Francúzske kura pečené na masle s citrónom, cesnakom a tymianom fotorecept

pusta - fotkapusta, 9. februára 2014
Francúzske kura pečené na masle s citrónom, cesnakom a tymianom (fotorecept)
Foto: pusta

Kúpila som francúzke kura, pekné, bacuľaté, kŕmené kukuricou, teda neide o francúzsky recept, ten je môj, len kura je z Francúzska, ale veľmi chutné Zobraziť celý popisKúpila som francúzke kura, pekné, bacuľaté, kŕmené kukuricou, teda neide o francúzsky recept, ten je môj, len kura je z Francúzska, ale veľmi chutné a jednoduché, šťavnaté, voňavé, príjemnej osviežejúcej chuti po citrone, tymiáne s jemným nádychom cesnaku.

2
porcie
60 minút
príprava
60+15 minút
na 160/200 gril °C

Suroviny

1/2 ks z 1200 g
1 ks
z 1/2 ks
4 strúčiky (veľké)
podľa chuti
80 g
2 PL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Kura som dočistila, umyla pod prúdom studenej vody, osušila kuchynskou papierovou utierkou. Bolo kŕmené kukuricou, nie je veľké, ale krásne žltučké a pekne bacuľaté. Bolo dovezené z Francúzska, v minulosti som veľa o tomto kurati počula, bola som veľmi zvedavá na jeho chuť, neodolala som a kúpila som ho. Pripravila som ho veľmi jednoducho a neoľutovala som, že som trošku viac zainvestovala v cene, oplatilo sa.

    Francúzske kura pečené na masle s citrónom, cesnakom a tymianom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kura som naporciovala, jednu polovicu som rozdelila na stehno a ponechala som krídlo v celku spolu s prsiami, druhú polovicu som odložila späť do mrazáku, bude na budúce na iný spôsob. Stehno a prsia som osolila z každej strany a nechala som odpočívať asi 1 hodinu pri izbovej teplote.

    Francúzske kura pečené na masle s citrónom, cesnakom a tymianom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do pekáčika som položila 2 pláty masla a 2 PL oleja, aby sa maslo počas pečenia neprepálilo.

    Francúzske kura pečené na masle s citrónom, cesnakom a tymianom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Osolené kura som položila na maslo,...

    Francúzske kura pečené na masle s citrónom, cesnakom a tymianom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...poliala som ho citrónovou šťavou a posypala tymiánom.

    Francúzske kura pečené na masle s citrónom, cesnakom a tymianom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z citronu som odrezala oba konce - bielu časť, odkkrojila som ešte 2 plátky, zvyšok som rozdelila na polovice a tie na osminky, ktorými som obložila kura v pekáčiku a voľne som rozhodila očistené celé strúčiky cesnaku, ničím som nepodliala.

    Francúzske kura pečené na masle s citrónom, cesnakom a tymianom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na kura som hore tiež položila plátky masla,...

    Francúzske kura pečené na masle s citrónom, cesnakom a tymianom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...na ktoré som dala ešte plátky citróna na vrch. Prikryla som pekáčik alobalom a vložila som piecť do trúby vyhriatej na 160 stupňov C.

    Francúzske kura pečené na masle s citrónom, cesnakom a tymianom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pri tejto teplote za prelievania výpekom som piekla asi 1 hodinu, odstránila som alobal, zapla som funkciu gril a odokryté som ešte piekla 15 minút pri teplote 200 stupňov C, kým nebola kožička vypečená pekne do chrumkava zlato hnedej farby a citrón skaramelizoval.

    Francúzske kura pečené na masle s citrónom, cesnakom a tymianom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Podávala som horúce s dusenou ryžou, jemne podliate chutnou vypečenou šťavičkou, s upečeným cesnakom a so skaramelizovaným citrónom.

    Francúzske kura pečené na masle s citrónom, cesnakom a tymianom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Kura má veľmi jemnú chuť po masle, je nádherne voňavé po citróne a tymiáne s jemnou príchuťou cesnaku. Piekla som pri nižšej teplote ako obvykle, aby sa vypiekol pomaly tuk z kuraťa, nebolo treba ničím podlievať, je poznať veľký rozdiel medzi kukuricou kŕmeným kuraťom od inak kŕmeného, predovšetkým v oveľa lepšej chuti, má šťavnaté jemné mäsíčko, ktoré je mäkkučké ako masielko a rozplýva sa na jazýčku - je to nebíčko v papuľke. :-) Ak máte možnosť kúpiť toto kura, tak neváhajte k vôli cene, zase až také drahé nie je - vrelo odporúčam vyskúšať, oplatí sa veľmi. Prajem dobrú chuť!

    Francúzske kura pečené na masle s citrónom, cesnakom a tymianom (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

kukulienka71
Podarené kurčiatko!ochutnala by som,úvodné foto je veľmi lákavé.Muselo mať jemné mäsíčko,aj citrón a tymián sa tam dobre napasoval:-)*****
sracz
Kurátenko ja rád!!! A veľmi! Sniem a môžem ho na všetky spôsoby 24/7/12/364/5)!!! Aj to Tvoje, @pusta milá ma priam "fascinuje" vôňou a c*h*u*ť*o*u!
eviana
Ozaj krásne baculaté kuriatko a Tvoja prípava milá @pusta vyzerá veľmi zaujímavo, až tu mi nos vôňou tušenou skrúca... a o skvelej chuti nepochybujem vôbec, krásne, jednoducho, super... mňam 5*
jumbo
DOBRE, OZAJ DOBRE A PRECO MORSKA SOL? NEMOZE BYT OBYCAJNA?
elef
dalsia dobrota z tvojej kuchyne,najblizsie ked budem robit kuratko,urobim podla teba,to musi byt uzasna chut:)5* ako vzdy
frezia
Velmi pekne, kurca mozeme na vsetky sposoby a tento je urcite mimoriadne dobry. Dakujem, ukladam a coskoro vyskusam.
pusta
@kukulienka71 , áno, veľmi chutné. toto kukuricou kŕmené kuriatko má kvalitatívne výrazne lepšie mäsíčko, nedá sa porovnať s tými našimi, a síce preto, že tým našim sa pridáva do krmiva kostná rybia múčka, aby rýchlejšie rástli a priberali, potom má ich mäso nepríjemnú pachuť, často po rybách, nepekne odpadáva od kosti už počas pečenia a pri nej zostáva krvavé. často to robia aj súkromní farmári.
toto je úplne iná káva, mäsko úžasnej chuti a vysokej kvality.
jemné mäsíčko výborne doplnil citron, tymián a cenak v celku, maslo zjemnilo a zdokonalilo prirodzenú chuť.
verím, že by si rada ochutnala :-) ak budeš mať možnosť, kúp si toto kuriatko, neoľutuješ, to ti garantujem :-)
dakujem za uznanie a 5*****
pusta
milý@sracz - feikém drágám, neni je kurátenko ako kurátenko :-) toto kurátenko predčilo všetky moje očakávania po každej stránke, ak by si mal možnosť, kúp si takéto malé francúzske a iste rád potvrdíš aj ty ten obrovský rozdiel v porovnaní s ostatnými.
Tu nebolo čo veľmi rozmýšľať, ako ochutiľ, sadlo, vydarilo sa. bola som veľmi spokojná.
som rada, že ťa toto moje fascinuje vôňou i chuťou. :-)
dakujem za krásne hodnotenie i *****
pusta
jáááj @evianka moja milá, toto kuriatko by ti krútilo nielen nosom, ale aj jazykom :-)))))
je síce malé, ale krásne žltučké, bacuľaté a úžasne chutné, delikatessa.
dakujem za milé slová aj 5****
pusta
@jumbo , samozrejme, že môže byť aj obyčajná soľ, len pozor na tú našu, balená síce u nás, ale soľ je rakúsko a príliš /jedovato/ slaná/.
ja na kvalitnejšie základné suroviny radšej používam zdravšiu, aj ked drahšiu soľ, je kvalitná a chutnejšia.
dakujem.
pusta
@elef , poteší ma ak budeš robiť kuriatko podľa môjho receptíku :-)
áno, je to dobrota.
dakujem za uznanie i 5****
pusta
@frezia , aj my môžeme kurča na všetky spôsoby a tento spôsob je naozaj mimoriadne chutný a dobrý :-)poteší ma, ak vyskúšaš.
dakujem za pochvalu i uloženie do kk
yogicek
@pusta
Milá pusta. Musím reagovať, nedá mi. Načo sem dávaš takýto recept? Hovorí sa, že ženy nevedia čo chcú, ale nedajú pokoj pokiaľ to nedostanú. V tomto prípade žena, teda moja, vie čo chce, ale to len dokazuje, že výnimka potvrdzuje pravidlo. Kukla na rcp., prečítala, zhodnotila a ja teraz jak taký, nechcem povedať čo, musím ísť zohnať kurča, upiecť, naservírovať a potom ................................umyť riady. Tak Ti pekne ďakujem. Myslím, že môj komentár hovorí za všetko.
pusta
ach,Bože, @yogicek milý, tak si ma vyľakal, že mi od strachu srdce búcha ako splašené, nechcem povedať, že kde :DDDD
nemusíš sa nikde zbytočne naháňať, zavolaj alebo skoč do metra, tam som kúpila, stálo ma to niečo viac ako 5 euro za niečo viac ako 1kg,
tam som to kúpila :-)
len jedno ľutujem, že nie viac, také je vynikajúce. pani manželka má svätú pravdu :-)
odporúčam kúpiť hed viac, mrazák máš veľký :-))) budeš veľmi spokojný, to ti garantujem vlastnou hlavou :D
poškuľovala som aj po baby kuriatku z francie, tiež vynikajúce o váhe cca 500 g - cenovo asi rovnako vychádza.
no to vieš, prianie pani manželky je vždy tvojim rozkazom :-))))
pekne ju touto cestou pozdravujem :-)
samozrejme aj teba :-) a Lovu zdar!!!
pusta
musíš pozrieť link, nepodarilo sa mi skopírovať fotku sem priamo, však neva - pozriete spolu aj s pani manželkou DDD
mmelinda
...francouzskému kuřátku výtečně sluší takováto jednoduchá příprava a výsledek je vždy božský. Taky ho kupuju, je to kvalitní masíčko.
pusta
@mmelinda , hej jednoduchá príprava, to francúzske kuriatko je tak úžasne kvalitné, že nič viac nepotrebuje, komplikovaná príprava by bola priam hriechom - súhlasím s tebou :-))))
to mäsíčko do slova spieva- výsledok božský :-)
určite nezostanem len pri tomto jednom.
dakujem ti za uznanie.
jerica
@pusta to nemá chybu, dostala si ma do obrátok, krásne kura, a chuť, príma :-) perfektnéé:-)
pusta
@jerica milá, som veľmi rada, že som ťa dostala do obrátok :-)
neboj, aj ja sama seba, určite kúpim zas :-)
chuť prííííma, príprava jednoduchá - nuž kvalita je kvalita..
dakujem za uznanie.
alex37
@pusta , kvalitné suroviny, dobrý recept, zaslúžiš si ***** právom :-)
pusta
@alex37 , je to vynikajúce - odporúčam vyskúšať :-)
dakujem za milé slová, za uznanie i *****
alex37
....urcite vyskusam, kuriatko máme radi v hoc akej podobe, zabudla som napisat ;-)
havino
@pusta , páči sa mi recept, pekné foto, lákavé jedlo, hned som aj kukla metro v Žiline a nemaju kilové, len to pol kilové, budem sliediť, chcem skúsiť aj kura aj tvoj postup
pusta
@alex37 , aj myy máme radi kuriatko v akejkoľvek podobe :-)
a toto francúzke kukuričné kura teda nemá páru :-)))))
budem sa tešiť.
dakujem.
pusta
@havino - tánička moja drahá, pozerala som dnes znovu účet - váha presne 1098g a cena za toto 5,26e.
asi sa treba len lepšie poprehrabovať u nich v kuriatkach.
v momentálnej ponuke metra som videla teraz francúzske baby kuriatka
asi v tej istej cene, tie sú tiež úžasné, chystám sa aj na ne :-)))
budem rada, ak skúsiš aj môj postup a dáš vedieť výsledok.
dakujem ti.
methi
Mali sme so zemiakovym pyre. Pouzila som len stavu z citrona, kolieska z citrona som uz potom nedavala a suseny tymian som dala len trosku, lebo (sa musim pochvalit) som mala uz narastenych par stoniek svojho, tak som dala aj cerstvy :) Vdaka za recept, chutilo nam.


pusta
@methi - miška milá, vidím, že kožu si odstránila, tá je najlepšia aspoň pre nás, je tam najviac tuku, ktorý je nositľom chuti a ten karamelizovaný citrón je akousi korunou všetkého.
le asi nemáte doma raddi pri malých slečnách :-)
celkom iste čerstvý tymián je oveľa lepší, dobre si spravila, že si aj ten pridala. super sa ti vydarilo.
teší ma, že vám chutilo :-)
dakujem ti za úžasnú správu a nádherné foto :-)
pusta
jo, a zemiakové pyré je k Francúzskemu kuraťu výborné :-)
methi
Kozu som neodstranila, tu uz takto ocistene kura predavaju, kde predavaju cerstve maso a cistia ho tam. Nikdy sa s nimi neviem dohodnut, aby mi kozu nechali :) Tie citrony som sa bala, aby to nebolo prilis pre deti, tak preto som ich potom uz vynechala.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia