Bravčové karé s lahodnými zemiakmi a omáčkou zo šampiňónov fotorecept
Foto: jeannelynn
Toto jedlo je veľmi chutné, jednoduché a vhodné aj na špeciálnu príležitosť, keď chcete ulahodiť a pochváliť sa:). Použite kvalitné ingrediencie,nahraďte rastlinný olej olivovým Zobraziť celý popisToto jedlo je veľmi chutné, jednoduché a vhodné aj na špeciálnu príležitosť, keď chcete ulahodiť a pochváliť sa:). Použite kvalitné ingrediencie,nahraďte rastlinný olej olivovým a úžasná chuť jedla bude ešte plnšia a zdravšia. A pokiaľ si radi zájdete do lesa na hríby, ako my, pravá hubová omáčka je skvelá aj z mixu lesných húb, napr. k domácim knedlíkom:)
porcie
príprava
na 190 °C
Suroviny
Zemiaky: | |
2 kg |
|
cca 10 dkg (oravská) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
cca 3 lyžice |
|
podľa množstva |
|
Mäso: | |
|
|
podľa množstva |
|
|
|
podľa množstva |
|
cca 150 ml (voda) |
|
Omáčka: | |
do 500 g |
|
200 - 250 ml (bujón, voda) |
|
250 ml |
|
1,5 lyžice na zahustenie (hotová zápražka od KNORR) |
|
podľa chuti |
|
cca 1cm plátok |
|
Postup
-
1
Začneme prípravou mäska,kt.si nasolíme, jemne naklepeme, vtlačíme doň korenie na bravčovinu a postupne nakladáme do misky a zalievame olivovým olejom. Dáme do ladničky odležať, kým si nepripravíme zemiaky.
-
2
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na polovice a následne asi na 0,5cm plátky. Nakrájané zemiaky dáme do väčšej misky, ešte raz umyjeme,zlejeme,pridáme asi 3 lyžice soli, majoránku podľa chuti a taktiež korenie na zemiaky. Pridáme tiež tenké kúsky slaninky, kt.zemiakom dodajú lahodnejšiu chuť a vôňu. Praktickejšie je použiť a nakrájať na kocky plátky slaniny ako slaninu v celku. Zalejeme olivovým olejom tak,aby boli všetky zemiaky omastené. Poriadne premiešame rukami a následne vysypeme na plech,kt.môžeme potrieť maslom, zakryjeme alobalom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C, max.1hod.
-
3
Každá žienka vie, ako na svoju rúru a jedlo v nej, preto po 10min. teplotu stiahnem na 185-190°C, po pol hodine otáčam plech a asi po 45min.pečenia zdola aj zhora stiahnem alobal a prudko ich z vrchu dopekám dozlata. Súčasne so zemiakmi môžete v rúre piecť aj mäsko, tak isto zakryté a max.1hod.
-
4
Naložené karé z prudka orestujeme vo väčšej panvici alebo postupne vo woku, kvôli výpeku, v kt.neskôr pripravíme šampiňóny. Mäsko preložíme do vhodného pekáča, podlejeme asi 1,5dcl mäsového vývaru(bujónu) alebo čistej vody, prikryjeme alobalom a pečieme v predhriatej rúre na 190°C, max.do 1hod. Asi po 15min. stíšim teplotu na 180°C a po ďalších 20min. prepnem na horný ohrev. Po ďalších 10-15min.dáme preč alobal a opekáme zvrchu do zlatista kvôli chutnejšiemu povrchu, asi 5min. Pekáč s mäskom môžeme znova zakryť alobalom a nechať vo vypnutej a pootvorenej rúre, kým si neurobíme omáčku.
-
5
Šampiňóny si nakrájame asi na 0,5cm kúsky a šupneme ich do väčšej panvice,či woku, kde je pripravený výpek. Pridáme tiež ostatok olejovej zmesi, v kt.bolo mäsko naložené a šampiňóny naplno restujeme,až syčia:). Jemne osolíme, znížime teplotu a zakryté dusíme asi 10min. Počas toho ich sem-tam premiešame.
-
6
Šampiňóny pustia dosť vody a ich veľkosť sa tým zredukuje. Udusené ich podlejeme 200-250ml vývaru a necháme ešte asi na 5min. prevariť.
-
7
Odstavíme zo sporáka a 3/4 šampiňónov dáme zvlášť do misky. Ostatok prelejeme aj s vývarom do hrnca a rozmixujeme ponorným mixérom.
-
8
Takúto zmes dáme späť na sporák, pridáme odložené huby a prilejeme šlahačkovú smotanu s opatrne premiešanou hladkou múkou alebo ju nahradíme hotovou zápraškou. Tým, že omáčka je z rozmixovaných húb, je prirodzene hustejšia, preto netreba veľa zahusťovať.
-
9
Po prevretí omáčky, na záver, pridáme asi 1cm plátok masla. Chuť je tak lahodnejšia a konzistencia krémovejšia.
-
10
Toto je výsledok:)...Odporúčam naliať si dobrého vínka a pre odvážnejšie aj počas kuchtenia:))
-
11
A toto ostane z porcie, najmä keď nezabudnete variť s potešením a láskou...Tak Bon Appétit :)
Otázka:
Zemiaky nechcete pripraviť?
Načo ich potom uvádzate?
Nekritizujem recept, komentujem spôsob , akým je napísaný.
Zdá sa, že autor (-ka) pochádza z Afganistanu.
Slanina anglická, vývar mäsový, múka hladká atď.
Odkedy je v slovenčine prídavné meno za podstatným?
V španielčine je to správne, ale v slovenčine?
Recept je písaný pre kojencov (mäsko)?
Každý prejav, či už slovom alebo písmom je určitou prezentáciou
tej-ktorej osoby. A hoci Internet je do veľkej miery anonymný,
to ešte neznamená, že nevidíme, kto za tým prejavom stojí.
Škoda.
Čo sa týka zoznamu surovín, je naším úzusom, že ich píšeme v takomto poradí (podstatné meno, prídavné meno), napr. múka hladká a v základnom tvare, teda nevyskloňované. Je to jeden z predpokladov fungovania vyhľadávania receptov na Varecha.sk podľa surovín.
Nic nekritizujem, ale na vsetko nadavam, ale hlavne ze som sa dnes prihlasil. Dalsi "sefkuchar" vitame vas a co tak najprv recept pridat ?
Ďalší afektovaný mudrlant čo sa skrýva za ním spomínanú anonymitu internetu...