Bravčové kolienko v omáčke zo smrčkov

Ladislav Hužík
šéfkuchár gastrodomu LemonTree v Bratislave, 4. novembra 2013
Bravčové kolienko v omáčke zo smrčkov
Foto: Robert Hüttner
4
porcie
30 minút
príprava
180 minút
na 140/170 °C

Suroviny

1 ks
300 g
50 g
1 PL
1 vetvička
200 ml
2 PL
200 g
Koláčik:
400 g
100 g
100 g
150 g
300 g
2 ks
150 g




Postup

  1. 1

    Koleno nasolíme, okoreníme, nakrojíme kožu a uložíme na plech s ostatnými surovinami okrem piva a medu. Pečieme v rúre asi dve hodiny na 140°C. Počas pečenia polievame výpekom. Na poslednú hodinu pridáme pivo a med a pečieme na 170°C. Otáčame a prelievame výpekom.

  2. 2

    Mäso vyberieme a výpek rozmixujeme. Precedíme a pridáme uvarené smrčky aj s vodou, v ktorej sme ich varili. Prevaríme a môžeme zjemniť maslom.

  3. 3

    Koláčik: Zemiaky upečieme, ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Na oleji orestujeme slaninu a cibuľu, nahrubo nastrúhanú mrkvu a uvarený a na kolieska nakrájaný kel. Všetko spolu dobre premiešame a tvarujeme bochníčky asi 1 cm vysoké (ako fašírky). Na panvičke ich potom opekáme dozlata.

Diskusia k receptu

venusa
Perfektne ak je koleno cerstve. Smrcky sa mozu nahradit aj inymi hubami ? Ten kolacik by mohol pasovat aj k inemu masku :)
paploska
recept je výborný, len by ma zaujímalo kde sa dajú zohnať smrčiky ??? už som ich videla v inom recepte, ale neviem ich zohnať. rastú vraj veľmi krátko....ďakujem za info
alex37
vyzerá to výborne, len tie smrčky som nikde nevidela ani ja :-)
boxik
Neviem či sú použité nejak konzervované smrčky , ale ich sezóna je skutočne veľmi krátka a hlavne skoro na jar. Medzi hubármi sú cenené len preto že sú to prakticky prvé huby sezóny a majú zaujímavý tvar, inak nič moc.
andreac
Smrčky sa občas dajú kúpiť aj v hypermarketoch. Alebo si ich treba skúsiť nazbierať :-) V recepte ich však môžete nahradiť aj inými hubami.
paploska
@tak si na ne "zapoľujem", ale mala som pocit, že poznám sortiment hypermarketov :-)
paploska
@andreac a viem, že huby sa môžu nahradiť, mňa však zaujíma chuť smrčkov, bola vychválená jedným michelinovským ŠK :-)
vcelka
Vraj práve teraz je sezóna srmčkov a veľa ich rastie na východe...
paploska
@vcelka ja som taký slabý zberač, radšej by som ich niekde kúpila. aby som sa neotrávila a kde presne sú , myslím na východe?
boxik
@vcelka ešte raz opakujem , že smrčok je jarná huba ktorá rastie v apríli a zriedkavejšie aj v máji , teda ani u nás na východe sa momentálne nevyskytuje
radost
áno-smrčok rastie na jar-akoby začínal hubársku sezonu-teda aspoň pre nás..a potom májovky...
biggi1
to boxik: ten tvoj komentar,ze smrčky maju "len zaujimavy tvar,inak nic moc", je dost obmedzeny. Smrčky patria medzi najchutnejsie huby na svete, casto su prirovnavane dokonca k hluzovkam. Ich cena je dost vysoka,ak si ich teda sami nenazbierate,co nie je uplne jednoduche,kedze rastu len na urcitych miestach a velmi kratko. Ak by mal niekto zaujem,tak v polovici aprila ma kludne kontaktujte...
"Smrčky patria medzi tie typy húb, ktoré by ste v lese zašliapli. Sú škaredé, nevýrazné, na prvý pohľad bez vône. Zbierajú ich v podstate len dobre informovaní hubári a mykológovia. Ostatní prichádzajú o veľa. Smrčky patria medzi najlahodnejšie a najdrahšie huby na svete. Niektorí ich radia na druhé miesto hneď po hľuzovkách. Nasvedčuje tomu aj cena týchto húb. Kilogram sušených smrčkov môže stáť triaž päťtisíc eur. Kilo mrazených zoženiete na Slovensku za päťdesiat eur. „V gastronómii sa smrčok veľmi cení, a to nie preto, že je drahý alebo moderný, ale pre svoju nezameniteľnú vôňu a výraznú chuť. Stačí malý kúsok a jedlo dostane úplne iný rozmer,“ hovorí Jaroslav Židek"




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia