Bravčové so zeleninou a zemiakové rösti (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Počas tejto upršanej nedele som mala v pláne rýchly obed a potom zaliezť pod deku a konečne dočítať rozčítanú knižku... manžel si ale rozkázal zemiakové placky a mäsové soté... predstava, že budem hodinu stáť pri šporáku a smažiť placky ma nelákala ani trochu tak vznikol tento kompromis... ani soté, ani placky, ale pochutili sme si obaja...
2 porcie |
30 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup- mäso nakrájame na tenké rezance a pridáme olej, sójovú omáčku, feferónku, za malú lyžičku nastrúhaného zázvoru a cesnak nakrájaný na drobno, dobre zamiešame, dáme do uzatvárateľnej nádoby a šupneme do chladničky
- Mrkvu, pór a zázvor nakrájame na tenučké pásiky, šampiňóny na plátky.
- Panvicu alebo wok necháme prudko rozpáliť, pridáme mäso a dobre ho poopekáme zo všetkých strán, ale iba krátko, tak päť minút až zbelie, pridáme sezamové semienka, opečieme a mäso odložíme bokom.
- Na rozpálenej panvici opražíme zeleninu pekne do chrumkava, zase len nejakých päť minút, vrátime naspäť mäso, dobre premiešame, ochutnáme a ak treba dochutíme korením a máme hotovo.
- Zemiakové rösti - je to taká jednoduchšia verzia našich zemiakových placiek, pre mňa ale oveľa ľahšie stráviteľnejšia. Očistené zemiaky nastrúhame na najväčšom strúhadle, alebo julien... osolíme, okoreníme rascou, drvenou alebo celou ako kto má rád a môžeme vysmážať...
- na rozpálenú panvicu s trochou oleja kladieme kôpky, lyžicou ich roztlačíme a opražíme z oboch strán... kto chce môže pridať do zemiakov aj pretlačený cesnak, ja som teraz nedávala, pretože mäso bolo celkom dosť ostré...
- vypražené rosty kladieme na papierové obrúsky aby sme odsali prebytočný tuk
- mäso môžeme podávať aj s ryžou, varenými alebo pečenými zemiakmi, ako má kto rád...
ja napríklad mám rada toto jedlo len tak samotné, bez prílohy... stačí mi mäso a zelenina
- na rösti existuje veľké množstvo receptov, robia sa zo surových ale aj uvarených zemiakov, alebo zo zemiakov ktoré vám zostali od včera... s vajíčkom, bez vajíčka, s cesnakom, bez cesnaku... pečú sa malé a tenké placky, alebo veľké, na celú panvicu a aj patrične hrubé až niekoľko centimetrov, tie sa potom krájajú na trojuholníčky, do týchto veľkých sa pridáva aj klobása na drobno pokrájaná a je to skôr taký koláč... podávajú sa ako príloha k mäsu, ale aj na raňajky s volským okom... mne ale najviac chutia takéto celkom jednoduché rösti len so soľou a kmínom...
|