Boloňská omáčka k cestovinám

marto990 - fotkamarto990, 28. marca 2014
Boloňská omáčka k cestovinám
Foto: marto990

Pražte ju kvalitne dlho a na čo najmenšom plameni. Zeleninu som nastrúhal na hrubo, no nabudúce skúsim na jemno, pretože by som chcel aby Zobraziť celý popisPražte ju kvalitne dlho a na čo najmenšom plameni. Zeleninu som nastrúhal na hrubo, no nabudúce skúsim na jemno, pretože by som chcel aby sa mi až skoro úplne rozvarila.

3,5 l omáčky
porcie
20 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 ks stredne veľká
1 ks stredne veľká
2 ks stredne veľké
100 g alebo petržlen alebo fenykel
300 ml
300 ml
3 ks listy
1 ks veľký
2 ks konzervy
3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Mäso pomelieme. Zeleninu nastrúhame, na hrubo alebo na jemno. Na olivovom oleji začneme pražiť mäsko na vysokom plameni, najlepšie v hrubostennom alebo keramickom hrnci. Keď sa mäsko zatiahne, a vyparí sa prebytočná tekutina ktorú pustí, stiahneme plameň, osolíme, okoreníme čiernym korením.

  2. 2

    Pridáme nastrúhanú zeleninu, konzervy paradajok (alebo čerstvé 400g), paradajkový pretlak, bilinky, pokiaľ máte čerstvé len odporúčam, oregano použite možno radšej sušené. Prelisujeme cesnak. Zalejeme vínom a necháme na miernom plameni zovrieť. Povaríme zhruba 10 minút. Zalejeme vývarom aby bola zmes skoro presne zaliata.

  3. 3

    Privedieme k varu, necháme chvíľku pobublávať. Varíme zmes zakrytú. Potom stiahneme plameň na čo najmenší a pražíme varíme takmer 3 hodiny. Záleží od Vás. Sledujeme ako sa omáčka varí. Pokiaľ by silno vrela aj na najnižšom plameni, preložte hrniec na platňu s najmenšou ohrievanou plochou no opäť na najnižší plameň.

  4. 4

    Poslednú hodinku Vašeho varenia, nechajte pokrievku hrnca poodkrytú a v 3 krokoch dolejte spolu ešte asi 100 ml vývaru. Omáčka by mala mať dostatok tekutiny, pokiaľ zeleninu nastrúhate jemnejšie, lepšie sa rozvarí a omáčka dostane lepšiu konzistenciu.

  5. 5

    Týmto množstvom mäsa a zeleniny budete mať asi necelé 3,5 litra omáčky. Podávajte s Vašimi obľúbenými cestovinami posypané parmezánom. Zvyšnú omáčku môžete naliať do pohárov na zaváranie, a klasicky sterilizovať 10 - 15 minút. Vydrží Vám na chladnom mieste alebo v chladničke týždeň, prípadne ju zamrazte a vydrží dlhšie. Môžete ju potom preložiť lasanami, zaliať bešamelom, posypať syrom a zapiecť. Recept na lasagne nájdete aj u mňa. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia