Karamelizovaná cibuľa

irenaw - fotkairenaw, 26. mája 2013
Karamelizovaná cibuľa
Foto: irenaw
60 minút
príprava

Suroviny

1 kg
2 PL
3-4 PL
1-2 PL
1-2 PL
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    V širokej rajnici rozohrejeme olivový olej a maslo. Vsypeme na kolieska pokrájanú cibuľu. /Alebo polkolieska, to sa ľahšie krája ;-)./ Pomaly opekáme, až kým nie je cibuľa zlato-hnedá. Môže to trvať tak 45 minút.

    Karamelizovaná cibuľa - obrázok 1
  2. 2

    Zvýšime teplotu, pridáme med a opekáme, kým med nezačne karamelizovať. Tentokrát už pod stálym dozorom. Nakoniec pridáme vínny ocot a ešte chvíľu opekáme, kým sa tekutina neodparí. Môže sa použiť aj červený vínny ocot alebo balzamikový ocot, podľa chuti. Ja rada používam jemný biely s pridaným hroznovým muštom. Niekto dáva soľ a niekto nie, mne sa tam trochu soli hodí.

    Karamelizovaná cibuľa - obrázok 2
  3. 3

    Necháme vychladnúť. Hotovej cibule sú cca 4 dl. V sklenenej fľaši vydrží v chladničke cca 2 týždne. Ale to je čistá utópia :-).

  4. 4

    ...použitie napríklad s maslovou krkovičkou v žemli...

    Karamelizovaná cibuľa - obrázok 4

Diskusia k receptu

frezia68
Fíha,len keby mi tú cibuľu niekto pokrájal a ušetril mi slzy :-) ,ale v každom prípade si urobím takto do zásoby,lebo je to praktické a ten posledný obrázok to len tvrdí :-))) A ak posolím cibuľu,skôr zmäkne.
manya
až bude nová cibuľa vyskúšam, verím, že je to fajnotka.
sovka62
@frezia , cibuľu stačí vyniesť na balkón alebo na dvor a krájať ju tam. Tam to zvládneš.
tiginko
mňam, toto musím urobiť! Fajnotka k mäsu, paráda
jerica
@irenaw to je moje , fajnééé , cigánska a k tomu bosňáčik zo špaldovej múky, hm :-)
marianne
cibulu a cesnak zboznujem,toto bude iste v mojom repertoari,vdaka..
medovnicek
tak toto je presne dobrota pre môjho chlapa, určite vyskúšam a šplhnem si u neho:)
jskalska
Dnes pracujem na kvásku a zajtra dúfam bude aj chlieb no a ta cibuľka k nemu to bude fajn. Ďakujem ukladám.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia