Bravčové karé s lahodnými zemiakmi a omáčkou zo šampiňónov (fotorecept)

Autor receptu: jeannelynn

Toto jedlo je veľmi chutné, jednoduché a vhodné aj na špeciálnu príležitosť, keď chcete ulahodiť a pochváliť sa:). Použite kvalitné ingrediencie,nahraďte rastlinný olej olivovým a úžasná chuť jedla bude ešte plnšia a zdravšia. A pokiaľ si radi zájdete do lesa na hríby, ako my, pravá hubová omáčka je skvelá aj z mixu lesných húb, napr. k domácim knedlíkom:)

4
porcie
40 minút
príprava
60 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Začneme prípravou mäska,kt.si nasolíme, jemne naklepeme, vtlačíme doň korenie na bravčovinu a postupne nakladáme do misky a zalievame olivovým olejom. Dáme do ladničky odležať, kým si nepripravíme zemiaky.
  2. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na polovice a následne asi na 0,5cm plátky. Nakrájané zemiaky dáme do väčšej misky, ešte raz umyjeme,zlejeme,pridáme asi 3 lyžice soli, majoránku podľa chuti a taktiež korenie na zemiaky. Pridáme tiež tenké kúsky slaninky, kt.zemiakom dodajú lahodnejšiu chuť a vôňu. Praktickejšie je použiť a nakrájať na kocky plátky slaniny ako slaninu v celku. Zalejeme olivovým olejom tak,aby boli všetky zemiaky omastené. Poriadne premiešame rukami a následne vysypeme na plech,kt.môžeme potrieť maslom, zakryjeme alobalom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C, max.1hod.
  3. Každá žienka vie, ako na svoju rúru a jedlo v nej, preto po 10min. teplotu stiahnem na 185-190°C, po pol hodine otáčam plech a asi po 45min.pečenia zdola aj zhora stiahnem alobal a prudko ich z vrchu dopekám dozlata. Súčasne so zemiakmi môžete v rúre piecť aj mäsko, tak isto zakryté a max.1hod.
  4. Naložené karé z prudka orestujeme vo väčšej panvici alebo postupne vo woku, kvôli výpeku, v kt.neskôr pripravíme šampiňóny. Mäsko preložíme do vhodného pekáča, podlejeme asi 1,5dcl mäsového vývaru(bujónu) alebo čistej vody, prikryjeme alobalom a pečieme v predhriatej rúre na 190°C, max.do 1hod. Asi po 15min. stíšim teplotu na 180°C a po ďalších 20min. prepnem na horný ohrev. Po ďalších 10-15min.dáme preč alobal a opekáme zvrchu do zlatista kvôli chutnejšiemu povrchu, asi 5min. Pekáč s mäskom môžeme znova zakryť alobalom a nechať vo vypnutej a pootvorenej rúre, kým si neurobíme omáčku.
  5. Šampiňóny si nakrájame asi na 0,5cm kúsky a šupneme ich do väčšej panvice,či woku, kde je pripravený výpek. Pridáme tiež ostatok olejovej zmesi, v kt.bolo mäsko naložené a šampiňóny naplno restujeme,až syčia:). Jemne osolíme, znížime teplotu a zakryté dusíme asi 10min. Počas toho ich sem-tam premiešame.
  6. Šampiňóny pustia dosť vody a ich veľkosť sa tým zredukuje. Udusené ich podlejeme 200-250ml vývaru a necháme ešte asi na 5min. prevariť.
  7. Odstavíme zo sporáka a 3/4 šampiňónov dáme zvlášť do misky. Ostatok prelejeme aj s vývarom do hrnca a rozmixujeme ponorným mixérom.
  8. Takúto zmes dáme späť na sporák, pridáme odložené huby a prilejeme šlahačkovú smotanu s opatrne premiešanou hladkou múkou alebo ju nahradíme hotovou zápraškou. Tým, že omáčka je z rozmixovaných húb, je prirodzene hustejšia, preto netreba veľa zahusťovať.
  9. Po prevretí omáčky, na záver, pridáme asi 1cm plátok masla. Chuť je tak lahodnejšia a konzistencia krémovejšia.
  10. Toto je výsledok:)...Odporúčam naliať si dobrého vínka a pre odvážnejšie aj počas kuchtenia:))
  11. A toto ostane z porcie, najmä keď nezabudnete variť s potešením a láskou...Tak Bon Appétit :)