Bignole s krémom z bielej čokolády

jewishfood - fotkajewishfood, 5. januára 2023

Guľôčky z odpaľovaného cesta, vypražené v oleji a plnené krémom z bielej čokolády sú mojím obľúbeným receptom na Chanuku. Každý rok, keď v Zobraziť celý popisGuľôčky z odpaľovaného cesta, vypražené v oleji a plnené krémom z bielej čokolády sú mojím obľúbeným receptom na Chanuku. Každý rok, keď v tomto období organizujeme stretnutia s kamarátmi, títo sa už na ne tešia a pýtajú si ich. Aj samotné neplnené guľôčky sú výborné. Sú úplne neutrálne, no môžete ich posypať práškovým cukrom. Ale plnené krémom z bielej čokolády sú jednoducho úžasné. Ide pôvodom o taliansky recept, preto ich naďalej doma voláme bignole (čítaj biňole).
Zdroj: www.jewishfood.sk

30
porcií
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
250 ml
100 g (alebo rastlinný tuk)
150 g
štipka
4 ks
Na vyprážanie:
Krém:
250 g
250 g
2 ks
15 g
20 g




Postup

  1. 1

    Začneme prípravou bignolí. Do hrnca dáme vodu, maslo alebo rastlinný tuk a štipku soli. Necháme zovrieť. V bode varu vsypeme hladkú múku, stlmíme oheň a riadne miešame, aby sa v ceste nevytvorili hrčky (ak sa vytvoria cesto nevyhadzujte, dá sa použiť, tiež sa mi to kedysi prvýkrát stalo).

  2. 2

    Na slabom ohni cesto sparíme, to znamená, že ho miešame naďalej vareškou, kým sa nezačne odlepovať od stien hrnca. Malo by to trvať pár minút. Cesto by potom malo byť lesklé a pevné, bez hrčiek. Potom cesto preložíme do studenej misy a naďalej ho spracúvame kým trochu nevychladne.

  3. 3

    Do vlažného cesta teraz zapracujeme po jednom vajíčka. Tohto kroku sa nebojte, cesto sa vám pravdepodobne na určitý čas trochu rozpadne a bude sa vám zdať, že je nemožné do neho vajíčka zapracovať. Ale skúste ich do cesta vareškou vtláčať a riadne miešať. Po čase sa všetko spojí a cesto bude tekutejšie, mäkšie a hladké. Odpaľované cesto je takto hotové a môžeme ísť vyprážať bignole.

  4. 4

    Do stredne veľkého hrnca nalejeme olej asi do výšky 2 - 3 cm od dna. Ak bude potreba počas vyprážania môžete olej pridať v momente, keď zrovna žiadnu guľôčku nevyprážate. Keď bude olej horúci vytvoríme vždy dvoma lyžičkami malú guľôčku a hodíme ju do oleja. Vytvoríme ich niekoľko a necháme vypražiť z jednej strany. Následne ich po jednej otáčame.

  5. 5

    Guľôčky sa zväčšia, akoby popraskali. Keď už sú hnedé zo všetkých strán, vyberieme ich a dáme na papierové utierky odkvapkať. Takto pokračujeme kým neminieme celé cesto. Jednu guľôčku ochutnajte, aby ste sa uistili, či nie je vnútri surová, v takom prípade guľôčky vyprážajte trochu dlhšie. Po čase bude olej veľmi rozhorúčený, stlmte trochu oheň.

  6. 6

    Keď máme guličky hotové, pustíme sa do prípravy krému. Bielu čokoládu nalámeme a nakrájame nožom na menšie kúsky. Do hrnca nalejeme mlieko a zohrejeme ho na miernom ohni kým nebude teplé. Medzitým v mise vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny (odporúčam použiť elektrický šľahač). Potom pridáme preosiatu múku a nakoniec zohriate mlieko. Všetko dobre premiešame metličkou tak, aby sa netvorili hrčky a presunieme do hrnca. Na miernom ohni varíme za stáleho miešania kým krém nezhustne (asi 10 minút).

  7. 7

    Keď krém zhustne, pridáme bielu čokoládu a ďalej varíme ďalších pár minút, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Keď je krém hotový, necháme ho aspoň trochu vychladnúť a guľôčky plníme až vlažným alebo studeným krémom. Na plnenie použijeme striekačku s dlhšou špičkou. Striekačku naplníme krémom a špičkou do guľôčky vpichneme a naplníme ju. Množstvo krému by vám malo pohodlne vystačiť na naplnenie všetkých guľôčok. Ak vám z krému zostane, nabudúce plňte guličky viac. Hotové guľôčky môžeme poukladať do formy kužeľa na servírovací tanier a môžeme ich mierne posypať práškovým cukrom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia