Restovaná pečeň
Restovaná pečeň

Bravčová pečeň restovaná na škvarkách fotorecept

sracz - fotkasracz, 21. decembra 2017
Bravčová pečeň restovaná na škvarkách (fotorecept)
Foto: sracz

Už dávnejšie som sa Vám bol vyspovedal z mojej velikej vďaky šikovnej pani Blaženiakovej, mojej vzácnej kolegine z čias, keď som bol kvestor Vojenskej leteckej akadémie v Košiciach. Bola nielen vynikajúca majsterka kuchárskeho umenia, ale aj učiteľka, tentoraz aj „fínt“ zo svojeho odboru. Mimo iné ma naučila akým „kumštom“ pripraviť pečeň bársakého pernatého, srstnatého či chlpatého zvieraťa. Verte_neverte, tajomstvo spočíva v mojej obľúbenej plnotučnej liptovskej horčici a v 2x4´-vom restovaní!

2-3
porcie
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 - 800 g
2 - 3 PL („Liptov“ *)
250 - 333 g
12 - 15 ks
200 - 250 mm
2 - 3 ks
0,5 KL
1 KL (borievka)
0,5 KL
podľa chuti
1 PL
Príloha:
podľa potreby (jednoducho varená)
Na ozdobu:
podľa potreby
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    večer pred dňom „R“ (Restovania), som získané množstvo mladej bravčovej pečene odblanil, dočistil, umyl a osušil kuchyňským papierovým obrúskom; uložil do pomocnej plastovej misky, pridal 2÷3 PL plnotučnej liptovskej horčice, rukou premiešal, misku zakral celofánovou fóliou a uložil do chladničky.

    Bravčová pečeň restovaná na škvarkách (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    z NZ_tov (Nedotknuteľných Zásob) v mrazničke som na druhý deň, tesne pred obedom, oddelil zo dve hrste škvariek a rozohrial ich na prevádzkovú teplotu vo väčšej rajnici a

    Bravčová pečeň restovaná na škvarkách (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    hneď na ne prisypal pokrájaný zväzok mladej cibuľky aj s „pierkami“, ako moja dlaň dlhý kúsok póru aj so zelenou časťou a na „C_éčka“ pokrájané stonky zeleru; po premiešaní podusil až zelenina zmäkla

    Bravčová pečeň restovaná na škvarkách (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    za horúca som do nej priložil „odpočinuté“ kúsky bravčovej pečene aj s horčicou, zmiešal a restoval prvé štyri minúty,

    Bravčová pečeň restovaná na škvarkách (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ktoré stačili na to, aby sa pečeň „zatiahla“ a získala svetlú farbu; teraz som jej povrch posypal čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), mokka lyžičkou (ML) čerstvo mletého jalovca (borievky) a ½ ML klobásovo guľášovej zmesi „Urblík-KN“; zmiešal, „korunoval“ PL masla, dorestoval druhé štyri minúty a napokon, tesne pred servírovaním dochutil soľou

    Bravčová pečeň restovaná na škvarkách (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    prílohu, jednoducho uvarenú ryžu som pripravil počas restovania pečene; na tanieri som jednotlivé porcie ozdobil lístkami petržlenovej a zelerovej vňate. … a je to!

    Bravčová pečeň restovaná na škvarkách (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vážení a milí moji, Varešky štebotavé Sýkorky, ako aj šikovní Gazdiniaci! Na dvere už ťukajú najkrajšie sviatky slovenského roka, mrazivé ticho, všade biely sneh, konečne pokoj, nebo plné hviezd. Je tu čas sviatočný, keď stromček sa ligoce, prajem Vám zo srdca prekrásne Vianoce! Nádej pre zúfalých! Čas pre uponáhľaných! Silu pre slabých! Jedlo pre hladných! Teplo pre uzimených! Pokoj a šťastie, všetkým ľuďom Mamky Zeme! To je aj moje Vianočné prianie. Nuž a na záver ešte pohľad na dni predviannočné, tu v arizonskej Peorii, 19. decembra 2017. Santu som postavil pod rozkvitnutý kaktus a kaktus po mojej ľavej ruke je vysoký viac ako 5 metrov. Všetko dookola kvitne, hlavne „bougainvillea“, citróny a pomaranče dozrievajú, … .

    Bravčová pečeň restovaná na škvarkách (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    naša „bougainvillea“ je zatiaľ ešte iba vyše metra vysoká, tak som Vám odfotil susedovie.

    Bravčová pečeň restovaná na škvarkách (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

rezinka
Môžem jedno aj druhé, no spájať ma ich dokopy ma zatiaľ nenapadlo :)
matata1
@sracz aj ja prajem krásne a pohodové vianočné sviatky a v novom roku len to najlepšie a najkrajšie.
pilcik
Takéto dobroty môžem aj ja a často. Vďaka za recept. Pekné vianoce a šťastný nový rok želám.
violetacamorova
Milý @sracz ...Vyskúšam bravčovú pečeň po vašom, mám ju rada, ale vždy mi vyjde tuhšia, preto radšej robím kuraciu. Ale horčicu som ešte nedávala. Tiež žijem v zahraničí tak sa mi veľmi páči vaše pomenovanie NZ na škvarky... Aj pre mňa to platí..U poliakov si kúpim slaninu a spravím svoje a potom nevie do ktorého receptu ich skôr dať...Ale najviac ich za čerstva padne za vlasť len tak s chlebíkom.... Prajem vám a vašim drahým krásne a požehnané sviatky a v novom roku všetko dobré, hlavne veľa, veľa zdravíčka... zo Škótska...