Držky z bedlí sterilované

mijaita - fotkamijaita, 15. augusta 2014
Držky z bedlí sterilované
Foto: mijaita

Už mnoho let zavařuju držtky z bedel. Když je bedel hodně, je škoda na zimu neuchovat na guláš či polévku. Zavařené mají úžasnou chuť, Zobraziť celý popisUž mnoho let zavařuju držtky z bedel. Když je bedel hodně, je škoda na zimu neuchovat na guláš či polévku. Zavařené mají úžasnou chuť, lepší než čerstvé a polévka je fantastická stejně jako guláš. Lońské už jsem všechny spotřebovala a letos ještě nemám víc.

Suroviny

 (alebo olej)




Postup

  1. 1

    Čisté klobouky bedel pokrájíme nebo natrháme na držky.

  2. 2

    Na pánvi nebo ve velkém kastrolu rozehřejeme vepřové sádlo nebo olej (sádlo je nejlepší), přidáme sůl, pepř a kmín. Lehce zarestujeme a přidáme držky z bedel. Restujeme při střední teplotě a mícháme, až se držky smrsknou a opečou.

    Držky z bedlí sterilované - obrázok 2
  3. 3

    Horké nandáme do skleniček (trošku natlačíme, ale ne moc), zavíčkujeme a sterilujeme cca 30 min. Protože zavařuji jen v horké troubě a jiným způsobem, čas je pouze odhad. Pokud bude delší, nic se nestane, naopak. Letos ještě nemám, tohle je pouze ze 3 bedel kvůli receptu.

Diskusia k receptu

jozka2
Mijaita,tak toto je vyborny recept na zavaranie,skusim zavarit tak/na skusku co to povie/rydziky,tych,ked sa urodi tak je ich tu okolo jazera nenormalne vela,az mi je tazko,ze vacsia cast sa nepozbiera.Zavaram ich v kyslom naleve a aj susim,rozotrete pouzivam na dochucovanie jedal.5*
mijaita
@jozka2 u nas rizky z bedli nejdou, my se muzeme ujit rizku z masaku/ruzovek. Bedle jsou pro nas hmota bez chuti. Ale tyhle drzky, to je neco uplne jineho, uvidis, neprohloupis!
hanka56
super nápad 5* :-) já jsem je sušila a potom pomlela a dávala do omáčky nebo do polévky ( houbové koření )
1x ada13
jozka2
mam,ale velmi rada bedle okminkovane a opecene na masle alebo masti,ani steak sa im nevyovna.
hanak
@mijaita , recept na jedničku. Keď bude veľa bedlí, veľmi vhodný spôsob, ako ich uchovať. Bedle budú, len keby tých medveďov toľko nebolo! Teším sa na "držkovu" z bedlí, z hlivy som už robil, bolo to fajn.
ilusa
tak toto ma skutocne potesilo,vlani som mrazila,ale toto bude lepsie,@mijaita dakujem
hanak
Mal som už tú česť sretnuť jednu pani medvedicu aj s mláďatami, ale ona má našťastie nezavetrila. Od vtedy chodí do lesa len manželka s kamošmi. Ja som jej to samozrejme nepovedal, prečo sa mi "nechce" ísť na huby. Nedám sa predsa na staré kolena zožrať medveďovi.
tiginko
výborný nápad @mijaita , len dúfam, že ho budem mať kedy využiť tento rok. A ty sa medveďov zrejme báť nemusíš, myslím, že sú premnožené hlavne na Slovensku, o Čechách som nepočula
mariamka
a ja nie a nie najst nieco, ako zavarit bedle, toto je uplne skvele, skoda, ze to nebolo pred rokom, ked som ich mala doslova za vetrovku /vid foto/,, ale iste sa zide, drzky kravske nerobim, ale taketo bedlove su vsestranne!

kecemis
Dobry napad, paci sa mi. @hanak , ja som mal tu cest tiez stretnut medvedicu s dvoma mladymi. A to som mal este na rukach mojho vtedy asi trojrocneho syna. Videli sme sa, ved sme boli od seba asi 5 m. Jedine co som spravil, hodil som syna do auta, nastastie sme prave vystupili a potom sme sa pozerali jeden na druheho. Mlade presli cez cestu a starej som asi nestal za tu namahu, odisla za nimi. V ten dem som uz nepoloval na huby. Stacilo nam.
mijaita
@tiginko 4. zaří večer už svištím nočním autovlakem do Popradu a budu na Slovensku cely měsíc. I lístky do dvou divadel už mám a plánů dalších spoustu včetně jarmoků a festaku!
Predminulý rok jsem malem potkaly s kamoskou medvídky když jsem sly chodníčkem od Stohu do Medziholie. A pršelo! Priserna cesta, hruza ze se zritime dolu vetsi nez z medvidků.
tiginko
tomu hovorím akčná žena! Tak nech sa ti výlet vydarí a dávaj na seba pozor! :-)
radox1
v kazdom pripade je medved na slovensku znacne premnozeny,nech si zakompl.fanatici zo zdr.vlk vravia co chcu.odhadom je to 700 az 1200 kusov,pricom jeden medved potrebuje teritorium min.100km2,tak si urobte nazor sami.
1x radost
afataga
ja robim presne tak isto, len to vzdy zozerieme s chlebom :-), ale ak bude zas tolko bedli ako pred dvoma rokmi, ukladam do podvedomia a urobim, ja som ich susila, tiez sa daju pouzit namrvene do huboveho jedla, toto ma nenapadlo, ale toho roku sme mali zatial cele 2 bedle, slovom dve, snad budu, tak ma napadlo, ze by sa takto dali aj vaclavky zachovat pre buduce generacie
radost
robievala som tento recept už pred 30 rokmi..výborná pochúťka..potvrdzujem..smažila som len na masti..
1x safran
havino
paráda, za tento recept ti môj chlap podakuje, bude oči očiť, ked ho vyženiem nie na huby, ale na bedle, vášnivý hubár, no len aby boli, má dovolené koše doniesť, minulý rok so ich vyprážala a ostatné sušila a mlela do hubového prášku
jozka2
@Hanak ,vyborny napad ako sa zbavit zeny a bez problemov,co?/neber to vazne-srandujem/
jozka2
Prave sme pozerali z New Jersey Sussex County na TV ako mlady medved chodi na 2 zadnych nohach od kontajnera ku kontajneru,otvori poprevracia ak nic nenajde ide k dalsiem,sranda,ze prechadza od jedneho k druhemu iba na zadnych nohach vyzera ako clovek.
markam
Mne sa tie jedle neopecu mam tam velmi vela vody aj som ich vyzmikala poradte
mijaita
@markam vubec si nedelej s tim starost, do horkeho sadla nebo oleje vhod ty bedly a restuj i s kminem, peprem a soli . Az se ti uplne zcrvrknou, horke, i s tou stavou dej do sklenic a zasterilu. Netreba aby byly suche, ta stava je vyborna!
1x markam
mijaita
To je presne ta radost z vlozeneho receptu. Kdyby jen par lidi z nej melo uzite, melo to smysl. Tvuj krasny kosik bedel je toho dukazem. A pocekj v zime ta polivka, a ten guuuuuulaaaaaas! A uplne jiny nez z cerstvych. Urcite mi nezapomen pak take napsat! A ja mam (zatim) jen jednu sklenicku a pockam s ni az na tebe, abych pak zase nezavidela :-) :-) :-)
1x radost
tetrisss
Tak ten kosik je uzasny. Ja som bedle dostala darom, po vyprazeni v trojobale som skusila tento recept, vyzerali super, nuz vysli mi len dve flasky a este jedna mi nechytila, svinucha, tak som ju musela dnes skonzumovat, no to by ste neuhadli na co, na pizzu, kostla som ich, su vyborne, keby ich tak bolo viac. :)
markam
Mijaita dakujem spravila som 4 flasky ale jedna sa mi skazila . No co už na druhy rok spravim viac
mijaita
@markam tak stane se ze nektera sklenice nedrzi. Mne se letos pokazily 2 s houbama a synovi 1 s bedlama. Tak alespon mas 3 na vyzkousení a udelas vic, kdyz vam bude polevka nebo gulas z nich chutnat. Dík za komentar!
afataga
dnes sme konecne nasli 18 bedli, zajtra idem na to, asi sa svet nezruti, ak tam prihodim aj nejake vaclavky, vsak?
mijaita
@ty si potvora ! :-) Urcite pridej i vaclavky, jestli mas velky, udelej z nich drztky. V zime budes mit na gulas luxusni bedly. uvidis jak ta chut bude skvela!
afataga
podavam hlasenie: dnes este zopar bedli, takze vytvor je z asi 25 bedli a 10 podpnoviek smrekovych (po vasom vaclavka tmava), vysli mi 4 male pohariky, sterilizovala som pre istotu 50 min., huby su este vacsi potvory ako ja :)
tu som sa pokusala dat foto, ale uz mi to nejde ani cez chrome :-(, skusim zajtra, mozno bude lepsia konstelacia
radost
@afataga
moja skúsenosť:
kedˇ som kedysi viac zavárala,kukuričné zrná..faz.strúčky na slano..aj huby som sterilizovala dva dni..teda dvakrát..bolo to háklivé-rado sa čosi pokazilo..
dvojitým zaváraním nie..
afataga
no ked uz som sa to tak pekne naucila, pridavam este pokrajane huby:


mijaita
@afataga no vidis, devce sikovne, kdyz se chce, tak to jde. A kdyz to nejde tady (a zrejme nikdy nepujde), musime si umet poradit ! :-) Jsem rada, kdyz nekdo jen nevyhrozuje a recept odklada, ale i casem zrealizuje. A tenhle recept za to opravdu stoji! 2x sterilovat jsem mela napsat do postupu. Take tak delam. Houby a maso. Tak nezapomen napsat az udelas prvni gulas z nich. Nech nejmin do Vanoc odlezet. Posilam ti hvezdicky! :-)
mijaita
@babkamt mam z vas radost, devcata, nezapomnete napsat za par mesicu, jake byly! Bila drzkova, gulas, polivka , jedno jidlo lepsi nez druhe!
afataga
no tak dnes prisiel na radu tento zazrak, jednoducha polievka: svetla zasmazka na cibuli, huby, zemiak, voda, sol, korenie, rasca, bobkac, citr. tymian a stipka chilli, cenak vcelku:


afataga
ty mas vyskakovat meter do vysky od radosti a nie viest tu provokacne reci :-), madam si dala 3 lyzice
afataga
Vcera muz doniesol z lesa trochu bedli, cosi som rozdala, cosi sme zjedli dnes na obed a zvysok podla teba, vedla su rydziky zo zahrady v slanom naleve. Tento sposob uchovania bedli je super, doporucujem do pozornosti.


2x radost a haji
mijaita
Jsem je letos vsechny snedla :-) Ale jeste snad budou, zas zasteriluju. Mam radost, že se ujaly, faaaakt!
Ty ryzce pak v holandske omacce nebo staci veloute, taky vyborné.
afataga
Tak som ich dnes spracovala podla teba, cast som odlozila na zajtra do omacky, zvysok pojde do mraznicky, nechce sa mi sterilizovat 2 pohariky


1x haji
mijaita
@Afataga ty se nezdáš, i šikulka :-) :-) :-) někdy seš :-) Neee, fakt, super, určitě se to naučíš a pochopíš, jak dobře to s tebou myslim!
kimlo
Ja som ich dnes robil tiež, vyslo mi 9 pohárov, sterilizoval som v rúre 30 minut pri 150st., zdá sa mi že mi na 2 pohároch nechytili viečka. Zajtra sterilizáciu zopakujem.
afataga
@Kimlo (7.10.2017 18:14)

ja kazde huby sterilizujem 1 hod. na 100° a na druhy den repete, teda okrem tych v octe, nikdy sa mi nic nepokazilo
kimlo
@Afataga (7.10.2017 19:09)
Ja mam normálny zavaraci hrniec sa mam tam cidlo digitálneho teplomeru, doteraz tak zaváram všetko, akurát tieto bedle som skúsil v rúre na 150st. Zajtra ich ešte preženiem rúrou a uvidim.
afataga
@Kimlo (7.10.2017 19:17)

No rob ako myslis, ale ja byt tebou, prezeniem ich tym hrncom, ked to mas overene.
mijaita
@Kimlo , podle toho kolik mas sklenicek. Ja si zadny hrnec nemuzu dovolit (nemam ho kam dat) a cele roky steriluju jen v beznem hrnci nebo v troube. Podle mnozstvi sklenic. Klidne dej bedle do hrnce s vodou, jestli mas hodne sklenicek, nasazej je do trouby, nasucho, co se jich tam vejde, i na sebe! :-) Muzes je tam nechat jak chces dlouho. Houby nerozvaris!
kimlo
@Afataga (8.10.2017 13:51)
Spravil som ich ešte raz v hrnci, 30 minut pri 100st. Zdá sa že je všetkých 9 pohárov v poriadku.
afataga
@Kimlo (8.10.2017 18:04)

No tak vidis, aj moj muz hovori, ze ja mam vzdy pravdu :-) a aj foto si mohol pridat
1x radost
afataga
@Kimlo (9.10.2017 07:36)

Si ma pobavil, foto nie je pre mna, ale pre autorku, ved vies, ze to potesi
mijaita
@Afataga @Kimlo ale je to pro vsechny, vy dva jste tu rozjeli prinosnou diskuzi, tak proc ne foto i pro @Afataga ? Vzdyt ja si to take ctu! A naopak ta diskuze me potesila, tak by to melo pod recepty byt! Diky vam obema!
afataga
Vcera som takto robila kozaky, super napad si sem dala.
afataga
Tak som sa dokopala aj k foto, tie tmave su kozaky a to blede su rydziky na kyslo.


2x haji a kvakac
kvakac
@afataga (28.9.2019 17:48)

A to tam akože fakt nejde žiadny nálev. Pýtam sa lebo mám dva veľké koše masliakov, Neviem išlo by to aj s tým? Otázka je aj pre autorku receptu. Šlo by to @Mijaita ?
afataga
@kvakac (28.9.2019 18:36)

To som neskusala, neviem, masliaky su take slizune. Ziadny nalev, len vydusit vodu a trochu opiect, ved skus zopar ks a uvidis.
kvakac
@afataga (28.9.2019 18:49)

Skúsim len pár pohárov a uvidím. Ako povedal ten slepý - uvidíme a padol do jamy. Vďaka za radu.
mijaita
Tak delan houby davno, davno! Klasickou prazenici, jen bez cibule a bez vajec. Ake NIKDY nedusim, houny jen rychle orestuju, zedna voda! A 2x zasteriluju. Z bedli je to chutove jine a hlavne jsou to drzky!!
zuzanka1367
Ja som dnes takto podľa Tvojho postupu zavarila hlavičky zo všetkého možného, suchohríby, modráky, kozáky...čo les dal :)
afataga
Ked najdes 1,5 kg bedli, spomenies si na tento rcp. Ja ale nesterilizujem, raz sa mi vsetko pokazilo, davam do mrazaku naporcovane.


1x haji
afataga
Dnes repete zo suchohribov a dvoch druhov podpnovky


mijaita
@afataga (12.10.2022 17:53)

Ano, je to dobra varianta jak si uchovat houby. Jsem rada, ze se u tebe zabydlela :-)