, alebo zo zemiakov ktoré vám zostali od včera... s vajíčkom, bez vajíčka, s cesnakom, bez cesnaku... pečú sa malé a tenké placky, alebo veľké, na celú panvicu a aj patrične hrubé až niekoľko centimetrov, tie sa potom krájajú na trojuholníčky, do týchto veľkých sa pridáva aj klobása na drobno pokrájaná a je to skôr taký koláč... podávajú sa ako príloha k mäsu, ale aj na raňajky s volským okom... mne ale najviac chutia takéto celkom jednoduché rösti len so soľou a kmínom...