Cviklový šalát
Cviklový šalát

Bombový cviklovo-mrkvový šalát fotorecept

elenas - fotkaelenas, 14. februára 2020
Bombový cviklovo-mrkvový šalát (fotorecept)
Foto: elenas

Tento šalát je naozajstná chuťová bomba, na prvý pohľad bláznivá kombinácia surovín ale výsledok stojí za to. Veľmi zaujímavá chuť. Recept pochádza z ruskej kuchyne, poznám ho už dávno, má trochu kontroverzný názov, ktorý v preklade znamená „milenka“:) ale kľudne ho nazvem „Zamilovaný“. Šalát je veľmi populárny, zvlášť na sviatky alebo oslavy. Vyskúšajte aj vy.

5-6
porcií
20-30 minút
príprava

Suroviny

3-4 ks
za hrsť
200-250 g
3-4 strúčiky
2-3 ks varená
za hrsť
za hrsť
 (alebo crème fraîche, hustá smotana)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cviklu vopred uvaríme, necháme vychladnúť. Hrozienka zalejeme horúcou vodou a necháme chvíľu postať, aby zmäkli. Šalát skladáme z troch vrstiev. 1. vrstva: Mrkvu (surovú) ošúpeme a nastrúhame najemno. Pridáme scedené hrozienka a trochu majonézy (asi 1 PL), premiešame a dáme naspodok šalátovej misy, najlepšie sklenenej, aby vrstvy pekne ukázali. Ja som použila tortové koliesko ale radšej odporúčam sklenenú misu. Vrstvu mrkvy som ešte potrela trochou majonézy.

    Bombový cviklovo-mrkvový šalát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    2. vrstva: Syr nastrúhame a premiešame s polovicou pretlačeného cesnaku. Druhú polovicu cesnaku premiešame s trochou majonézy. Zmes syra s cesnakom navrstvíme na mrkvu a vrch potrieme cesnakovou majonézou.

    Bombový cviklovo-mrkvový šalát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    3. vrstva: Cviklu nastrúhame najemno, pridáme jemne sekané orechy a nakrájané sušené slivky, podľa chuti osolíme a premiešame s majonézou (solím len cviklovú zmes aj to len trochu). Cviklovú zmes navrstvíme na syr.

    Bombový cviklovo-mrkvový šalát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vrch šalátu ešte trochu potrieme majonézou, na ozdobu môžeme posypať strúhaným syrom a sekanými orechmi. Hotovo. Šalát je najlepšie nechať postať v chladničke aspoň 1-2 hodiny, aby sa chute spojili. Ešte chutnejší je na ďalší deň. Dobrú chuť. Namiesto majonézy sa dá použiť aj hustá kyslá smotana alebo zmes smotany s majonézou.

    Bombový cviklovo-mrkvový šalát (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

24 komentárov k receptu
Tento šalát som jedla v ruskej reštaurácii a bol veľmi chutný. Je dostatočne sýty, aby poslúžil ako večera alebo ľahký obed s kusom hrianky alebo iného chlebíka. Som rada, že si pridala recept - ďakujem.
@slavka2012 (15.2.2020 07:51)

Ďakujem za komentár, "seljodka pod šubou" je to stála tradícia, zbožňujem ju, krásne sa Ti podarila. Vyskúšaj aj tento šalát, je síce bez mäsa ale výborný.
@izabella929 (15.2.2020 20:54)

Ďakujem za komentík, cvikla a mrkva ja aj zdravá a chutná. A tento šalát samé dobré vecí, teda, keď odmyslím majonézu ale ani proti tej nič nemám, ak je kvalitná a s mierou.
@kvakac , dakujem za zaujem, recept na sleda v kožuchu medzitym pridal @2010 , ja len dodám, že množstvo surovín som upravila podla veľkosti taniera a nepoužila som žiadnu formu, tvarovala som ho priebežne, počas pridávania jednotlivých vrstiev, ide to pomerne ľahko. Slede sú solene, nie kyslé a všetky suroviny okrem cibule som strúhala na veľkých dierkach. Ako som už spomenula, majonézou som nekropila všetky vrstvy a šalát nebol vôbec suchý. Nabudúce skúsim použiť údeného lososa. @2010 : odporúčam, ja som síce nevyhrala Puškinov pamätník, ale recept som zvládla:-).

Pridaj komentár k receptu: