Bravčové kolienko v omáčke zo smrčkov
Ladislav Hužík
šéfkuchár gastrodomu LemonTree v Bratislave, 4. novembra 2013
šéfkuchár gastrodomu LemonTree v Bratislave, 4. novembra 2013
Foto: Robert Hüttner
4
porcie
porcie
30 minút
príprava
príprava
180 minút
na 140/170 °C
na 140/170 °C
Suroviny
1 ks |
|
300 g |
|
50 g |
|
1 PL |
|
1 vetvička |
|
200 ml |
|
|
|
|
|
2 PL |
|
200 g |
|
Koláčik: | |
400 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
150 g |
|
300 g |
|
2 ks |
|
|
|
|
|
150 g |
|
Postup
-
1
Koleno nasolíme, okoreníme, nakrojíme kožu a uložíme na plech s ostatnými surovinami okrem piva a medu. Pečieme v rúre asi dve hodiny na 140°C. Počas pečenia polievame výpekom. Na poslednú hodinu pridáme pivo a med a pečieme na 170°C. Otáčame a prelievame výpekom.
- 2
Mäso vyberieme a výpek rozmixujeme. Precedíme a pridáme uvarené smrčky aj s vodou, v ktorej sme ich varili. Prevaríme a môžeme zjemniť maslom.
- 3
Koláčik: Zemiaky upečieme, ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Na oleji orestujeme slaninu a cibuľu, nahrubo nastrúhanú mrkvu a uvarený a na kolieska nakrájaný kel. Všetko spolu dobre premiešame a tvarujeme bochníčky asi 1 cm vysoké (ako fašírky). Na panvičke ich potom opekáme dozlata.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
"Smrčky patria medzi tie typy húb, ktoré by ste v lese zašliapli. Sú škaredé, nevýrazné, na prvý pohľad bez vône. Zbierajú ich v podstate len dobre informovaní hubári a mykológovia. Ostatní prichádzajú o veľa. Smrčky patria medzi najlahodnejšie a najdrahšie huby na svete. Niektorí ich radia na druhé miesto hneď po hľuzovkách. Nasvedčuje tomu aj cena týchto húb. Kilogram sušených smrčkov môže stáť triaž päťtisíc eur. Kilo mrazených zoženiete na Slovensku za päťdesiat eur. „V gastronómii sa smrčok veľmi cení, a to nie preto, že je drahý alebo moderný, ale pre svoju nezameniteľnú vôňu a výraznú chuť. Stačí malý kúsok a jedlo dostane úplne iný rozmer,“ hovorí Jaroslav Židek"