Hovädzie ragú na hríboch smrekových, červenom víne a šípkovom lekvári fotorecept

pusta - fotkapusta, 28. apríla 2014
Hovädzie ragú na hríboch smrekových, červenom víne a šípkovom lekvári (fotorecept)
Foto: pusta

Ak robím na iné jedlo úhľadné rezne z hovädzieho mäsa, vždy si odložím odkrojky z neho a potom neskôr pripravím z toho niečo dobrého na šťave, ako napríklad toto výborné hovädzie ragú.

4
porcie
30 minút
príprava
120 minút
na 70 - 80 °C

Suroviny

600 g
1 ks (veľká)
3 - 5 strúčikov podľa veľkosti
100 g
podľa potreby
125 ml z pasírovaných paradajok
250 ml
2 ks
1 ks koreň
1 veľká hrsť
2 PL
3 PL
podľa chuti
pdľa chuti
5 - 6 guľôčok
3 guľôky
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv som si nachystala všetko, čo potrebujem. Očistila som bielu cibuľu a cesnak.Biela cibuľa je výraznejšia a má štipľavejšiu chuť ako žltá, veľmi vhodná práve do tohoto ragú, používa sa pre tieto vlastnosti i do plniek a je výborná na pečenie. Mladé cibuľky sa nakladajú do octového nálevu a považujú sa za pochúťku.

    Hovädzie ragú na hríboch smrekových, červenom víne a šípkovom lekvári (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravila som si odkrojky z hovädzieho zadného, ktoré mám v dostatočnom množstve vždy odložené, ide o veľmi kvalitnú časť hovädzieho mäsa,

    Hovädzie ragú na hríboch smrekových, červenom víne a šípkovom lekvári (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Sušené hríby smrekové som namočila do teplej vody na 30 minút.

    Hovädzie ragú na hríboch smrekových, červenom víne a šípkovom lekvári (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokrájala som cesnak na plátky a domácu údenú slaninu na prúžky.

    Hovädzie ragú na hríboch smrekových, červenom víne a šípkovom lekvári (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Očistenú mrkvu a petržlen som pokrájala na hrubšie väčšie kúsky.

    Hovädzie ragú na hríboch smrekových, červenom víne a šípkovom lekvári (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravila som si šťavu z pasírovaných paradajok a...

    Hovädzie ragú na hríboch smrekových, červenom víne a šípkovom lekvári (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...červené kvalitné suché víno Cabernet Sauvignon, môžete použiť aj iné kvalitné suché červené víno.

    Hovädzie ragú na hríboch smrekových, červenom víne a šípkovom lekvári (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    V hrnci som nechala rozpustiť domácu bravčovú masť a...

    Hovädzie ragú na hríboch smrekových, červenom víne a šípkovom lekvári (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...nechala som na nej skaramelizovať zeleninu, ktorú som vybrala na tanier.

    Hovädzie ragú na hríboch smrekových, červenom víne a šípkovom lekvári (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Opiekla som na masti mäsko do hneda, až sa vytvorila na ňom pekná kôrčička na povrchu, tiež som ho vybrala na tanier.

    Hovädzie ragú na hríboch smrekových, červenom víne a šípkovom lekvári (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Do výpeku som pridala domácu údenú slaninku, krátko som ju orestovala a ...

    Hovädzie ragú na hríboch smrekových, červenom víne a šípkovom lekvári (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    pridala som pokrájanú bielu cibuľu, ked bola orestovaná do sklovita, pridala som plátky cesnaku a nechala som ich rozvoňať,...

    Hovädzie ragú na hríboch smrekových, červenom víne a šípkovom lekvári (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...priliala som paradajkovú šťavu, za stáleho miešania som ju krátko orestovala aj s čerstvo mletým čiernym korením, ktoré orestovaním bude mať výraznejšiu chuť a...

    Hovädzie ragú na hríboch smrekových, červenom víne a šípkovom lekvári (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...pridala som sladkú mletú červenú papriku, požívam kvalitnú červenú mletú papriku Kalocsai, ktorá krásne farbí a má úžasnú zamatovú chuť.

    Hovädzie ragú na hríboch smrekových, červenom víne a šípkovom lekvári (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Papriku som nechala za stáleho miešania úplne rozpustiť, podliala som ju horúcim domácim hovädzím vývarom a nechala vydusiť až na tuk, postup som ešte 3x opakovala, podobne ako pri perkeltoch, čím sa cibuľa rozpadne, prirodzene zahustí pokrm a dodá vynikajúcu chuť.

    Hovädzie ragú na hríboch smrekových, červenom víne a šípkovom lekvári (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Pridala som opečené mäsko, priliala som toľko hovädzieho vývaru, aby jeho hladina dosahovala do výšky mäsa, mierne som po ochutnaní osolila, lebo vývar a slanina sú slané dosť,...

    Hovädzie ragú na hríboch smrekových, červenom víne a šípkovom lekvári (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ...pridala som hríby smrekové aj so šťavou, v ktorej boli namočené, celé čierne korenie, celé borevky,...

    Hovädzie ragú na hríboch smrekových, červenom víne a šípkovom lekvári (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    ..priliala som červené víno,...

    Hovädzie ragú na hríboch smrekových, červenom víne a šípkovom lekvári (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    ...prikryla pokrievkou a prikryté som pomaly dusila na strednom plameni z občasného podlievania, vždy malým množstvom horúceho domáceho vývaru do výšky mäsa, kým mäsko nezmäklo - asi 120 minút. Pozor, mäsko nesmie byť rozvarené!

    Hovädzie ragú na hríboch smrekových, červenom víne a šípkovom lekvári (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Asi 15 minút pred dokončením som pridala skaramelizovanú zeleninku, nesmie sa rozvariť, má zostať troška na skus - al dente.

    Hovädzie ragú na hríboch smrekových, červenom víne a šípkovom lekvári (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Na záver som ešte vmiešala šípkový lekvár, nechala som len prehriať a ragú bolo hotové.

    Hovädzie ragú na hríboch smrekových, červenom víne a šípkovom lekvári (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    Podávala som na zemiakovej kaši, toto hovädzie ragú je nádherne voňavé vynikajúcej chuti po hríboch smrekových, domácej údenej slaninke, skaramelizovanej zeleninke, má chuť kvalitného červeného vínka, šípkového lekváru, korenín a ostatných použitých ingrediencií - odporúčam vyskúšať aj vám. Je síce trošku pracné, náročné na čas, ale tá námaha sa vám bohate odmení je dôkazom toho, že aj z odrezkov kvalitného mäsa sa dá pripraviť skvelé jedlo :-) Dobrú chuť prajem!

    Hovädzie ragú na hríboch smrekových, červenom víne a šípkovom lekvári (fotorecept) - obrázok 22
  23. 23

    toto je hríb smrekový, ktorý je v ragú :-)

    Hovädzie ragú na hríboch smrekových, červenom víne a šípkovom lekvári (fotorecept) - obrázok 23

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu