Bravčové líčka s medovou cibuľkou
šéfkuchár hotela Arcadia***** v Bratislave, 13. februára 2017
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Med je ôsmy div sveta. Dokáže pohladkať chuťové poháriky i žalúdok. Osladiť nápoje a dezerty, ale aj dochutiť a pekne zafarbiť mäsité či zeleninové Zobraziť celý popisMed je ôsmy div sveta. Dokáže pohladkať chuťové poháriky i žalúdok. Osladiť nápoje a dezerty, ale aj dochutiť a pekne zafarbiť mäsité či zeleninové jedlá. Všetky suroviny vie pospájať do príjemného a harmonického celku.
porcie
príprava
Suroviny
800 g |
|
100 ml |
|
50 ml |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
4 strúčiky |
|
300 g |
|
4 vetvičky |
|
300 ml |
|
2 PL |
|
15 ml |
|
150 ml |
|
|
|
|
|
100 g |
|
Medová cibuľka: | |
250 g |
|
2 PL |
|
70 ml |
|
100 ml |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
V kastróle rozpálime olej, na ktorý vložíme osolené a okorenené líčka. Sprudka ich opečieme z obidvoch strán dohneda a vyberieme. Pridáme ešte trocha oleja (15 ml), vložíme nakrájanú zeleninu, ktorú opražíme dotmava a ku koncu k nim pridáme cesnak. Pridáme paradajkový pretlak, zalejeme vínom marsala, ktoré necháme vyvariť, a vložíme opražené líčka. Zalejeme vývarom a dusíme domäkka 90–110 minút.
- 2
Mäkké mäso vyberieme a dáme nabok, udržujeme v teple. Omáčku precedíme a zvaríme na požadovanú hustotu, zahustíme chladeným maslom pokrájaným na malé kocky, pridáme lístky čerstvého majoránu a dochutíme. Mäso vrátime do omáčky a prehrejeme. Podávame najlepšie so zemiakovou kašou a zdobíme upečenou koreňovou zeleninou. Výborne sa k líčkam hodí medová cibuľka.
- 3
Medová cibuľka: Červenú cibuľu očistíme a nakrájame na tenké kolieska. Sprudka opražíme na oleji, pridáme červené víno a necháme ho vyvariť. Odstavíme a pridáme med a červený vínny ocot. Ak je cibuľka málo sladká, pridáme ešte med. Dochutíme soľou a korením.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu