Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom fotorecept

sraczSracz, 70 ročný muž, Peoria, Arizona, USA, 14. júla 2017 22:26
Ďalšie jeho recepty »

Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom (fotorecept)Foto: sracz

Variant so slovenskou ryžou, ale aj so zemiakovou kašou „šmakuje“ úžasne! Nedávno som túto technológiu použil na prípravu plátkov hovädziny a keďže chutili všetkým, skúsil som aj s bravčovinou. Určite neľutujeme! Pomalým dusením a postupným podlievaním dosiahneme nielen jemné mäso, ale aj úžasnú omáčku s „lepkavou” konzistenciou. Postup sa dá použiť pre každý druh mäsa. Technológia je o niečo náročnejšia na čas, ale výsledný chuťový efekt a hlavne zaslúžený obdiv Vašich stravníkov je toho hoden!

2-4
porcie
12-15 min
príprava
60-70 min
tepelná úprava

Suroviny

600-800 g
podľa chuti
podľa chuti
3-4 PL
2 ks väčšia
6-8 strúčikov
2 KL
2 KL
3-4 PL
podľa potreby (alebo horúca voda)

Postup prípravy

  1. 1

    Kus bravčového som pokrájal na šesť 12-15 mm plátkov a na alobalovej podložke som ho prstami z vysoka obojstranne osolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením.

    Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po 2-3´ „odpočinku” som ich vzápätí, opäť obojstranne, opiekol na pár PL slnečnicového oleja do peknej červenohnedej farby (tak 3-4´ po obidvoch stranách).

    Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Oddychový čas № 2, strávili na pomocnom tanieri,

    Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    než som na výpeku orestoval cibuľu pokrájanú na „mesiačiky” a strúčiky cesnaku na plátky.

    Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keďže kúsky mäsa už boli „oeMČeK_ované” a posolené, ich výslednú lahôdkovú chuť som doladil pečenou a údenou paprikou a kapiovým krémom.

    Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tak to vyzeralo po opaprikovaní a premiešaní

    Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a po vložení plátkov mäsa po pridaní kapiového krému; po jemnom premiešaní som nechal zo 7´ naladiť sprievodný „akord”, potom som zostavu podlial „deckom” mäsového vývaru (ale pokojne môžete použiť aj horúcu vodu) a

    Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    prikryté nechal dusiť na miernom ohreve asi 69´; plátky som po občasnom premiešaní a podliatí malým množstvom vývaru vždy obrátil a pokračoval v ich dusení; celkovo som použil asi 750 ml vývaru.

    Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Záverečných asi 10´ mäso dokončievalo už bez pokrievky, kedy sa šťava zredukovala na ½ a nadobudla sladkú lepkavú konzistenciu so skaramelizovanou cibuľou a cesnakom.

    Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pripraviť prílohu, slovenskú ryžu s lístočkami koriandra (cilantro), bola už hračka a dokončená bola zároveň s plátkami mäsa.

    Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Takže „kopšok” slovenskej ryže uložiť na naberačku omáčky, ozdobiť „korunkou” z listu romain šalátu, priložiť plátky mäsa, koliesko žltej paradajky s petržlenovou vňaťou, uložiť na stôl, pozvať k obedu a dobrú chuť!

    Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom (fotorecept) - obrázok 11
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist