Bravčové koleno
Bravčové koleno

Bravčové koleno so zemiakovou polievkou s kapustnicou

Martina Mešková
šéfkuchárka stravovacieho zariadenia Žilinskej univerzity, 19. februára 2019
Bravčové koleno so zemiakovou polievkou s kapustnicou
Foto: Pravda - Robert Hüttner
6
porcií
120 minút
príprava

Suroviny

1 ks
1,5 l
3 strúčiky
1 ks
1,2 kg
500 g
1 ks
100 g
100 ml




Postup

  1. 1

    Najskôr dáme variť bravčové koleno do kapustnice, do ktorej sme dali očistený cesnak, cibuľu aj so šupkou, celé nové a celé čierne korenie. Koleno varíme na miernom ohni približne 2 hodiny.

  2. 2

    Medzitým očistíme zemiaky a dve tretiny dáme variť do osolenej vody domäkka (vývar zo zemiakov odložíme). Jednu tretinu zemiakov postrúhame, scedíme a tekutú škrobovú časť odložíme. Do postrúhaných zemiakov pridáme múku, vajce, soľ a vymiesime cesto. Z cesta vytvarujeme guľky veľké ako vlašský orech a varíme ich v osolenej vode. Keď sú knedličky uvarené, vyplávajú na povrch. Dierkovanou vareškou ich povyberáme.

  3. 3

    Uvarené zemiaky popučíme. Koleno po uvarení vyberieme z kapustnice a nakrájame na veľké kúsky. Do kapustnice vlejeme škrob zo zemiakov, vývar, v ktorom sa varili zemiaky, smotanu, maslo a dochutíme. Podávame tak, že do stredu taniera dáme roztlačené zemiaky, dookola dáme knedličky, zalejeme polievkou a priložíme uvarené koleno.

Diskusia k receptu

garanco
Kapustnicou sa myslí voda z kyslej kapusty - "juška"? Nie je to potom veľmi kyslé?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia