Bravčová panenka
Bravčová panenka

Bravčová panenka s omáčkou z podpňovky fotorecept

afataga - fotkaafataga, 8. októbra 2017
Bravčová panenka s omáčkou z podpňovky (fotorecept)
Foto: afataga

Huby rastú ako divé, tak som teraz použila podpňovku obyčajnú, nazývanú tiež václavka, alebo michalka. Je to výborná huba, má výraznú hubovú chuť a keď je malá, ešte je aj fešanda :-). Huby som včera dusila na masti, časť som si odložila na dnešný obed, zvyšok som dala do mrazničky.

2
porcie
15 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

350 g
1 PL
Omáčka:
200 ml
1 hrnček
2 KL
1 KL
2 KL
Cuketové hranolky:
1 ks
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kto by nevedel, ako vyzerá podpňovka:

    Bravčová panenka s omáčkou z podpňovky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    A takto spracované podľa tohto rcp.: https://varecha.pravda.sk/recepty/drzky-z-bedli-sterilovane/53534-recept.html

    Bravčová panenka s omáčkou z podpňovky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Časť som si včera odložila do chladničky

    Bravčová panenka s omáčkou z podpňovky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A ideme na to: panenku som umyla, osušila, odblanila a posypala korením, nechala som na linke asi 1 hod. pred prípravou. Mala som koniec, tak bola taká trochu neforemná.

    Bravčová panenka s omáčkou z podpňovky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cuketu som umyla a pokrájala na akože hranolky, uložila na plech s papierom, posolila a pokvapkala olejom s chiili a bazalkou. Dala som do vyhriatej rúry na 180 °C. Keď sa piekli asi 15 min., dala som na panvicu rozpáliť masť, panenku som osolila a prudko opiekla zo všetkých strán iba aby sa zatiahla.

    Bravčová panenka s omáčkou z podpňovky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Panenku som dala do rúry k cukete na 12 min. Zatiaľ som urobila omáčku: do panvice som naliala smotanu a redukovala som ju, počas toho som pridala odložené huby, po pár min. som pridala pecorino a keď mala požadovanú hustotu, vypla som sporák, ochutnala, trochu osolila a pridala som rascu. Ochutila som citr. šťavou, premiešala, odstavila a pridala kúsok masla. Nesolila som vopred, lebo huby už boli trochu slané.

    Bravčová panenka s omáčkou z podpňovky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vybrala som z rúry plech, mäso nechala chvíľku odpočinúť

    Bravčová panenka s omáčkou z podpňovky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mäso som pokrájala a naložila všetko na taniere, posypala som na ozdobu zmesou vňate a pažítky.

    Bravčová panenka s omáčkou z podpňovky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    No a aby som nesklamala tých, čo sa tešia na záverečnú fotku, podaril sa nám úlovok, minulý víkend nás navštívila modlivka :-), ešte aj zapózovala

    Bravčová panenka s omáčkou z podpňovky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

65 komentárov k receptu
Podpňovky - aj, to jsi mi zatočila hlavou, hurá, jsou to václavky! A krásné, s masíčkem, to byla bašta!
Kudlanku jsem měla předloni také, na brslenu. Byla lepší než televize. Krásný zbytek neděle, milá Afi!!
Velmi pekne navarene, zajtra sa vyberieme do lesa a ked sa nam zadari a najdeme vaclavky,(tu Hallimasche) uvarime si aj my toto jednoduche, ale vyborne jedlo.
Poznám a vrelo odporúčam v tej podobe i technológii, ako to uviedla @Afataga naša milá priateľka s vareškou. Jedna rada, s úctivým dovolením, ak máte podpňoviek, podpiniek, ..., václaviek navyše, po očistení, ich "napechujte" do 333 ml zaváracích fľaštičiek, každú zasypte kopcovitou PL soli a z vodovodu zalejte vodou až zároveň s hubami a takú 1/2 hodinu zasterilizujte. V zime vynikajúci polotovar na bársčo (od praženic, cez polievky, až pod mäsá), iba ich pred tepelným spracovaním prepláchnite, prosím, v sitku pod tečúcou vodou; takto zakonzervované mi vydržali až do nových. Alebo rýchle spracovanie bársakých húb je najlepšie do "solianky" (naučila ma to naša skoro švagrinka Ági Gemmelová, za mlada vynikajúca hádzanárka = na dno 4(5) litrovej fľaše nasypať 3÷4 PL soli, na ne nakrájať 10÷12 cm očistených húb, zasypať soľou a opakovať až do vrchu so zásypom soli. Budete sa čudovať, ale do takto začatej fľaše som pokračoval aj s ďalšou úrodou. Nikdy sa nepokazili a podobne ako "podpinky", aj huby zo "solianky" som pred následným použitím prepláchol v sitku! Tak smelo do robozy a veľa zdaru a úsmevov aj do ďalších dní!
pekná práca...a tie huby ti ozaj závidím...chcela by som bývať raz i ja blízko lesa.-)ticho,sloboda,šťastie a iba šum lesa by som počúvala namiesto tohto hektického zlého sveta..(
Tak este raz. Wau! Navarila si vyborne. Tak uz mi neostava nic ine len sa vybrat s muzom do lesa na podpnovky a hor sa do varenia. Recept sa mi paci
@Afataga (9.10.2017 17:21)

tak nakoniec tych nazvov je viac:
Podpňovka obyčajná alias Armillaria mellea patrí k jesenným hubám, ktoré majú v jednotlivých krajoch Slovenska azda najväčší počet ľudových názvov - podpenky, openky, podpníky, michalky, václavky, láclavky, lacvajky, vícvalky, michalice, michalanky, jesienky, hromádky, hromadzinky, honcule, veseliarky, halamaše a veru by sa ešte zopár našlo.
Tu je zvláštny motýľ, ja ho volám kolibrik kvôli rýchlosti krídiel. Aj keď sa zdá že ho niet, je tam, treba sa poriadne zahladiet....
@Altyn (9.10.2017 17:41)

Si ma pobavil tvojou hmyzou ZOO :-), ja som kedysi videla modlivku v HR, v BA ma neprekvapuje, ale tu pri polarnom kruhu som ju necakala. Dik za foto, ja tiez fotim, co vidim, mam aj krasne motyle.
Toho kolibrika sme mavali v byte na 7-mom poschodi na logii, chodil sosat petunie a kedze petunia ma kvet ako truba archaickeho gramofonu, my sme si to nazvali gramofonova mucha :-), ale vdaka mne, uz budes mudrejsi, lebo vlani som sa konecne dopatrala, ako sa to cudo vola:  www.google.sk/search?q=li%C5%A1aj+marinkov%C3%BD&...
@Afataga (9.10.2017 19:03)

Vďaka, rád sa naučím niečo nové, ale volať ho budem asi aj tak kolibrik :-)))
Pred sťahovaním do BA má varovali že tu budú nanajvýš komáre, tak som fotil, aby som mal dôkaz že aj tu to žije. A to som nevyhodí tých muzikantov- cvrčkov čo nedali spat... A sýkorky už sa boli presvedčiť či som pripravený na zimu. Som!
Tá mini Zoo je niekedy milšia ako ľudia....
Ale musím sa priznať k tomu že ti veľmi závidím tú možnosť vybehnúť na záhradu či do lesa a priniesť si hríby či huby k príprave obeda.
Tu je taká divá, nekultivovaná príroda dosť od ruky...
@Altyn (10.10.2017 02:11)

Mne sa aj tak viac paci nazov gramofonova mucha :-). S tou prirodou mas pravdu, ved sme sa aj nahladali taky pozemok, co sa nam bude pacit a moc tu prirode nefusujeme do remesla.
@2010 (10.10.2017 13:11)

Dakujem, tak sup na letisko, este by sme v lese nejake nasli a ked nie, tak v mraznicke. Su ozaj dobre, vyraznej hubovej chuti, velke su vyborne vyprazene, bedla sa moze schovat.
@Afataga (10.10.2017 09:26)

Tak to by som sa u teba cítil ako v siedmom nebi, také záhrady - nezahrady sa mi páčia. A až budem veľký a bohatý, sa presťahujem na malebný anglický vidiek. Ich domy a záhrady sú môj sen.Veľký už som, tak už musím čakať len nato, kedy budem
bohatý... ;-)))
aj u nás konečne sa darí zbierať, už sušíme, václavky alias michalky zavarené a obed veľmi podobný bol v nedeľu, pekne si naservírovala
@Afi , myslis, ze to bude stacit na omacku ? :D Dnes sme zbierali huby po sediacky, krasne podpnovky :-) Povodne sme sa vybrali len na gastany, a cestou nas cakalo taketo prekvapenie :-) Tak sme dosli s plnym kufrom hub a dvoma vedrami gastanov.


@Monty469 (14.10.2017 15:49)

Rozhodnie nie, to je velmi malo :-))). A len tak na margo: si si ozaj ista, ze su to podpnovky? Lebo ja by som ruku do ohna nedala, ale to je mozno tym, ze si mala v lese malo svetla. Posli este nejaku foto zblizka za svetla a ak mas, tak ja z boku a zo spodu.
@Afataga (14.10.2017 18:32)

To je tym svetlom. Nie su vobec zelenkave. Uz mam aj zavarene, nieco zamrazime a dali sme aj susede a aj mamke. Urobim si aj ten hubovy prasok;-) Prajem ti pekny vecer
Na tento recept sa už dlho chystám. Panenka ktorú som si na to kúpila, sa v mrazáku dostáva stále hlbšie a hlbšie :D Ale raz na to príde čas. Ale chcela som ti hlavne popriať pekné sviatky jari ;)

Pridaj komentár k receptu: