Šišky

Bignole s krémom z bielej čokolády

Autor receptu: jewishfood

Guľôčky z odpaľovaného cesta, vypražené v oleji a plnené krémom z bielej čokolády sú mojím obľúbeným receptom na Chanuku.* Každý rok, keď v tomto období organizujeme stretnutia s kamarátmi, títo sa už na ne tešia a pýtajú si ich. Aj samotné neplnené guľôčky sú výborné. Sú úplne neutrálne, no môžete ich posypať práškovým cukrom. Ale plnené krémom z bielej čokolády sú jednoducho úžasné. Ide pôvodom o taliansky recept, preto ich naďalej doma voláme bignole (čítaj biňole).

30
porcií
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Začneme prípravou bignolí. Do hrnca dáme vodu, maslo alebo rastlinný tuk a štipku soli. Necháme zovrieť. V bode varu vsypeme hladkú múku, stlmíme oheň a riadne miešame, aby sa v ceste nevytvorili hrčky (ak sa vytvoria cesto nevyhadzujte, dá sa použiť, tiež sa mi to kedysi prvýkrát stalo).
  2. Na slabom ohni cesto sparíme, to znamená, že ho miešame naďalej vareškou, kým sa nezačne odlepovať od stien hrnca. Malo by to trvať pár minút. Cesto by potom malo byť lesklé a pevné, bez hrčiek. Potom cesto preložíme do studenej misy a naďalej ho spracúvame kým trochu nevychladne.
  3. Do vlažného cesta teraz zapracujeme po jednom vajíčka. Tohto kroku sa nebojte, cesto sa vám pravdepodobne na určitý čas trochu rozpadne a bude sa vám zdať, že je nemožné do neho vajíčka zapracovať. Ale skúste ich do cesta vareškou vtláčať a riadne miešať. Po čase sa všetko spojí a cesto bude tekutejšie, mäkšie a hladké. Odpaľované cesto je takto hotové a môžeme ísť vyprážať bignole.
  4. Do stredne veľkého hrnca nalejeme olej asi do výšky 2 - 3 cm od dna. Ak bude potreba počas vyprážania môžete olej pridať v momente, keď zrovna žiadnu guľôčku nevyprážate. Keď bude olej horúci vytvoríme vždy dvoma lyžičkami malú guľôčku a hodíme ju do oleja. Vytvoríme ich niekoľko a necháme vypražiť z jednej strany. Následne ich po jednej otáčame.
  5. Guľôčky sa zväčšia, akoby popraskali. Keď už sú hnedé zo všetkých strán, vyberieme ich a dáme na papierové utierky odkvapkať. Takto pokračujeme kým neminieme celé cesto. Jednu guľôčku ochutnajte, aby ste sa uistili, či nie je vnútri surová, v takom prípade guľôčky vyprážajte trochu dlhšie. Po čase bude olej veľmi rozhorúčený, stlmte trochu oheň.
  6. Keď máme guličky hotové, pustíme sa do prípravy krému. Bielu čokoládu nalámeme a nakrájame nožom na menšie kúsky. Do hrnca nalejeme mlieko a zohrejeme ho na miernom ohni kým nebude teplé. Medzitým v mise vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny (odporúčam použiť elektrický šľahač). Potom pridáme preosiatu múku a nakoniec zohriate mlieko. Všetko dobre premiešame metličkou tak, aby sa netvorili hrčky a presunieme do hrnca. Na miernom ohni varíme za stáleho miešania kým krém nezhustne (asi 10 minút).
  7. Keď krém zhustne, pridáme bielu čokoládu a ďalej varíme ďalších pár minút, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Keď je krém hotový, necháme ho aspoň trochu vychladnúť a guľôčky plníme až vlažným alebo studeným krémom. Na plnenie použijeme striekačku s dlhšou špičkou. Striekačku naplníme krémom a špičkou do guľôčky vpichneme a naplníme ju. Množstvo krému by vám malo pohodlne vystačiť na naplnenie všetkých guľôčok. Ak vám z krému zostane, nabudúce plňte guličky viac. Hotové guľôčky môžeme poukladať do formy kužeľa na servírovací tanier a môžeme ich mierne posypať práškovým cukrom.