Bravčové mäso
Bravčové mäso

Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom fotorecept

sracz - fotkasracz, 14. júla 2017
Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom (fotorecept)
Foto: sracz

Variant so slovenskou ryžou, ale aj so zemiakovou kašou „šmakuje“ úžasne! Nedávno som túto technológiu použil na prípravu plátkov hovädziny a keďže chutili všetkým, skúsil som aj s bravčovinou. Určite neľutujeme! Pomalým dusením a postupným podlievaním dosiahneme nielen jemné mäso, ale aj úžasnú omáčku s „lepkavou” konzistenciou. Postup sa dá použiť pre každý druh mäsa. Technológia je o niečo náročnejšia na čas, ale výsledný chuťový efekt a hlavne zaslúžený obdiv Vašich stravníkov je toho hoden!

2-4
porcie
12-15 minút
príprava
60-70 minút
tepelná úprava

Suroviny

600-800 g
podľa chuti
podľa chuti
3-4 PL
2 ks väčšia
6-8 strúčikov
2 KL
2 KL
3-4 PL
podľa potreby (alebo horúca voda)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kus bravčového som pokrájal na šesť 12-15 mm plátkov a na alobalovej podložke som ho prstami z vysoka obojstranne osolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením.

    Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po 2-3´ „odpočinku” som ich vzápätí, opäť obojstranne, opiekol na pár PL slnečnicového oleja do peknej červenohnedej farby (tak 3-4´ po obidvoch stranách).

    Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Oddychový čas № 2, strávili na pomocnom tanieri,

    Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    než som na výpeku orestoval cibuľu pokrájanú na „mesiačiky” a strúčiky cesnaku na plátky.

    Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keďže kúsky mäsa už boli „oeMČeK_ované” a posolené, ich výslednú lahôdkovú chuť som doladil pečenou a údenou paprikou a kapiovým krémom.

    Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tak to vyzeralo po opaprikovaní a premiešaní

    Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a po vložení plátkov mäsa po pridaní kapiového krému; po jemnom premiešaní som nechal zo 7´ naladiť sprievodný „akord”, potom som zostavu podlial „deckom” mäsového vývaru (ale pokojne môžete použiť aj horúcu vodu) a

    Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    prikryté nechal dusiť na miernom ohreve asi 69´; plátky som po občasnom premiešaní a podliatí malým množstvom vývaru vždy obrátil a pokračoval v ich dusení; celkovo som použil asi 750 ml vývaru.

    Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Záverečných asi 10´ mäso dokončievalo už bez pokrievky, kedy sa šťava zredukovala na ½ a nadobudla sladkú lepkavú konzistenciu so skaramelizovanou cibuľou a cesnakom.

    Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pripraviť prílohu, slovenskú ryžu s lístočkami koriandra (cilantro), bola už hračka a dokončená bola zároveň s plátkami mäsa.

    Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Takže „kopšok” slovenskej ryže uložiť na naberačku omáčky, ozdobiť „korunkou” z listu romain šalátu, priložiť plátky mäsa, koliesko žltej paradajky s petržlenovou vňaťou, uložiť na stôl, pozvať k obedu a dobrú chuť!

    Bravčové so skaramelizovanou cibuľou a s cesnakom (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

22 komentárov k receptu
@Buba29 , skaramelizovanie neznamená len vtedy, ak sa použije cukor, sú potraviny, ktoré ho obsahujú, v tomto prípade je to cibuľa, ona dlhším smažením dohneda sama skaramelizuje, ale ak by si chcela výraznejšie, môžeš posypať cibuľku mierne cukrom, ale pri tejto to asi nebolo treba. Treba len vyskúšať a presvedčiť sa ( ak by si cibuľu po takom osmažení ochutnala, je sladká aj bez pridania cukru).
@Evanaaa (17.7.2017 20:53)

Ak mozem poprosit,pridaj nejaky link na taky recept,rad sa niecomu priucim.rovno sa priznam,ze nemam skusenosti so skaramelizovanou cibulou bez cukru.vazne,nerobim si srandu a ani nerypem:-)
@Evanaaa (17.7.2017 20:53)

Cez gugel som pozrel viac receptov na karamelizovanu cibulu,vsetky obsahuju cukor....napr.Z.Polhreich dal na nejake cz stranky recepty na takuto cibulu,ale kazdy obsahuje cukor v roznej forme...s tebou sa urcite hadat nebudem,uz len z ucty k starsim budem slusny a pockam na tvoj navod resp.recept.
Cibule sama o sobě obsahuje cukr. Ve 100 g cibule je 9,6 g cukru:  varecha.pravda.sk/suroviny/cibula/...
Tento cukr při patřičné tepelné úpravě karamelizuje :  www.poho.cz/francouzska-cibulacka/...
Je hodně receptů, kde se k cibuli doplňuje další cukr, med pro intenzivnější proces i chuť. Cibuli miluji a stále se o ní dozvídám něco nového. Jak už psal kdysi @Klukodvody , jsem Moravačka jako poleno. Recept je fajn.
Pomalu vařená, karamelizovaná cibule, recept pro majitele pomaleho hrnce :
 www.thekitchn.com/how-to-caramelize-onions-in-the-slow-co...
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> www.thekitchn.com/how-to-caramelize-onions-in-the-slow-co...

Zde original video:  www.thekitchn.com/how-to-caramelize-onions-in-the-slow-co...
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> www.thekitchn.com/how-to-caramelize-onions-in-the-slow-co...
Prave som dokoncila tento tvoj uzasny recept naozaj sa potvrdilo ze co do mnozstva surovin v jednoduchosti je krasa.nemala som sice pecenu papriku ,tak som pouzila obycajnu mletu od nas z dolej zeme v kombinacii s udenou a aj tak je to velka dobrota. Vdaka za recept.

Pridaj komentár k receptu: